Νίκου Χρήστος

christosnikou

  • Όνομα: Νίκου Χρήστος
  • Ιδιότητα: Μέλος Ε.Ε.Π.
  • Τομέας: «Γαλλική Ορολογία – Διεθνείς Σχέσεις» 
  • Γραφείο: 405, Ανδρούτσου 150
  • Τηλ.: +30.210-414-2734
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

    Συνεργασία με τις/τους φοιτήτριες/ές(εκ του σύνεγγυς ή διαδικτυακά): κατόπιν επικοινωνίας μέσω e-mail με τον διδάσκοντα.

 

 

  • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

    Ο Χρήστος Νίκου είναι μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.E.Π) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με γνωστικό αντικείμενο «Γαλλική Ορολογία – Διεθνείς Σχέσεις». Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris IV/Faculté des Lettres de Sorbonne Université)και ενός πανεπιστημιακού διπλώματος εφαρμοσμένης φωνητικής στη γαλλική γλώσσα από το Πανεπιστήμιο SorbonneNouvelle. Είναι, τέλος, κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Συγκριτική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris IV/Faculté des Lettres de Sorbonne Université). Είναι μέλος (2008 – …) του Κέντρου Ερευνών για τη Συγκριτική Φιλολογία (CRLC) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Faculté des Lettres de Sorbonne Université) και μέλος του Κέντρου Ερευνών για τον ποιητή Pierre Emmanuel.

    Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έχει λάβει υποτροφίες και βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από κληροδοτήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (δύο φορές βραβευμένος με το κληροδότημα Παντιά Ράλλη) και έχει βραβευθεί από τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γαλλοφωνίας.

    Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού La Renaissance Française και Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Κωνσταντίνου και της Ιωάννας Τσάτσου (2022-2024).Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Φίλων Κωνσταντίνου και Ιωάννας Τσάτσου (2020-2022) και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και αρχισυντάκτης (2015-2017) του επιστημονικού περιοδικού Contact+ (ISSN 1790-5680).

    Ήταν (και είναι) μέλος σε πολλές επιστημονικές επιτροπές περιοδικών και συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικού και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 9ου Πανελληνίου και Διεθνούς Συνεδρίου Καθηγητών Γαλλικής (2016) και μέλος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής (2019).Από το 2021 συνδιευθύνει με τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χ. Γκούσιο και είναι αρχισυντάκτης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού (με τυφλή αξιολόγηση) Noêma, revue internationale d’études françaises : langue, littérature, culture.

    Έχει συγγράψει εκπαιδευτικό υλικό και άρθρα (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), συντονίσει ή επιμεληθεί την έκδοση Πρακτικών Συνεδρίων, περιοδικών και συλλογικών τόμων και έχει συμμετάσχει σε Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εισήγηση σε θέματα που άπτονται της διδασκαλίας της Γαλλικής για γενικούς και ειδικούς σκοπούς, της διδασκαλίας της προφοράς, της γαλλικής, γαλλόφωνης και συγκριτικής φιλολογίας, κ.ά.

  • Διδασκαλία

    Εκτός από τη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχει διδάξει στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών:

    • του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φωνητική της Γαλλικής, Μετάφραση, Γαλλική Γλώσσα, Γαλλική Γραμματική, κ.ά.) και
    • του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και 20ού αιώνα).

    Στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διδάσκει στο προπτυχιακό κύκλο σπουδών (βλ. e-class):

    • ΕΣΓΑΛ12 – Τα Γαλλικά ως Γλώσσα Ειδίκευσης Ι (5ο εξάμηνο)
    • ΕΣΓΑΛ13 – Τα Γαλλικά ως Γλώσσα Ειδίκευσης ΙΙ (6ο εξάμηνο)
    • ΕΣΓΑΛ14 – Γαλλική Ορολογία στις Διεθνείς Σχέσεις Ι (7ο εξάμηνο)
    • ΕΣΓΑΛ15 – Γαλλική Ορολογία στις Διεθνείς Σχέσεις ΙΙ (8ο εξάμηνο)
    • Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού / Histoire de la civilization occidentale (στα γαλλικά, 6ο και 8ο εξάμηνο)

    Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διδάσκει:

    • στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα ΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή» και έχει επιβλέψει (ως α’ ή β’ επιβλέπων) διπλωματικές μεταπτυχιακές εργασίες.
  • Δημοσιεύσεις

    ACADEMIA

    https://piraeus.academia.edu/Christos_Nikou/

    https://orcid.org/0000-0003-4289-6661

    Δημοσιεύσεις (ενδεικτικά)

    Επιστημονική Επιμέλεια εκδόσεων ή θεματικών τευχών περιοδικών

    1. Imaginaires postapocalyptiques (Μεταποκαλυπτικά φαντασιακά). Επιστημονική επιμέλεια συλλογικού τόμου, UGA éditions, coll. « Ateliers de l’imaginaire », 2021, 362 σελίδες (ISBN : 9782377472918).
    2. Regardscroiséssurlaplacedufrançaisdansdessociétésenmutation(«Στοχασμοί σχετικά με τη θέση της γαλλικής γλώσσας στις μεταβαλλόμενες κοινωνίες»), επιστημονική επιμέλεια/διεύθυνση των Πρακτικών του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καθηγητών Γαλλικής σε συνεργασία με την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κ. Αργυρώ Πρόσκολλη και τον κ. Σοφοκλή Τσακαγιάννη, εκπαιδευτικό ΠΕ05. Τα κείμενα των επίσημων προσκεκλημέρων περιλήφθηκαν στο ειδικό αφιερωματικό τεύχος του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Dialogues et Cultures της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής (FIPF) που εκδίδεται από τον οίκο Story-Lab Éditions, 2021, 280 σελίδες (ISBN : 9782381582498).
    3. Regardscroiséssurlaplacedufrançaisdansdessociétésenmutation(«Στοχασμοί σχετικά με τη θέση της γαλλικής γλώσσας στις μεταβαλλόμενες κοινωνίες»), επιστημονική επιμέλεια/διεύθυνση των Πρακτικών του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Καθηγητών Γαλλικής σε συνεργασία με την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κ. Αργυρώ Πρόσκολλη και τον κ. Σοφοκλή Τσακαγιάννη, εκπαιδευτικό ΠΕ05. Τα Πρακτικά εκδόθηκαν στις Εκδόσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2021, 868 σελίδες (ISBN : 978-960-466-261-6 & ISBN : 978-960-89216-6-5).

    Ιστοσελίδα:https://synergasia.uoa.gr/modules/document/file.php/NOC123/ACTES%20E-BOOK%20FINAL.pdf

    1. «Phonétique, littératureetenseignementduFLE » (Φωνητική, Λογοτεχνία και διδασκαλία της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας), στο επιστημονικό περιοδικό CORELA (Cognition, Représentation, Langage), ISSN 1638-573X, 2020 [Επιστημονική επιμέλεια σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου SorbonneNouvelle-Paris 3 κ. FlorentinaFredet].

    Ιστοσελίδα τεύχους: https://journals.openedition.org/corela/9907

    1. Enseignerlalangueetlaculturefrançaises : construiredespontssocio-humanistes(Διδάσκoυμε τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό: χτίζουμε κοινωνικο-ανθρωπιστικές γέφυρες),Actesdu 9eCongrèsPanhelléniqueetInternationaldesProfesseursdefrançais (Athènes, 20-23 octobre 2016), Πρακτικά του 9ου Πανελληνίου και Διεθνούς Συνεδρίου Καθηγητών Γαλλικής, Αθήνα, Πανεπιστήμιο Αθηνών &A.P.F. f.u. (Επιστημονική επιμέλεια-συντονισμός σε συνεργασία με τις/τους κ. κ. Πηνελόπη Καλλιαμπέτσου, Jean-ClaudeBeacco, AliToumiAbassi, FlorentinaFredet, NathalieChapleau, PhilippeMogentale, Μάρω Πατέλη, Μαρία-Χριστίνα Αναστασιάδη, Ρινέτα Κιγιτσιόγλου-Βλάχου, Μαρίνα Βήχου, Αργυρώ Μουστάκη, Ανδρομάχη-Βιργινία Πανταζάρα), 2018, 2 τόμοι, 1154 σελίδες.

    Ιστοσελίδα: http://www.frl.uoa.gr/fileadmin/frl.uoa.gr/uploads/files_ekdoseis/ACTES_9e_congres_volume_I.pdf (τόμος 1)

    http://www.frl.uoa.gr/fileadmin/frl.uoa.gr/uploads/files_ekdoseis/ACTES_9e_congres_volume_II.pdf (τόμος 2).

    1. Serenouvelerpourcontinuer(Ανανεώνομαι για να συνεχίσω), έκδοση των Πρακτικών ContACTES (ISSN : 2459-2986) του 12ου ετήσιου Σεμιναρίου του Σεπτεμβρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής π.ε. (Ελλάδα) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, από την 1η έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2015, Αθήνα, APFf.u.-Grèce, 2017, 258 σελίδες.
    2. Favoriserlintégrationscolaire : lapportdelaclassedelangue-culture(Η συμβολή της τάξης γλώσσας-πολιτισμού στη σχολική ένταξη), έκδοση των Πρακτικών ContACTES (ISSN : 2459-2986) του 13ου ετήσιου Σεμιναρίου του Σεπτεμβρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής π.ε. (Ελλάδα) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017, Αθήνα, APFf.u.-Grèce, 2018, 354 σελίδες.
    3. « Pour une littérature-monde en français : le Canada. Idéologie, identité, culture » (Για μια λογοτεχνία-κόσμο στα γαλλικά: Ο Καναδάς. Ιδεολογία, ταυτότητα, πολιτισμός) στο επιστημονικό περιοδικόContact+(ISSN : 1790-5680) που εκδίδει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης-Ελλάδα, τχ. 78, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2017, 118 σελίδες (Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ευχαριστήρια επιστολή από τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα).
    4. «MargueriteYourcenar : entretradition(s) etmodernité » (Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: μεταξύ παραδόσεων και νεωτερικότητας) στο επιστημονικό περιοδικόContact+(ISSN : 1790-5680) που εκδίδει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης-Ελλάδα, τχ. 77, Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2017, 90 σελίδες (Στο Bulletin της Διεθνούς Εταιρείας για το έργο της Marguerite Yourcenar (SIEY) έγινε και σχετική βιβλιοκρισία).
    5. «Hommage à André Malraux : “Laculturenes’héritepas, elleseconquiert” » (Αφιέρωμα στον Αντρέ Μαλρώ: “Η κουλτούρα δεν κληρονομείται, κατακτιέται”) στο επιστημονικό περιοδικόContact+(ISSN : 1790-5680) που εκδίδει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης-Ελλάδα, τχ. 74, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2016 [επιστημονική επιμέλεια σε συνεργασία με την κ. Κωνσταντίνα Πλιάκα], 74 σελίδες.
    6. «Hommage à André Breton : Remagnétiserlemondedesidées » (Αφιέρωμα στον Αντρέ Μπρετόν: Ξαναμαγνήτιση του κόσμου των ιδεών) στο επιστημονικό περιοδικόContact+(ISSN : 1790-5680) που εκδίδει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης-Ελλάδα, τχ. 72, décembre 2015/janvier-février 2016, 54 σελίδες.

    Μέθοδος Γραμματικής της Γαλλικής

    12.Jecompare (Α1-Α2). Grammairepourhellénophones, Αθήνα, Εκδόσεις Traitd’union, 2020, 206 σελίδες, ISBN978-960-624-061-4 (livre de l’élève) / ISBN 978-960-624-062-1 (livre du prof) [αντιπαραβολική γραμματική σε συνεργασία με τις κ.κ. MarcelladiGiura, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Ρούσση, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου SorbonneNouvelle-Paris 3 κ. Jean-ClaudeBeacco)].

    Ανθολόγηση

    13. Ανθολογία νέων Βέλγων ποιητών γαλλικής έκφρασης/Anthologiedepoètesbelgesdexpressionfrançaise, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2020 (σε συνεργασία με τον κ. ChristopheMeurée), 260 σελίδες.

    Διδακτικό υλικό

    Ατομική ή συλλογική εργασία

    14. Phonétiqueetprononciation, ηλεκτρονική δημοσίευση, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 102 σελίδες, 2011 [επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2018, 115 σελίδες].

    15. LachansonfrançaiseauXXesiècle, ηλεκτρονική δημοσίευση, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 45 σελίδες, 2011 [επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2018, 45 σελίδες].

    16. LaCompréhensionorale [σε συνεργασία με την κ. Ντόρα Λεονταρίδου], ηλεκτρονική δημοσίευση, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 7 σελίδες, 2011 [επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2018, 8 σελίδες].

    17. Dictionnaireetconjugaisondesverbesenligne [σε συνεργασία με την κ. Ντόρα Λεονταρίδου], ηλεκτρονική δημοσίευση, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 5 σελίδες, 2011 [επικαιροποίηση: Σεπτέμβριος 2018, 6 σελίδες].

    Ιστοσελίδα όλου του υλικού: http://www.frl.uoa.gr/ergastirio-polymeswn/ekpaideytiko-yliko.html

Get In Touch

Department of International & European Studies

  • Secretary Tel: +30 210.4142394
  • Email: des-secr@unipi.gr
  • Address: 80, Karaoli & Dimitriou St.
  • 18534, Piraeus, Greece

University of Piraeus
Department of International &
European Studies

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used.