Απονομή Υποτροφιών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων

02 September 2021

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στην αίθουσα του ΣΑΓΕ τον Δρ. Αθανάσιο Πλατιά, Καθηγητή Στρατηγικής και Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και τον Δρ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του ίδιου Τμήματος, και παρέλαβε από αυτούς υποτροφίες για την συμμετοχή δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Αμερικανικές Σπουδές: Πολιτική, Στρατηγική και Οικονομία» του ως άνω Πανεπιστημίου.

Οι δύο υποτροφίες παραχωρήθηκαν δωρεάν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που πληρούν τα σχετικά προσόντα να εμβαθύνουν στην πολιτική, την ιστορία, την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Κατά την παραλαβή των δύο υποτροφιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε στο πρόσωπο των δύο Καθηγητών τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για την γενόμενη προσφορά προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία μάλιστα τόνισε ότι λαμβάνει χώρα σε μια χρονική περίοδο που οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ έχουν αναβαθμιστεί ποσοτικά και ποιοτικά με αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δίδεται στα συμμετέχοντα στελέχη που θα φοιτήσουν στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα να κατανοήσουν σε βάθος την περιφερειακή πολιτική των ΗΠΑ στο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, καθώς και τον τρόπο και τον βαθμό επιρροής τους στις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια.       Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ για διαρκή κατάρτιση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι αποτελεί παράγοντα μεγιστοποίησης της εκπαιδευτικής προστιθέμενης αξίας του Στρατεύματος.

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την προσδοκία του να αποτελέσει η ευγενική αυτή παραχώρηση των δύο υποτροφιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων την απαρχή για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Στην τοποθέτησή τους οι Κύριοι Καθηγητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον τομέα των Αμερικανικών Σπουδών καθώς δεν έχει υπάρξει ξανά αντίστοιχο σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διεθνολογικό πρόγραμμα που θα ανοίξει στρατηγικούς ορίζοντες στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Get In Touch

Department of International & European Studies

  • Secretary Tel: +30 210.4142394
  • Email: des-secr@unipi.gr
  • Address: 80, Karaoli & Dimitriou St.
  • 18534, Piraeus, Greece

University of Piraeus
Department of International &
European Studies

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used.