Courses

Περιεχόμενα Μαθημάτων 2019-2020

Νέο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

Υποχρεωτικά μαθήματα

Α΄ Εξάμηνο

  • 1. Ευρωπαϊκή Πολιτική Ιστορία (μάθημα υποβάθρου)

    Το μάθημα καλύπτει την Ευρωπαϊκή Πολιτική ιστορία από το 1500 έως σήμερα. Οι διαλέξεις καλύπτουν τις εξής θεματικές ενότητες:

    • Η Έννοια της Ευρώπης.
    • Ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός Μετά τον Μεσαίωνα.
    • Πόλεμος και Ευρωπαϊκή Ιστορία.
    • Η Άνοδος της Ευρώπης (Το "Ευρωπαϊκό Θαύμα").
    • Θρησκεία και Διπλωματία την Εποχή του Ρισελιέ.
    • Η Γαλλική Επανάσταση
    • Η Άνοδος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Εξουσία.
    • Το Συνέδριο της Βιέννης
    • Οι Επαναστάσεις του 1848.
    • Ο Μπίσμαρκ, η Ενοποίηση της Γερμανίας και το Συνέδριο του Βερολίνου.
    • Η Οκτωβριανή Επανάσταση.
    • Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
    • Η Ευρώπη του Μεσοπολέμου και η Άνοδος του Φασισμού και του
    • Ναζισμού.
    • Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. 
    • Το Ολοκαύτωμα.
    • Η Περίπτωση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. (19ος αιώνας εως σήμερα).
    • Η Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και το Μέλλον της Ευρώπης. 
  • 2. Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη: Συγκριτική Πολιτική (μάθημα υποβάθρου)

    Με το συγκεκριμένο μάθημα επιχειρείται η εξοικείωση του φοιτητή με κεντρικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης. Αρχικά αναλύονται οι όροι πολιτική, λαός (π.χ. ποιος είναι ο λαός, μέχρι που πρέπει να εκτείνεται η εξουσία του λαού) και εξουσία, ισχύς (π.χ. ποιες είναι οι πηγές της εξουσίας). Εν συνεχεία αναλύονται τα κεντρικά χαρακτηριστικά της άμεσης και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Εξετάζονται, στη συνέχεια, πολιτικά καθεστώτα που διαφοροποιούνται από το μοντέλο των σύγχρονων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών της Δύσης. Ακολουθεί η ανάλυση της εκλογικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες (π.χ. εκλογική συμμετοχή, εκλογικά συστήματα) και της πολιτικής συμμετοχής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κρίση των σύγχρονων δημοκρατιών (π.χ. εκλογική αποχή, κυμαινόμενη ψήφος, πολιτικός αποκλεισμός). Εν συνεχεία αναλύονται τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες συμφερόντων, ως κεντρικοί πολιτικοί θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Εξετάζεται η ιστορική εξέλιξης των πολιτικών κομμάτων, οι τύποι των κομματικών δομών, οι πολιτικές λειτουργίες των κομμάτων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των κομματικών συστημάτων. Ακολουθεί η ενότητα για τις ομάδες συμφερόντων, όπου αναλύονται οι δίοδοι πρόσβασης και οι προϋποθέσεις επιρροής των ομάδων συμφερόντων και τέλος το μοντέλο του πλουραλισμού και του κορπορατισμού. Το μάθημα ολοκληρώνεται με την εξέταση του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας στα κοινοβουλευτικά, τα προεδρικά και τα ημι-προεδρικά συστήματα. Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση του φοιτητή με κεντρικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης, ώστε να μπορεί να κατανοήσει την υφιστάμενη  λειτουργία του πολιτικού συστήματος καθώς και την ιστορική διαδικασία διαμόρφωσής και παγίωσής του

  • 3. Ποσοτικές Μέθοδοι (μάθημα υποβάθρου)

    Περιγραφική και επαγωγική στατιστική. Πληθυσμός και δείγμα. Μελέτες παρατήρησης και πειράματα. Μέθοδοι δειγματοληψίας. Συστηματικό σφάλμα. Ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Μεταβλητές και παρατηρήσεις. Μονοδιάστατα και δισδιάστατα στατιστικά γραφήματα. Μέτρα θέσεως και διασποράς. Βασικές έννοιες πιθανοτήτων. Κανονική κατανομή (z) και εμπειρικός κανόνας, κατανομή του σπουδαστή (t), κατανομή χ² και κατανομή F. Κεντρικό οριακό θεώρημα. Δειγματοληπτικό σφάλμα και δειγματοληπτική κατανομή. Διαγράμματα εμπιστοσύνης και έλεγχοι υποθέσεων μέσης τιμής και ποσοστού ενός ή δυο δειγμάτων με γνωστή ή μη τυπική απόκλιση πληθυσμού. Έλεγχος προσαρμογής χ². Πίνακες ενδεχομένων και έλεγχος ανεξαρτησίας χ². Ανάλυση Διακύμανσης κατά ένα παράγοντα (one-way ANOVA). Απλή γραμμική παλινδρόμηση. Χρήση στατιστικών πακέτων για την ανάλυση δεδομένων κοινωνικών επιστημών. Βασικές μέθοδοι προσομοίωσης στις κοινωνικές επιστήμες. Χρήση πακέτου προσομοίωσης πολύπλοκων συστημάτων Netlogo.

  • 4. Διεθνείς Θεσμοί & Οργανισμοί (διεθνείς σπουδές)

    Το μάθημα διαρθρώνεται σε δύο σκέλη:  Το πρώτο σκέλος (Π. Λιάκουρας) αφορά στους Διεθνείς θεσμούς.   Το δεύτερο σκέλος (Φ. Ασδεράκη) αφορά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση κι εμπέδωση με τους θεσμούς της διεθνούς και ευρωπαϊκής οργάνωσης, ειδικότερα μέσα από την εξέταση των αρχών, σκοπών και οργάνων που υπογραμμίζουν τη θεσμική υπόσταση και λειτουργία των επιμέρους διεθνών κι ευρωπαϊκών οργανισμών.  

    Α. Στο πρώτο σκέλος καλύπτεται η ακόλουθη ύλη του μαθήματος: Ειδικότερα εξετάζεται το σύστημα του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ Οι θεματικές της ύλης του μαθήματος προσδιορίζονται ως ακολούθως: Α. Εισαγωγή στη διεθνή οργάνωση και στους διεθνείς οργανισμούς, Β. Το Σύστημα του ΟΗΕ, Γ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, Δ. Το Βόρειο- Ατλαντικό Σύμφωνο και Ε. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων : Εισαγωγή στη διεθνή οργάνωση: Ιστορική επισκόπηση, Εισαγωγή στη διεθνή οργάνωση: Χαρακτηριστικά των διεθνών οργανισμών, Η διεθνής νομική προσωπικότητα των διεθνών οργανισμών, Το σύστημα του ΟΗΕ: Ιστορική εξέταση. Ίδρυση, σκοποί, αρχές, Το σύστημα του ΟΗΕ: τα μέλη: απόκτηση ιδιότητας, υποχρεώσεις, αποχώρηση, Το σύστημα του ΟΗΕ: Τα όργανα του ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, Το σύστημα του ΟΗΕ: τα όργανα του ΟΗΕ: Το Διεθνές Δικαστήριο, η Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο Το Συμβούλιο της Ευρώπης: ίδρυση, σκοποί, αρχές, μέλη : απόκτηση και απώλεια ιδιότητας μέλους, τα όργανα, Το Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο διεθνής δικαστικός μηχανισμός προστασίας Το Βόρειο-Ατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ): ίδρυση, σκοποί, αρχές, το αμυντικό δόγμα και η μετεξέλιξή του, τα πολιτικά και τα στρατιωτικά όργανα της συμμαχίας, οι ζώνες ευθύνης και η οργάνωση της συμμαχικής διοίκησης, Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): ιστορικό, εξέλιξη από την τελική πράξη του Ελσίνκι του 1975, στη ΔΑΣΕ και στον ΟΑΣΕ, σκοποί, αρχές, μέλη, τομείς δράσης, η ανθρώπινη διάσταση, ο ύπατος αρμοστής για τις μειονότητες, η πρόληψη συγκρούσεων, Σύνοψη και επιλογή θεμάτων σχετικά με τους εξετασθέντες διεθνείς οργανισμούς 

    Β. Στο μέρος που αφορά τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, κύριος στόχος είναι η εξοικείωση των πρωτοετών φοιτητών με το θεσμικό σύστημα της Ε.Ε. και τις αρμοδιότητες των κυριότερων θεσμικών οργάνων καθώς και τις αλλαγές που έφερε η Συνθήκη της Λισαβόνας και η κατανόηση του τρόπου λήψης αποφάσεων. Κατ’ αρχήν γίνεται μια εισαγωγή για το ρόλο των θεσμών στο διεθνές σύστημα και σ΄ επιμέρους ‘τάξεις’ και αναφορά στη συζήτηση για το ρόλο των θεσμών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση(Grieco, 1988, Mearsheimer, 1994, Keohane, 1984, Keohane and Martin, 1995, Martin & Simmons, 1998, March and Olsen, 1998). Κατόπιν, εξετάζεται η εξελικτική πορεία διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού θεσμικού συστήματος από τις ιδρυτικές συνθήκες έως σήμερα, η διάκριση μεταξύ διακυβερνητικών και υπερεθνικών οργάνων καθώς και η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων. Η έμφαση δίνεται στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναλύεται επίσης ο ρόλος των επικουρικών οργάνων, όπως η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Επιτροπή Περιφερειών. 

    Α. Αποτελεί εισαγωγικό μάθημα για την κατανόηση των μαθημάτων που αφορούν στο διεθνές δίκαιο. 

    Β. Το συγκεκριμένο μάθημα αποτελεί εισαγωγικό μάθημα για μια σειρά μαθημάτων που έχουν σχέση με τη μελέτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

  • 5. Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Θεσμική, Πολιτική & Οικονομική Συγκρότηση της Ε.Ε. (ευρωπαϊκές σπουδές)

    (αντικατάσταση: Οικονομική, Θεσμική & Πολιτική Συγκρότηση της ΕΕ)

    Σκοπός - Περιγραφή:

    Σκοπός του μαθήματος είναι η συνεκτική παρουσίαση της θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής συγκρότησης της ΕΕ μέσα από την εξέταση των κύριων διαστάσεων και παραμέτρων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της ΕΕ, την δυναμική εξέλιξής της από την ίδρυση της πρώτης Ευρωπαϊκή Κοινότητας μέχρι σήμερα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Επιχειρεί με συστηματικό τρόπο τόσο συνθετικά όσο και αναλυτικά να παρουσιάσει τα όργανα, τις διαδικασίες και τους δρώντες (σε υπερεθνικό και εθνικό επίπεδο) που διαρθρώνουν το θεσμικό πλαίσιο και υποστηρίζουν την λειτουργία του ιδιότυπου (sui generis) πολιτικού συστήματος που έχει διαμορφωθεί στην ΕΕ. Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με το πολιτικό σύστημα της ΕΕ, με την εξέλιξης του φαινομένου της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών συγκρότησης και της υλοποίησης των πολιτικών, με τις κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και με τη συνάφεια μεταξύ θεσμικής ανάπτυξης στην ΕΕ και ανάπτυξης των κύριων Ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως και μεταξύ πολιτικοθεσμικών εξελίξεων και οικονομίας.

    Κύριες Θεματικές Ενότητες:

    • Εισαγωγικά
    • Οι αφετηρίες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέχρι σήμερα
    • Η εξέλιξη της θεσμικής συγκρότησης της ΕΕ – Από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αναθεωρήσεις και θεσμικές εξελίξεις.
    • Το πολιτικό σύστημα της ΕΕ – όργανα, διαδικασίες, δρώντες, λειτουργία
    • Πρότυπα διακυβέρνησης στην ΕΕ
    • Κύριες Ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομία
    • Συμπερασματικά: Ζητήματα πολιτικής, οικονομίας και θεσμικής συγκρότησης στην ΕΕ
  • 6. Εισαγωγή στην Οικονομική (οικονομικά) 

    (αντικατάσταση: Οικονομική Ανάλυση)

    Στο εισαγωγικό αυτό μάθημα παρουσιάζονται σε απλουστευμένη μορφή οι βασικές έννοιες της οικονομικής επιστήμης, ο τρόπος προσέγγισής τους και οι μέθοδοι ανάλυσής τους. Ειδικότερα αναλύονται οι βασικές έννοιες, οι μέθοδοι, οι τεχνικές, τα εργαλεία και ο τρόπος προσέγγισης της επικρατούσας σήμερα οικονομικής θεωρίας τόσο στο μικροοικονομικό όσο και στο μακροοικονομικό επίπεδο. 

    Συγκεκριμένα αναπτύσσονται οι ακόλουθες ενότητες:

    1. Η οικονομική επιστήμη, θεωρίες και υποδείγματα
    2. Οικονομικά δεδομένα και οικονομικά μεγέθη
    3. Καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων, αποτελεσματικότητα, κόστος ευκαιρίας
    4. Ζήτηση και προσφορά
    5. Ελαστικότητα
    6. Επιλογές καταναλωτή και ζήτηση
    7. Κόστος και οι αποφάσεις προσφοράς των επιχειρήσεων
    8. Μορφές Αγοράς
    9. Οικονομικά της ευημερίας
    10. Εισαγωγή στη μακροοικονομική θεωρία και τα μακροοικονομικά μεγέθη
    11. Η πραγματική οικονομία στη μακροχρόνια περίοδο
    12. Τιμές και χρήμα στη μακροχρόνια περίοδο
    13. Οικονομική μεγέθυνση και οικονομικοί κύκλοι
    14. Μακροοικονομική πολιτική

Β΄ Εξάμηνο

  • 1. Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Eννοιολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις

    Το περιεχόμενο του μαθήματος κινείται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διαδρομή του φαινομένου της περιφερειακής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη, μέσα από τα ιστορικά γεγονότα και την απόπειρα εγκαθίδρυσης της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων. Εξετάζεται, ο ρόλος των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, το ψυχροπολεμικό περιβάλλον και η επίδρασή του στις στρατηγικές επιλογές των ευρωπαϊκών κρατών να σχηματίσουν μια οικονομική και ενδεχομένως μια πολιτική κοινότητα. Ακολουθείται η ιστορική πορεία δημιουργίας της Ε.Ε από τις ιδρυτικές Συνθήκες (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, ΕΚΑΕ) έως τη Συνθήκη της Λισσαβόνας με ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικά γεγονότα (Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή πολιτική του De Gaulle, », η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασίας, κρίσεις 1973, 1979, περίοδος «ευρωσκεπτικισμού, ΕΕΠ, Μάαστριχτ, ΟΝΕ, Άμστερνταμ, Νίκαια, αποτυχία Ευρωσυντάγματος, Λισσαβόνα, πολιτικη της διευρυνσης). Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη και εξέλιξη των θεωρητικών συζητήσεων σχετικά με το φαινόμενο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα φεντεραλιστικά οράματα (CoudenhoveKallergi, Briad, De Rougemont, Spinelli) και οι θεωρητικές προσεγγίσεις του ομοσπονδισμού (Pinder, Burgess), η θεωρία του λειτουργισμού, όπως εκφράστηκε από τον David Mitrany, ο νεολειτουργισμός και η αναθεώρησή του (Ernst Haas, Lindberg, Puchala, Scheingold, Sandholtz, Zysman StoneSweet), οι θεάσεις του διακυβερνητισμού (Hoffmann, Milward, Moravcsik) και τα εργαλεία ανάλυσης της θεωρία των διεθνών καθεστώτων (Krasner et. al.). Ο τρίτος θεματικός άξονας στρέφεται γύρω από βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τις θεωρητικές σχολές και τη συζήτηση για την εγκαθίδρυση μια κοινότητας-κοινωνίας ή μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ των κρατών μελών (Gemeinschaft ή Gesellschaft), όροι όπως τέθηκαν από τον Ferdinand Tönnies) και την επίδραση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην κρατική κυριαρχία, τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, το ζήτημα του δημοκρατικού ελλείμματος.

  • 2. Διεθνές Δίκαιο (διεθνείς σπουδές) προτεινόμενο Διεθνές Δίκαιο και Ενέργεια

    (αντικατάσταση: Διεθνές Δίκαιο Ι)

    Σκοπός του μαθήματος να αποκτήσει κάθε φοιτήτρια και φοιτητής την απαραίτητη γνώση σε βάθος των πηγών του διεθνούς δικαίου καθώς και της σχέσης του με το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους. Το διεθνές δίκαιο είναι πυλώνας του διεθνούς συστήματος και των διεθνών σχέσεων είναι δε η έκφραση της βούλησης των κρατών να δημιουργήσουν μια ελάχιστη διεθνή έννομη τάξη. Το διεθνές δίκαιο εκτός των πηγών ορίζει και τις αρμοδιότητες των κρατών που αποτελεί αντικείμενο του μαθήματος «Διεθνές Δίκαιο ΙΙ» και του μαθήματος «Δίκαιο της Θάλασσας» μαθήματα που ακολουθούν.

    Οι θεματικές της ύλης του μαθήματος προσδιορίζονται ως ακολούθως:

    Περί Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Κοινότητας, Υποκείμενα Διεθνούς Δικαίου, Σχέσεις Διεθνούς Δικαίου και Εσωτερικού Δικαίου, η Διαμόρφωση του διεθνούς Δικαίου, Οι Πηγές του διεθνούς Δικαίου, Το Διεθνές Έθιμο, Οι Διεθνείς Συνθήκες (η Σύμβαση της Βιέννης 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών, η συνομολόγηση των συνθηκών, προϋποθέσεις σύναψης, τύπος συνθηκών, συμφωνίες απλοποιημένης μορφής, ένταξη των συνθηκών στην ελληνική έννομη τάξη, επιφυλάξεις, ισχύς και τήρηση των συνθηκών, συνθήκες και τρίτα κράτη, ερμηνεία συνθηκών, λήξη ή αναστολή ισχύος συνθηκών, μεταβολή των περιστάσεων, αναθεώρηση συνθηκών, ακυρότητα συνθηκών – σχετική και απόλυτη, λόγοι ακυρότητας συνθηκών), το ζήτημα των κανόνων αναγκαστικού δικαίου, οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου, οι επικουρικές πηγές, οι αρχές των «πολιτισμένων» εθνών, οι πράξεις των διεθνών οργανισμών, επιείκεια – ευθυδικία – δικαιοσύνη και λύσεις ex aequo et bono, η νομολογία και τα γραπτά των διεθνολόγων, άλλες μονομερείς πράξεις κρατών.

    Υπάρχει ευκρινής ο διαχωρισμός του από το αρθρωτό μάθημα του Α΄ εξαμήνου «Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί» όπου διδάσκονται οι διεθνείς οργανισμοί που αποτελούν τμήμα του γενικού διεθνούς δικαίου.

  • 3. Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις-Γεωπολιτική της Ενέργειας

    Το μάθημα αυτό καλύπτει μερικές από τις σημαντικότερες έννοιες των διεθνών σχέσεων. Οι θεματικές περιλαμβάνουν τα εξής ζητήματα:

    • Η έννοια της πολιτικής – Διεθνής ή Παγκόσμια πολιτική
    • Η ανάπτυξη και εξέλιξη των Διεθνών Σχέσεων
    • Επίπεδα Ανάλυσης στις Διεθνείς Σχέσεις
    • Θεωρίες Διεθνών Σχέσεων: Ρεαλισμός – Φιλελευθερισμός – Μαρξισμός – Κριτικές Προσεγγίσεις (Κριτική θεωρία, Κοινωνικός Κονστρουκτιβισμός, Φεμινισμός, Green Politics, Μετα-αποικιοκρατία)
    • Κράτος (Έθνος-Κράτος) και Εξωτερική Πολιτική
    • Άλλοι διεθνείς (μη κρατικοί) δρώντες:

    Κοινωνία των Εθνών και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

    Παγκόσμιοι Οικονομικοί Οργανισμοί και θεσμοί – Ευρωπαϊκή Ένωση

    • Η έννοια της ισχύος: χαρακτηριστικά, είδη ισχύος (σκληρή, ήπια και έξυπνη), συντελεστές ισχύος, καταμερισμός ισχύος
    • Η έννοια του εθνικού συμφέροντος: ανταγωνισμός κρατών και ισορροπία ισχύος
    • Το Διεθνές Σύστημα: Χαρακτηριστικά – Εξέλιξη του διεθνούς συστήματος – Σταθερότητα συστήματος
    • Πόλεμος – Διεθνές Δίκαιο – Διπλωματία
    • Διασπορά Πυρηνικών Όπλων
    • Ο ρόλος της ηθικής στις Διεθνείς Σχέσεις – Ηθική και Πληροφόρηση
    • Η συνεισφορά του Θουκυδίδη στις Διεθνείς Σχέσεις
    • Ο ρόλος της Ενέργειας στις Διεθνείς Σχέσεις – Γεωπολιτική της Ενέργειας
  • 4. Θεσμοί & Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ευρωπαϊκές σπουδές)

    (αντικατάσταση: Δίκαιο της ΕΕ: Όργανα & Θεσμοί)

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ανάλυση των βασικών θεσμών της ΕΕ, των κύριων οργάνων της, των αρμοδιοτήτων και του ρόλου τους στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εξετάζονται οι κύριες αρχές του δικαίου της ΕΕ, η φύση και η λειτουργία του πρωτογενούς και παραγώγου δικαίου, η σημασία της νομολογίας, η εξέλιξη της δικαιοπαραγωγικής διαδικασίας, ο τρόπος εναρμόνισης του δικαίου και η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ ΕΕ και Κρατών Μελών.

  • 5. Οικονομική Πολιτική (οικονομικά) 

    Το μάθημα εστιάζει στη θεωρία και πρακτική εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής σ’ ένα μικτό οικονομικό σύστημα. Βασικός του στόχος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης των φοιτητών και να τους εξοικειώσει με τους θεσμούς και τις μεθόδους της σύγχρονης οικονομικής πολιτικής, ώστε να διευκολυνθούν στις περαιτέρω σπουδές τους στο τμήμα, αλλά και να τους καταστήσει ικανούς να κατανοούν τα τρέχοντα εθνικά και διεθνή οικονομικά ζητήματα και προκλήσεις. Το μάθημα περιλαμβάνει τη θεωρητική και θεσμική συγκρότηση της οικονομικής πολιτικής, την πολιτική οικονομία αυτής, τη δημοσιονομική θεωρία και πολιτική, τα ελλείμματα και το χρέος του δημοσίου, τη νομισματική θεωρία και πολιτική, την εξωτερική οικονομική πολιτική, τη θεωρία και πολιτική της απασχόλησης και του πληθωρισμού, τη θεωρία και πολιτική της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και σύγχρονα οικονομικοπολιτικά ζητήματα.

  • 6. Εισαγωγή στη Διεθνή Οικονομική 

    Το μάθημα αναφέρεται στις βασικές πτυχές της διεθνούς οικονομικής. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές εκείνο το αναλυτικό οικονομικό υπόβαθρο που θα τους καταστήσει ικανούς να κατανοούν και αναλύουν τα σύγχρονα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου και των διεθνών νομισματικών σχέσεων. Το μάθημα εστιάζει τόσο στη θεωρητική-οικονομική, όσο και στην πολιτικο-οικονομική ανάλυση του διεθνούς εμπορικού συστήματος. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα κατανοούν τις παραδοσιακές και νεότερες θεωρίες του διεθνούς εμπορίου, το ρόλο των πολυεθνικών επιχειρήσεων, τις αγορές συναλλάγματος και το διεθνές νομισματικό σύστημα. Στα περιεχόμενα του μαθήματος περιλαμβάνονται οι θεωρητικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του διεθνούς εμπορίου, η θεωρία της εμπορικής πολιτικής (καθεστώτα, στόχοι, μέσα, λήψη αποφάσεων, επιδράσεις των μέσων), οι περιφερειακές εμπορικές ενώσεις, ο προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η μακροοικονομική της ανοικτής οικονομίας και το διεθνές νομισματικό σύστημα.


Γ΄ Εξάμηνο

  • 1. Ιστορία Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ιστορική μελέτη των διεθνών σχέσεων και των στρατηγικών μεταξύ των κρατικών μονάδων του διεθνούς συστήματος.  Ειδικότερα, το γνωστικό αντικείμενο μελετά το πλαίσιο που διέπει την διεθνή κοινωνία από τις απαρχές της έως και το σύγχρονο διακρατικό διεθνές σύστημα. Η μελέτη του γνωστικού αντικειμένου επικεντρώνεται στην εξέλιξη των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής όπως αυτή διαμορφώθηκε από την αρχαία Μεσοποταμία και την αρχαία Ελλάδα, την μετάβαση στις Αυτοκρατορίες (Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική), ακολούθως την Μεσαιωνική Ευρώπη και την κατάληξη του διακρατικού συστήματος που δημιουργήθηκε με την συνθήκη της Βεστφαλίας. Επιπρόσθετα, το αντικείμενο του μαθήματος απαντά στα ερωτήματα του ποιοι ήταν οι θεσμοί και οι κώδικες συμπεριφοράς μεταξύ των μονάδων της διεθνούς δράσης βάση των οποίων οι ομάδες πολιτικών οντοτήτων επιχειρούσαν να διευθετήσουν και να ρυθμίσουν τα συστήματα που τα συνέδεαν μεταξύ τους. Τέλος το υπό μελέτη γνωστικό πεδίο ενσωματώνει έννοιες όπως: διεθνής κοινωνία, διεθνή συστήματα, κρατικές μονάδες δράσεις, στρατηγικές επιλογές, ανταγωνισμός και κυριαρχία, ανεξαρτησία, αυτοκρατορίες και ηγεμονικές δυνάμεις.

  • 2. Εισαγωγή στη Σύγχρονη Διεθνή Πολιτική (διεθνείς σπουδές)  

    (αντικατάσταση: Σύγχρονη Διεθνής Πολιτική)

    Το μάθημα αυτό καλύπτει μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και τάσεις της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής. Οι θεματικές περιλαμβάνουν τα εξής ζητήματα: Η Αραβική Άνοιξη. ΗΠΑ: Σε Πορεία Σχετικής Παρακμής; This course covers some of the most significant developments and trends in contemporary international politics. Topics include: The Arab Spring. USA: In a Path of Relative Decline? The Rise of China. 10 Η Άνοδος της Κίνας Η Άνοδος της Ινδίας και της Βραζιλίας. Ισλαμική Τρομοκρατία. Το Ζήτημα του Πυρηνικού Ιράν. Το Ζήτημα της Βορείου Κορέας. Ο Νέος Περιφερειακός Ρόλος της Τουρκίας. Εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη. Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

  • 3. Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ευρωπαϊκές σπουδές)  

    Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εξέταση των πολιτικών της ΕΚ που συνθέτουν και αναδεικνύουν το ευρωπαϊκό οικονομικό σύνταγμα. Δίκαιο, πολιτική και οικονομία προσεγγίζονται ως ένα ενιαίο όλο. Αναλύονται σημαντικές οριζόντιες και τομεακές πολιτικές όπως η περιφερειακή πολιτική και πολιτική συνοχής, η ενεργειακή πολιτική, η πολιτική περιβάλλοντος, η αγροτική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική κλπ. Η ύλη του μαθήματος δεν περιλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς διαμόρφωσης πολιτικής ούτε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που αποτελούν αντικείμενο άλλων μαθημάτων. 

  • 4. Ευρωπαϊκή Άμυνα, Ασφάλεια & Πολιτική Ενοποίηση (ευρωπαϊκές σπουδές)  

    Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τα σύνθετα και αλληλένδετα ζητήματα που αφορούν την σχέση μεταξύ άμυνας και ασφάλειας και της θεσμικής και πολιτικής ανάπτυξης της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Παράλληλα με άλλα μαθήματα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία η διδασκαλία θα διερευνήσει τα βαθύτερα ιστορικοπολιτικά αίτια της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τα συμφέροντα των κύριων δρώντων, την φυσιογνωμία των υπερεθνικών θεσμών και τις ιδιομορφίες του συστήματος λήψεως αποφάσεων της ΕΕ.

    Το μάθημα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος του μαθήματος «ευρωπαϊκή διπλωματία και εξωτερική πολιτική» που οι φοιτητές διδάχθηκαν στο δεύτερο έτος. Η έμφαση φέτος θα δοθεί στις δεκαετίες του 1990,2000 και στην συντρέχουσα κρίση στα πεδία των χρηματοοικονομικών ρυθμίσεων, των θεσμικών σχέσεων, των πολιτικών σχέσεων και του τρόπου που εξελίχθηκαν οι σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Οι γνώσεις και τα συγγράμματα στα οποία αναφερθήκαμε στο Δ εξάμηνο θα συσχετιστούν με την ανάλυση του παρόντος μαθήματος. Οι φοιτητές καλούνται να μελετήσουν επιμελώς τα κείμενα που τους προτείνουμε. Επίσης, παροτρύνονται να προσέρχονται στην αίθουσα διδασκαλίας και να συμμετέχουν με σχόλια και ερωτήματα. Η μελέτη κατά την διάρκεια του εξαμήνου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Το σύγγραμμα που προτάθηκε είναι το Διπλωματία και Στρατηγική των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Πέραν αυτού θα δούμε ποια συναφή κείμενα διαθέτουν οι φοιτητές από προηγούμενα έτη για να γίνουν εκλεκτικές αναφορές. Ιδιαίτερα το Κοσμοθεωρητική Ετερότητα και Αξιώσεις Πολιτικής Κυριαρχίας που έχετε ήδη διδαχθεί και το Θεωρία Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

    Ο τελικός γραπτός έλεγχος γνώσεων θα στηριχθεί στην διδασκαλία, σε αυτά που θα ειπωθούν στις συναντήσεις μας και σε συναφή δοκίμια ή άρθρα στα οποία θα αναφερθούμε κατά την διάρκεια του έτους.

  • 5. Νομισματικό & Χρηματοοικονομικό Σύστημα (οικονομικά) 

    Το μάθημα πραγματεύεται, από θεωρητικής κυρίως απόψεως, τις θεμελιώδεις έννοιες και σχέσεις που συγκροτούν το νομισματικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Η πραγμάτευση του ζητήματος ξεκινά με τη διάκριση πραγματικής οικονομίας και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων και μία σύντομη επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης και διαμόρφωσης των νομισματικών και τραπεζικών συστημάτων.

    Ακολούθως, η συζήτηση επικεντρώνεται στα ζητήματα νομισματικής κυκλοφορίας, τη σχέση νομισματικής πολιτικής και πληθωρισμού και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην διαμόρφωση των νομισματικών συνθηκών σε ένα σύστημα καταπιστευτικού (μη μεταλλικού) χρήματος.

    Επιπροσθέτως, το μάθημα εξετάζει τις βασικές λειτουργίες των τραπεζικών ιδρυμάτων, τους γενικούς λόγους των τραπεζικών κρίσεων, τις μεθόδους αντιμετώπισης των κρίσεων και τις θεωρητικές βάσεις του συστήματος προληπτικής εποπτείας των τραπεζών. Ειδικότερη αναφορά γίνεται στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας ως βασικό εργαλείο τραπεζικής εποπτείας.

  • 6. Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί & Συνεργασία (οικονομικά)  

    (αντικατάσταση: Διεθνείς Οικονομικοί Θεσμοί)

    Το μάθημα εξετάζει βασικούς θεσμούς του διεθνούς οικονομικού δικαίου και την εξέλιξη και το ρόλο τους στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές. Έμφαση δίδεται στους θεσμούς του πολυμερούς συστήματος συμφωνιών. Ιδιαίτερα, εξετάζονται οι γενικές αρχές των συμφωνιών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, και κυρίως οι διεθνείς συμφωνίες που διέπουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών (GATT, GATS), τις διεθνείς επενδυτικές συναλλαγές, τα γεωργικά προϊόντα και τα άυλα αγαθά. Επίσης, εξετάζονται ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και οι βασικές αρχές λειτουργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων και όρων παροχής βοηθείας προς κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση ισοζυγίου πληρωμών, καθώς και τα όργανα στα οποία διαμορφώνεται το γενικό πλαίσιο και τα κοινά διεθνή πρότυπα για την εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων. 


Δ΄ Εξάμηνο

  • 1. Στρατηγική & Θεωρία Παιγνίων (μάθημα υποβάθρου)

    Στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές και έννοιες της στρατηγικής και την αντιμετώπιση του σημαντικότερου φαινομένου των διεθνών σχέσεων, που δεν είναι άλλο από τον πόλεμο. Η πρώτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στην χρήση της ισχύος για πολιτικούς σκοπούς. Εξετάζονται αρχικά οι βασικές αρχές της στρατηγικής και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της στρατηγικής, όπως ο Θουκυδίδης, ο Σουν Τσου και ο Κλάουζεβιτς. Στη συνέχεια μελετάται η στρατιωτική, ναυτική και αεροπορική στρατηγική με έμφαση στους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους της, όμως ο Ναπολέων, ο Μάχαν και ο Ντουέ. Ειδική αναφορά θα γίνει στην γεωπολιτική και τις κυρίαρχες σχολές της. Θα μελετηθεί επίσης μια περίπτωση σύγχρονου στρατηγιστή της Μέσης Ανατολής, όπως ο Τούρκος ακαδημαϊκός και πολιτικός, Α. Νταβούτογλου, ο οποίος είναι γνωστός για το δόγμα του «Στρατηγικού Βάθους» της Τουρκίας. Στη δεύτερη ενότητα θα αναλυθεί ενδελεχώς η στρατηγική σκέψη του Λίντελ Χαρτ και ο ρόλος της παραπλάνησης στην ειρήνη και στον πόλεμο. Επίσης, θα εξεταστούν η εξέλιξη της πυρηνικής στρατηγικής, η σημασία της Επανάστασης στις Στρατιωτικές Υποθέσεις, καθώς και το φαινόμενο του επαναστατικού πολέμου. 

  • 2. Θεωρία Διεθνών Σχέσεων (διεθνείς σπουδές)  

    Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική προσέγγιση εκ μέρους των φοιτητών της Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων και κυρίως των υποθέσεων των δύο βασικών θεωριών: του πολιτικού ρεαλισμού/νεορεαλισμού και του φιλελευθερισμού/νεο- φιλελευθερισμού. Στο μάθημα λαμβάνει χώρα μία παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων και των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται ενδελεχώς οι κυριότερες υποθέσεις της θεωρίας του Πολιτικού Ρεαλισμού/Νεο-ρεαλισμού, καθώς και εκείνες του Φιλελευθερισμού/Νεο-φιλελευθερισμού. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζονται βασικές έννοιες των Διεθνών Σχέσεων, όπως είναι το άναρχο διεθνές σύστημα, τα αίτια πολέμου, το εθνικό συμφέρον, η ισχύς, η ισορροπία ισχύος, η αρχή της αυτοβοήθειας, το δίλημμα ασφάλειας, η οικονομική αλληλεξάρτηση, η θεωρία της δημοκρατικής ειρήνης, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών, η συλλογική ασφάλεια κ.λ.π. Τέλος, εξετάζονται τα επίπεδα ανάλυσης των Διεθνών Σχέσεων, καθώς και οι θεωρίες λήψης αποφάσεων. 

  • 3. Ελληνικό Κράτος & Εξωτερικές Σχέσεις: Ιστορία & Πολιτική (διεθνείς σπουδές)   

    (αντικατάσταση: Σύγχρονη Ελληνική Εξωτερική Πολιτική)

    Αντικειμενικός στόχος του μαθήματος είναι η εξέταση των κεντρικών μεταβλητών της συγκρότησης-δομής-λειτουργίας  του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ξεκινώντας από την περίοδο διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια και αναδιφώντας στην ιστορική διαχρονία, επιχειρείται μια αξιολογικά ουδέτερη ανάλυση των προσδιοριστικών παραγόντων της εσωτερικής κοινωνικοπολιτική και οικονομικής δομής σε αναφορά με τη διαδικασία διαμόρφωσης και εφαρμογής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα θα προχωρήσουμε στην εξαγωγή θεωρητικών υποθέσεων εργασίας για την ανάλυση και ερμηνεία των εθνικών ζητημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής του 20ο και 21ο αιώνα. Ως κεντρικές θεματικές περιοχές εντοπίζονται οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας με τους Βαλκανικούς της συνδαιτυμόνες και την Τουρκία, οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας με τις εκάστοτε Μεγάλες Δυνάμεις και η θέση και ο ρόλος της, σε διεθνείς θεσμούς-οργανισμούς.

    Μαθησιακοί στόχοι:

    Μέσα από τις παραδόσεις, τη συστηματική μελέτη και την ενεργητική συμμετοχή στο μάθημα οι φοιτητές θα είναι σε θέση ν’ αναλύουν τους σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, να χρησιμοποιούν μεθοδικά τις εναλλακτικές θεωρητικές προσεγγίσεις για την ανάλυση των αξονικών ζητημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να κατέχουν την κύρια επιστημονική βιβλιογραφία και να προβαίνουν στην εκλεκτική χρήση των πρωτογενών και δευτερογενών πηγών για τη σύνταξη επιστημονικών εργασιών.

  • 4. Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωζώνης: ΟΝΕ & Τραπεζική Ένωση (ευρωπαϊκές σπουδές)  

    (αντικατάσταση: ΟΝΕ & Τραπεζική Ένωση)

    Το μάθημα καλύπτει, πρώτον, τη θεσμική οργάνωση και λειτουργία της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και, δεύτερον, την εξέλιξη και τα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Μετά από μία σύντομη επισκόπηση της συμβολής της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης στην ευρωπαϊκή οικονομία, η συζήτηση στρέφεται στις προϋποθέσεις δημιουργίας και τη θεσμική συγκρότηση της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα στις προβλέψεις της ΣΛΕΕ και του παραγώγου δικαίου για τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των χωρών της νομισματικής ένωσης, τη δομή και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, και τη νομισματική πολιτική του ευρώ.

    Ακολούθως, εξετάζεται η πορεία ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς και η υλοποίηση των κοινοτικών ελευθεριών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Ιδιαιτέρως αναλύονται οι πρόσφατες εξελίξεις, που σηματοδοτούν την δραματική επιτάχυνση της εναρμόνισης των κανόνων λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων της κεφαλαιαγοράς και ασφαλιστικών επιχειρήσεων της Ένωσης και τη σταδιακή διαμόρφωση μιας νέας εποπτικής αρχιτεκτονικής για τον χρηματοοικονομικό τομέα, με εντονότερα υπερεθνικά στοιχεία απ’ ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, η οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης των χωρών της Ευρωζώνης. 

  • 5. Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία (ευρωπαϊκές σπουδές)  

    Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους/τις φοιτητές/τριες (α) με τις κύριες πτυχές της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το εθνικό επίπεδο στο υπερεθνικό και τις επιλογές ανάπτυξης οικονομικών πολιτικών στο επίπεδο της ΕΕ και (β) με το περιεχόμενο, την επιρροή και τις δυναμικές των πολιτικών αυτών για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το μάθημα εστιάζεται στην εξέταση της ειδικής σχέσης μεταξύ οικονομίας και πολιτικής σε ένα πλαίσιο που διέπεται από τη λειτουργία της οικονομίας και της πολιτικής σε διαφορετικά θεσμικά και οργανωτικά επίπεδα, δηλαδή στο εθνικό επίπεδο των επιμέρους κρατών μελών της ΕΕ και στο υπερεθνικό επίπεδο της ΕΕ. Πραγματεύεται την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις επιλογές συγκρότησης και περαιτέρω ανάπτυξης των επιμέρους πολιτικών με αναφορά στη θεσμική ανάπτυξη της ΕΕ και στις επιπτώσεις για τις εθνικές οικονομίες των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται κύριες πολιτικές της ΕΕ με αναφορά στην εκάστοτε συγκυρία (πολιτική, οικονομική, θεσμική) κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο που διδάσκεται το μάθημα.

  • 6. Διεθνής Πολιτική Οικονομία και Πολιτική της Ενέργειας  

    Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων που πραγματώνονται στο σύγχρονο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Για την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μελετώνται οι τέσσερις διαστάσεις του πεδίου μελέτης της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας  που είναι το κράτος, η αγορά το εγχώριο και το διεθνές περιβάλλον. Η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων σχετίζεται άμεσα με τη θεωρητική προσέγγιση που υιοθέτει ο κάθε μελετητής για την κατανόηση του σύγχρονου διεθνούς οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος. Η μελέτη  των αλληλεπιδράσεων των τεσσάρων διαστάσεων της διεθνούς πολιτικής οικονομίας επιχειρείται σε διάφορα θεματικά πεδία της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας όπως είναι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις, οι σχέσεις των χωρών του Νότου και του Βορρά, το ζήτημα του υψηλού εξωτερικού χρέους για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και η παγκόσμια παραγωγή και οι επιδράσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης που πρωτοεκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 2007.


Μαθήματα επιλογής (ανά θεματική)

Μαθήματα γενικού ενδιαφέροντος (εκτός θεματικών κατηγοριών) 

  • 1. Σύγχρονες Πολιτικές Θεωρίες

    (αντικατάσταση: Εισαγωγή στις Πολιτικές Θεωρίες)

    Το μάθημα σκιαγραφεί την πορεία των μείζονων πολιτικών θεωριών από τις απαρχές των ευρωπαϊκών Νέων Χρόνων μέχρι τις μέρες μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάλυση του φιλελευθερισμού, του μαρξισμού και  του συντηρητισμού, στην ιστορική ποικιλομορφία τους, στα παράδοξα και στις διακυμάνσεις των μεταξύ τους σχέσεων. Αντικείμενο πραγμάτευσης γίνονται επίσης σημαντικά ρεύματα του 20ου αιώνα, όπως ο εθνικισμός, ο φασισμός, ο αναρχισμός, ο φεμινισμός, ο φονταμενταλισμός και ο οικολογισμός. Οι φοιτητές καλούνται να αποκτήσουν έναν ιστορικό χάρτη των νεότερων πολιτικών θεωριών ερχόμενοι σε μια πρώτη επαφή με τις αντιλήψεις που καλλιεργούν τα ρεύματα της πολιτικής νεωτερικότητας για τον άνθρωπο και το κράτος, για την ιδεολογία, την θρησκεία και το κοινωνικό φύλο, για τις δομές της εξουσίας και την οργάνωση των θεσμών.

  • 2. Θεωρίες Κράτους, Δικαίου & Οικονομίας: Θεμελιώδη Κείμενα  

    Στο μάθημα αυτό παρουσιάζονται και συζητούνται με τους φοιτητές θεμελιώδη κείμενα και βιβλία από το χώρο της πολιτικής, του δικαίου και της οικονομίας με μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη σκέψη και επιστήμη (η παρακολούθηση του μαθήματος είναι υποχρεωτική).

  • 3. Πολιτική Φιλοσοφία των Διεθνών Σχέσεων  

    Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η σύνδεση κεντρικών εννοιών και πολιτικών μεγεθών της σύγχρονης Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων με την παράδοση της πολιτικής φιλοσοφίας. Στο μάθημα αναλύεται η μορφή που πήραν στην κλασσική εποχή θεμελιώδη διλήμματα της πολιτικής σκέψης γύρω από την ανθρώπινη φύση και τη φύση του πολιτικού δεσμού και του δικαίου, γύρω από την ελευθερία και την αναγκαιότητα (Πλάτων, Σοφιστές, Θουκυδίδης, Σοφοκλής και Αριστοτέλης), περνά από τον Μεσαίωνα (Αυγουστίνος, Ακινάτης) και τους κλασσικούς της Νεωτερικότητας (Μακιαβέλι, Χομπς, Ρουσσώ,  Καντ, Χέγκελ, Νίτσε, Μιλ και Τοκβίλ) και καταλήγει στη σύγχρονη συζήτηση γύρω από τη φύση και τα διακυβεύματα της δημοκρατίας στην μετανεωτερική εποχή. 

  • 4. Μέθοδοι Λήψεως Αποφάσεων 

    Οικονομετρικές μέθοδοι και πρόβλεψη. Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση διαστρωματικών δεδομένων και χρονοσειρών. Πρόβλεψη με μοντέλα βασισμένα σε αθεωρητικές μεθόδους: αυτοπαλινδρόμηση, ARIMA, τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Βασικές ιδέες και μέθοδοι ψυχομετρίας και πολυμεταβλητής Econometric methods and forecasting. Multiple Linear Regression of cross sectional and time series data. Forecasting based on atheoretical methods: autoregression, ARIMA, artificial neural networks. Basic concepts and methods in psychometry and multivariate statistics: principal component analysis, factor analysis, cluster analysis, canonical correlation analysis. 15 στατιστικής: ανάλυση κύριων συνιστωσών, ανάλυση παραγόντων, ανάλυση συστάδων, κανονικοποιημένη συσχέτιση. Βελτιστοποίηση με μεθόδους Επιχειρησιακής Έρευνας. Προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού και ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού). Προβλήματα μεταφοράς, διαμεταφοράς και ανάθεσης. Βασικά διαγράμματα ελέγχου. Χρήση οικονομετρικού πακέτου Gretl για ανάλυση και πρόβλεψη χρονοσειρών. Χρήση λογισμικού σελίδας NEOS (NEOS server) για βελτιστοποίηση.

  • 5. Θεωρία Παιγνίων & Διεθνής Πολιτική 

    Εφαρμογές των παιγνίων στην καθημερινή ζωή, τον αθλητισμό, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την πολιτική επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις. Ορολογία και βασικές έννοιες της θεωρίας στρατηγικών παιγνίων. Παίκτες, κινήσεις, στρατηγικές και ανταμοιβές. Παίγνια ταυτόχρονων κινήσεων και πίνακες ανταμοιβών. Παίγνια σταθερού και μηδενικού αθροίσματος. Στοιχειώδη παίγνια: το παίγνιο του συντονισμού, η μάχη των φύλλων, το παίγνιο της κότας και το παίγνιο των φυλακισμένων. Ισορροπία κυρίαρχων στρατηγικών, ισορροπία Nash, ισορροπία Schelling. Παίγνια διαδοχικών κινήσεων και δένδρα αποφάσεων. Υποπαιγνιακά τέλεια ισορροπία Nash και η αξιοπιστία υποσχέσεων και απειλών. Παιγνιοθεωρητική ανάλυση της κρίσης της Κούβας (1962). Παραδείγματα παιγνίων σε κινηματογραφικές ταινίες. Εφαρμογές των παιγνίων διαπραγματεύσεων στη διεθνή περιβαλλοντική πολιτική. Αποκλίσεις από την τέλεια ορθολογικότητα, κοινωνικοί αυτοματισμοί, επιστήμη πειθούς, διαισθητική κρίση και γλώσσα σώματος.

  • 6. Πολιτική Κοινωνιολογία 

    Το μάθημα αναλύει τις ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, που έχουν συντελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες.  Το μάθημα σκιαγραφεί, συνεπώς το ιστορικό πλαίσιο και τις προκλήσεις της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής.  Ειδικότερα οι ενότητες του μαθήματος είναι οι εξής: 1) Κοινωνική Στρωμάτωση: Εξετάζονται κλασσικές (Βέμπερ, Μαρξ) και σύγχρονες θεωρίες (Πάρκιν, Έρικ Όλιν Ράητ) της κοινωνικής στρωμάτωσης. Αναλύεται ειδικότερα η κοινωνική στρωμάτωση στη μεταβιομηχανική κοινωνία. 2) Σύγχρονες Οργανώσεις: Αναλύεται η θεωρία του Βέμπερ για τη γραφειοκρατία και του Φουκώ για την επιτήρηση. Μελετώνται τα σύγχρονα μοντέλα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης (Το Ιαπωνικό Μοντέλο, τα Κοινωνικά Δίκτυα, οι Υπερεθνικές Εταιρείες), 3) Εργασία και Οικονομική Ζωή: Εξετάζονται ο Τεηλορισμός και Φορντισμός, η Ευέλικτη Εξειδίκευση, ο Αυτοματισμός και η Ομαδική Παραγωγή. Αναλύονται επίσης οι σημαντικότερες μεταβολές στον συνδικαλιστικό τομέα, 4) Επαναστάσεις: Προσδιορίζονται οι διαφορές ανάμεσα στις επαναστάσεις, τις εξεγέρσεις και τα κινήματα. Αναλύονται οι βασικές θεωρίες της επανάστασης (Μαρξ, Ντέηβις, Τίλι) καθώς και η σχέση της επανάστασης με την κοινωνική μεταβολή, 5) Παγκόσμια Μεταβολή: Εξετάζονται κριτικά οι θεωρίες της Μεταβιομηχανικής Κοινωνίας, του Μεταμοντερνισμού, του Τέλους της Ιστορίας (Φουκουγιάμα) και της Σύγκρουσης των Πολιτισμών (Χάντινγκτον).

  • 7. Πολιτική Επικοινωνία

    Στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσιάζονται θεωρητικές κι εφαρμοσμένες γνώσεις που αντλούνται από τα επιστημονικά πεδία της Πολιτικής Επικοινωνίας, της Διεθνούς Επικοινωνίας και των Διεθνών Σχέσεων για να εξεταστεί το φαινόμενο της διεθνούς πολιτικής επικοινωνίας. Αναπτύσσονται οι ακόλουθες ενότητες:

    1. Ορισμός της Πολιτικής Επικοινωνίας, Εισαγωγή στην Συστημική Προσέγγιση του Φαινομένου.
    2. Πολιτική Επικοινωνία στο Ενδοκρατικό Επίπεδο και Σύνδεση με Διακρατική Πολιτική Επικοινωνία.
    3. Πολιτική Επικοινωνία στο Επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
    4. Τυπολογίες και Μοντέλα Ανάλυσης Προπαγάνδας
    5. Διεθνής Επικοινωνία και Προπαγάνδα.
    6. Η Εικόνα του Κράτους: Μορφή και Περιεχόμενο.
    7. Η Συσχέτιση της Εικόνας του Ηγέτη με την Εικόνα της Χώρας - Προσωποποίηση και Πολιτικό Branding
    8. Το Φαινόμενο της ‘Ρητορικής Προεδρίας’ στις ΗΠΑ και η Στρατηγική ‘Going Public’ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
    9. Η Επίδραση της «Συσπείρωσης Γύρω από την Σημαία»
    10. Δημόσια Διπλωματία και Ήπια Ισχύ.
    11. Εμπορευματικοποίηση της Εικόνας της Χώρας: Η Προσέγγιση του Nation Branding
    12. Διεθνής Κοινή Γνώμη και Ένοπλες Συγκρούσεις
    13. Διαχείριση Εικόνας και Μέσων Επικοινωνίας στις Ένοπλες Συγκρούσεις.

    Λογική της Διαχείρισης Εσωτερικού Μετώπου και η Επικοινωνιακή Διάσταση της Φινλανδοποίησης.

  • 8. Διεθνής Κοινωνία & ΜΚΟ

    Το μάθημα αναλύει την πολιτική επιρροή των φορέων της κοινωνίας πολιτών (π.χ. Κοινωνικά Κινήματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. Αρχικά το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στην έννοια «κοινωνία πολιτών» (τις διαφορετικές ερμηνείες, την ιστορική εξέλιξη του όρου). Εν συνεχεία αναλύει την εξωθεσμική παραγωγή πολιτικής εστιάζοντας στα κοινωνικά κινήματα. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται διεξοδικότερα το φεμινιστικό και το οικολογικό κίνημα. Ακολουθεί η ανάλυση του ιστορικού πλαισίου ανάδειξης των ΜΚΟ. Στην ενότητα για τις ΜΚΟ αναλύονται τα κεντρικά χαρακτηριστικά τους, οι οργανωτικές τους δομές, οι τομείς δραστηριοποίησής τους (με έμφαση στο περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάπτυξη και αναφορές σε συγκεκριμένες διεθνείς καμπάνιες), τα πολλαπλά επίπεδα των παρεμβάσεων τους (π.χ. τοπικό, εθνικό, υπερεθνικό), η υφιστάμενη ετερογένεια μεταξύ των οργανώσεων και τέλος η κριτική που έχει ασκηθεί προς τις ΜΚΟ. Εν συνεχεία αναλύεται διεξοδικά η σχέση των ΜΚΟ με τους επίσημους πολιτικούς θεσμούς, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (π.χ. πότε θεσμοθετήθηκε ο συμβουλευτικός τους ρόλους, ποια είναι τα όρια της συμμετοχής τους). Ακολουθεί η ανάλυση της διεθνικής και κρατοκεντρικής προσέγγιση του φαινομένου των Διεθνών ΜΚΟ. Τέλος, το μάθημα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της σημερινής συζήτησης για την ανάδειξη της έννοιας της «διακυβέρνησης» και της «παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών».

    To μάθημα συμπληρώνει το μάθημα «Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη» (α’ εξαμήνου), καθώς επεκτείνει την ανάλυση για τις διαδικασίας παραγωγής πολιτικής από τους επίσημους πολιτικούς θεσμούς στη σφαίρα της κοινωνίας πολιτών. 

  • 9. Τεχνική Διαπραγματεύσεων & Μεσολάβησης

    (αντικατάσταση: Διεθνείς Διαπραγματεύσεις)

    Στόχος του μαθήματος να αποκτήσει κάθε φοιτήτρια και φοιτητής την απαραίτητη γνώση σε βάθος των θεωριών αλλά και πρακτικών σχετικά με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις όπως έχουν γίνει αντικείμενο της πρακτικής και έχουν θεωρητικοποιηθεί με τη βοήθεια και προτύπων εκ της ψυχολογίας, των οικονομικών και των μαθηματικών. Η θεωρία υπακούει στην πρακτική εμπειρία και δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να εξοικειωθούν με στιγμές διπλωματικών επιτυχιών είτε σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είτε μεσολάβησης. Και τα παραδείγματα από την ιστορία της διπλωματίας είναι πολλά. Έχουν δε ταξινομηθεί και αποτελέσει την ύλη ενός νέου σχετικά κλάδου που διδάσκεται σε αρκετές σχολές του εξωτερικού. Το μάθημα ολοκληρώνεται με ασκήσεις και προσομοιώσεις.

    Το μάθημα αφορά στη Θεωρία και τις Τεχνικές των Διεθνών Διαπραγματεύσεων και χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα είναι εισαγωγική και μεθοδολογική περί διαπραγματεύσεων. Κατά τη δεύτερη ενότητα, αναλύεται διεξοδικά η θεωρία του Roger Fisher και της ομάδας διαπραγματεύσεων της Νομικής Σχολής του Harvard και συμπληρώνεται με άλλες προσεγγίσεις. Η τρίτη ενότητα ολοκληρώνεται με επιλογή περιπτώσεων διεθνών πολιτικών διαπραγματεύσεων και με ασκήσεις προϊδέασης. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου καλύπτεται η ύλη που διαρθρώνεται στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

    Οι βασικές γνώσεις επί των διαπραγματεύσεων: η διαπραγμάτευση ως διαδικασία, η δομή, η μέθοδος, οι τακτικές, η στρατηγική, τα αποτελέσματα. Στοιχεία επιτυχούς διαπραγμάτευσης, η επίτευξη συμφωνίας (deal), τα στερεότυπα, οι πολιτιστικές παραστάσεις, δοκιμασμένες αρχές – κανόνες (rules of thumb) για επιτυχή διαπραγμάτευση, επιλογή συστήματος διαπραγμάτευσης, η integrative vs confrontational διαπραγμάτευση, η διμερής διαπραγμάτευση, η πολυμερής διαπραγμάτευση, οι διαφορές στο στυλ, το στοιχείο της ισχύος, η παρέμβαση και μεσολάβηση, η εσωτερική και εξωτερική διαπραγμάτευση, το προσωπικό στυλ, το εθνικό στυλ, η κουλτούρα, η προδιαπραγμάτευση, η κυρίως (detailed) διαπραγμάτευση, η συμφωνία, η μεταδιαπραγμάτευση : εκτέλεση της συμφωνίας, η βιωσιμότητά της. Στρατηγικές – τακτικές. Η shuttle diplomacy. Ανταλλαγή και συμφωνίες πακέτο. Two track setting. Framing. Η μέθοδος διαπραγμάτευσης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ (Roger Fisher) : Οι επιμέρους ενότητες : η διαπραγμάτευση επί τη βάσει αρχών, η αναζήτηση αμοιβαίου οφέλους, η διαπραγμάτευση επί τη βάσει συμφερόντων και όχι θέσεων, η γνώση των συμφερόντων της άλλης πλευράς, η προετοιμασία (brainstorming), οι εναλλακτικές επιλογές, η χρήση αντικειμενικών κριτηρίων, η διαπραγματευτική ισχύς, η ΒΑΤΝΑ. Το πρότυπο της μεσολάβησης και οι εκβάσεις των κρίσεων. Η σύγκρουση και η διαπραγμάτευση. Τα είδη της μεσολάβησης και οι συνθέσεις του προτύπου. Τακτικές μεσολάβησης (sticks and carrots). Οι βασικές παράμετροι των διεθνών συμφωνιών (πολιτικών και άλλων). Η διαπολιτισμική διαπραγμάτευση, οργανωτικά ζητήματα: τόπος, ημερήσια διάταξη, γλώσσα, αντιπροσωπείες. Η γραφειοκρατία.

    Δεν υπάρχει καμία επικάλυψη με άλλο μάθημα εξ όσων διδάσκονται στο Τμήμα. 

  • 10. Πολιτιστική Διπλωματία 

    Στο πρώτο μέρος του μαθήματος αναδεικνύονται το περιεχόμενο και οι σημασιολογικές περιπέτειες της έννοιας του πολιτισμού. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται συγκριτικά βασικές αντιλήψεις για τον άνθρωπο και τα κοινωνικά θεμέλια που διατρέχουν τις δομές των λεγόμενων μεγάλων πολιτισμών (Ισλάμ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία), ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η ανάδειξη της ιδιομορφίας του δυτικού πολιτισμού μέσα σε αυτόν τον ιστορικό χάρτη. Στο τρίτο μέρος διερευνάται η εμβέλεια του πολιτισμού τόσο ως ερμηνευτικού άξονα στα πλαίσια της σύγχρονης θεωρίας όσο και ως ιδεολογικού μέσου της σημερινής διεθνούς πολιτικής. Η απώλεια, αλλά και η αυξανόμενη επάνοδος των πολιτισμικών παραδόσεων του παρελθόντος σε καθεστώς μετα-παραδοσιακών καιρών αναλύεται ως προς τα πιθανά κίνητρα, αλλά και ως προς τις εξίσου πιθανές θεωρητικές και πρακτικές δυνατότητές της.

  • 11. Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Διεθνές Πολιτικό Περιβάλλον 

     

    Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση με την μελέτη των μέσων επικοινωνίας (Μ.Ε.) της λειτουργίας τους και του τρόπο με τον οποίο συνεισφέρουν στην συγκρότηση του διεθνούς περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη του μαθήματος ακολουθεί τους εξής άξονες: δομή και λειτουργία των μέσων επικοινωνίας, περιεχόμενο των μέσων επικοινωνίας με έμφαση στον μηχανισμό παραγωγής των ειδήσεων, θεωρίες επιδράσεων των Μ.Ε., παγκοσμιοποίηση και επικοινωνία, εδραίωση των νέων μέσων ως φορέων νέων συνθηκών στο πεδίο επικοινωνίας. Η εξειδίκευση της λειτουργίας των μέσων επικοινωνίας στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον γίνεται μέσω θεμάτων όπως: η επίδραση των εξελίξεων της τεχνολογίας στον συνεχή μετασχηματισμό του επικοινωνιακού πεδίου, η διεθνοποίηση των Μ.Ε., οι ανισορροπίες στην παγκόσμια ροή πληροφορίας, η διαλεκτική τοπικού και παγκόσμιου στην παραγωγή και κατανάλωση του περιεχομένου των Μ.Ε. (glocalization), η ανάλυση εξειδικευμένων επιδράσεων των ΜΜΕ στην εξωτερική πολιτική όπως η επίδραση-CNN και η ανάπτυξη των παναραβικών διαύλων επικοινωνίας.

    Οι φοιτητές που συμμετέχουν στις ομαδικές εργασίες αποκτούν λειτουργική γνώση της μεθοδολογίας της ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου. 

  • 12. Πληροφόρηση & Ασφάλεια 

     

    Το μάθημα Πληροφόρηση και Ασφάλεια αναλύει το ρόλο της πληροφόρησης στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική. Στο πλαίσιο του μαθήματος παρουσιάζεται και αναλύεται η έννοια της πληροφόρησης-κατασκοπείας και η σημασία της για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθούν κεντρικά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία της πληροφόρησης, όπως η ανάπτυξη και η εξέλιξη των Σπουδών Πληροφόρησης, η θεωρία της πληροφόρησης, οι προσεγγίσεις της πληροφόρησης, η διασύνδεση της πληροφόρησης με τη θεωρία των διεθνών σχέσεων, ο κύκλος της πληροφόρησης (συλλογή, ανάλυση και διανομή πληροφοριών), οι σχέσεις αναλυτή και αποδέκτη του προϊόντος της πληροφόρησης και η πολιτικοποίηση του προϊόντος της πληροφόρησης. Η ανάλυση των παραπάνω θα συνοδεύεται από ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα.

    Επίσης, εξετάζεται ενδελεχώς η έννοια της πληροφόρησης υπό το πρίσμα της Θεωρίας της Στρατηγικής (Θουκυδίδης, Sun Tzu, Clausewitz), καθώς και η έννοια της αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών και το φαινόμενο του στρατηγικού αιφνιδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί μια τυπολογία σχετικά με τα αίτια και το είδος των αποτυχιών, ενώ η ανάλυση των παραπάνω θα γίνει με αναφορά σε ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα.

    Στη συνέχεια, παρουσιάζεται και αναλύεται η έννοια της Αντι-πληροφόρησης/Αντικατασκοπείας, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής της. Η ανάλυση θα γίνει με αναφορά σε ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα. 

    Ακόμη, αναλύεται ο ρόλος της προπαγάνδας, των ψυχολογικών επιχειρήσεων και της στρατηγικής επικοινωνίας στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων, καθώς και ο ρόλος της συγκεκαλυμμένης δράσης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Τέλος, προσεγγίζονται ειδικά θέματα πληροφόρησης, όπως είναι η οικονομική κατασκοπεία, η παραπλάνηση στην ειρήνη και στον πόλεμο, η σχέση μεταξύ πληροφόρησης, ηθικής και δημοκρατίας, οι επιπτώσεις του Brexit στην πληροφόρηση και η σημασία της πληροφόρησης στην ελληνική υψηλή στρατηγική. 


Θεματική διεθνών σπουδών

  • 1. Στρατηγική Ανάλυση 

    Στόχος του μαθήματος είναι η ενδελεχής εξέταση της έννοιας της στρατηγικής και της εξέλιξής της από την εποχή του ΘοΣτο μάθημα εξετάζονται βασικές έννοιες της στρατηγικής (στρατηγική, υψηλή στρατηγική, άμεση-έμμεση προσέγγιση, αποτροπή-πειθαναγκασμός, πόλεμος, αρχές του πολέμου, δίλημμα ασφάλειας, εκμηδένιση-εξουθένωση, επίθεση-άμυνα, κλιμάκωση, κρίση-χειρισμός κρίσεων, φθορά-ελιγμός κ.ά.) Επίσης, λαμβάνει χώρα μία παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της στρατηγικής η οποία περιλαμβάνει: 

    • τη μελέτη της στρατηγικής της Αθήνας και της Σπάρτης στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου όπως τον αφηγείται ο Θουκυδίδης.
    • Τη στρατηγική σκέψη σημαντικών μελετητών της στρατηγικής (Σουν Τσου, Ναπολέων, Ζομινί, Κλαούζεβιτς)
    • Την ανάπτυξη της στρατηγικής σκέψης στην Ανατολή, στο Βυζάντιο και στη Δυτική Ευρώπη Στη συνέχεια, εξετάζονται συγκεκρι-μένες θεματικές:
    • Το ζήτημα της ηγεσίας μέσα από τη μελέτη της ιστορίας (κυρίως κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου)
    • Ναυτική ισχύς (Άλφρεντ Θάιερ Μάχαν, Τζούλιαν Κορμπέτ,)
    • Γεωπολιτική
    • Αεροπορική στρατηγική (Ντούετ, Μίτσελ, Μπόιντ, Γουόρντεν)
    • Πυρηνική Στρατηγική
    • Ανταρτοπόλεμος 

    Η εξέταση της στρατηγικής δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη της κατά τη διάρκεια της ιστορίας (ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα, τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο) αλλά φθάνει και μέχρι τις ημέρες μας, μελετώντας τη στρατηγική της μοναδικής υπερδύναμης -των Η.Π.Α.- και των υπόλοιπων δυνάμεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην πρόσφατη κρίση στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Τέλος, με βάση τη μελέτη της ιστορίας, προσπαθούμε να συγκρίνουμε τις στρατηγικές που ακολούθησαν οι κύριοι δρώντες του διεθνούς συστήματος στο παρελθόν (πόλεις-κράτη, κράτη-έθνη) με τις στρατηγικές που ακολουθούν οι σημερινές μεγάλες δυνάμεις, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα της στρατηγικής σκέψης.  

  • 2. Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής 

    Α. Αφετηρία των διαλέξεών μου θα αποτελέσει ο εξής περιεκτικός ορισμός της εξωτερικής πολιτικής, τον οποίο προτείνει ο Christopher Hill, επιχειρώντας να συμπεριλάβει σ’ αυτόν όλες τις διαστάσεις που η εξωτερική πολιτική έχει στον σύγχρονο, πολύπλοκο  κόσμο: «Εξωτερική πολιτική είναι το σύνολο των επίσημων εξωτερικών σχέσεων που αναπτύσσει ένας ανεξάρτητος δρων (συνήθως ένα κράτος, αν και όχι αποκλειστικά) στις διεθνείς σχέσεις. Η φράση «ένας ανεξάρτητος δρων» μας επιτρέπει να συμπεριλάβουμε μη κρατικές οντότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Χεζμπολλά· οι εξωτερικές σχέσεις ονομάζονται «επίσημες», ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα όλων των τμημάτων των κυβερνητικών μηχανισμών του κράτους ή της επιχείρησης (enterprise) (δηλαδή, όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών), ενώ παράλληλα δηλώνει κατ' οικονομίαν τον τεράστιο αριθμό των διεθνών συναλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη· πολιτική(σε αντιδιαστολή με τις αποφάσεις) είναι το «σύνολο» αυτών των επίσημων σχέσεων, διότι οι δρώντες συνήθως επιζητούν κάποιο βαθμό συνοχής απέναντι στον έξω κόσμο — ώστε οι άλλοι να θεωρούν ότι οι εν λόγω δρώντες ακολουθούν μια ευλόγως συνεκτική και προβλέψιμη τακτική. Τέλος, η πολιτική είναι «εξωτερική» διότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι χωρισμένος σε διακριτές κοινότητες και δεν αποτελεί μια μοναδική ομογενοποιητική οντότητα. Συνεπώς, αυτές οι κοινότητες χρειάζονται στρατηγικές για να ανταπεξέλθουν στις πολύμορφες σχέσεις τους με τους ξένους (αυτούς δηλαδή που δεν ανήκουν στη δική τους πολιτεία (polity). Αυτό αποτελεί καθαυτό έναν εναλλακτικό ορισμό της εξωτερικής πολιτικής, εφόσον θελήσει κανείς να δώσει έμφαση στη σκοπιμότητά της και στη συνεκτική της διάσταση».

    Παρέθεσα τον παραπάνω ορισμό διότι θα αποτελέσει τον «μίτο της Αριάδνης», με την βοήθεια του οποίου θα επιχειρήσω να ξετυλίξω την αφήγηση και την ανάλυση των επιμέρους ζητημάτων που θα με απασχολήσουν στις παραδόσεις μου για το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο.

    Β.  Στο πλαίσιο, λοιπόν, των διαλέξεών μου θα αναφερθώ στα ακόλουθα θέματα:  

    1) Στην έννοια και στο περιεχόμενο της εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή εξελίσσεται ιστορικά, αφού το περιεχόμενό της μεταβάλλεται προσαρμοζόμενο στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο διεθνές περιβάλλον (π.χ., τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εμφάνιση νέων κινδύνων για την διεθνή ασφάλεια, όπως η διεθνής τρομοκρατία, και, κατά συνέπεια, ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου που συγκροτείται η έννοια του «εθνικού συμφέροντος»), αλλά και στην σχέση της Θεωρίας της Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής  (εν τέλει στην συμπληρωματικότητά της) προς την Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων.

    2) Στο συγκεκριμένο και «πολυκλαδικό» περιεχόμενο της πολιτικής (βλ. τον πιο πάνω ορισμό του Hill) που συγκροτεί αυτό που αποκαλούμε «εξωτερική πολιτική», όπου τίθενται ερωτήματα όπως του σύγχρονου ρόλου του κράτους σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, της έννοιας της εθνικής κυριαρχίας, της διάκρισης μεταξύ «εσωτερικού» (inside) και «εξωτερικού» (outside) χώρου, της διάκρισης μεταξύ δομών (structures) και δρώντων υποκειμένων (agents) κ.λπ..

    3) Στην ανάλυση των επιμέρους πραττόντων (actors) ή δρώντων (agents), όπως άλλοι μελετητές τους αποκαλούν. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης συζητούνται: το ερώτημα γύρω από το ποιος έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης και της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, εάν δηλαδή η εν λόγω διαδικασία είναι υπόθεση αποκλειστικά κάποιων ελίτ σε κάθε κράτος  ή όχι (όπως και ο ρόλος της κοινής γνώμης σ’ αυτήν την διαδικασία), το θέμα των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης της εκτελεστικής εξουσίας για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, η προβληματική σχετικά με τον ψυχολογικό παράγοντα, όπως και το ζήτημα του ρόλου των υπουργικών συμβουλίων και άλλων συλλογικών οργάνων στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και το γενικότερο θέμα σχετικά με το «πώς μπορεί κάποιος να ηγείται με υπευθυνότητα» στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

    4) Στην ανάλυση της γραφειοκρατίας και του ρόλου της στη διαμόρφωση και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το Υπουργείο Εξωτερικών με την διπλωματική του υπηρεσία, όπως και του φαινομένου του πολλαπλασιασμού ανταγωνιζομένων πόλων εξουσίας που επιθυμούν να έχουν ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία, του ειδικού ρόλου των μυστικών υπηρεσιών, του προβλήματος του συντονισμού της γραφειοκρατίας αλλά και της σχέσης πολιτικών και τεχνοκρατών/γραφειοκρατών κ.λπ..

    5) Στη συζήτηση περί της ορθολογικότητας (rationality) στην εξωτερική πολιτική, η οποία θέτει τα επιμέρους ερωτήματα των σχέσεων διαδικασίας (procedure) και ουσίας (substance), προσώπων και συλλογικών οργάνων, αποτελεσματικότητας (efficiency) και δημοκρατίας (democracy). Θα εξεταστεί, επίσης, τι σημαίνει ο όρος «περιορισμένη ορθολογικότητα» (bounded rationality) στην εξωτερική πολιτική, για την κατανόηση του οποίου απαιτείται, μεταξύ άλλων, η ανάλυση της επίδρασης της τάσης να σκεφτόμαστε «με όρους Ιστορίας» (the power of  Historical Thinking) όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, όπως και της επιδίωξης ιδίων σκοπών, της αποφυγής του χειροτέρου ενδεχομένου, κ.λπ.

    6) Στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής και στην ανάλυση της συνακόλουθης υφής (texture) της ισχύος, κατά την οποία θα παρουσιάσω τις διαφορετικές όψεις κι εκδηλώσεις της ισχύος, δηλαδή τη διάκριση της υφής της σε σκληρή (hard), ήπια (soft) και πλαστική (plastic), όπως και τον «στρατιωτικό βραχίονα» της ισχύος, την έννοια της οικονομικής ισχύος, τον ρόλο της διπλωματίας αλλά και των ιδιαίτερων πολιτισμικών παραδόσεων (cultures), καθώς, τέλος, και την αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα σε όλους τους παραπάνω «παράγοντες».

    7) Στην εξέταση της εξωτερικής πολιτικής σ’ έναν κόσμο όπου ενεργούν (act) πολλά υποκείμενα της διεθνούς πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας θα επιχειρήσω να συζητήσω τον ρόλο της γεωγραφίας, της πολιτικής αλληλεξάρτησης, της αποχής από τη λήψη αποφάσεων αλλά και άλλων μορφών «αντίστασης/αντίδρασης», της συστημικής αλλαγής, κ.λπ.

    8) Στους διεθνικούς ανασχηματισμούς (transnational reformulations), όπου θα εξετάσω την εξωτερική πολιτική και τον ρόλο διεθνικών δρώντων (transnational actors) στη διαμόρφωσή της, τις πολιτικές των αντίστοιχων συνδέσεων (linkage politics), καθώς και την σύγχυση αρμοδιοτήτων που αυτή προκαλεί, κ.λπ.

    9) Στη μελέτη των «εσωτερικών πηγών» (domestic sources), των περιορισμών τους αλλά και των αλληλεπιδράσεών τους κατά τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, όπως, π.χ., των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, της μορφής του πολιτειακού καθεστώτος, των κοινωνικών δυνάμεων και της «κινητικότητάς» τους κ.λπ., προκειμένου, εν κατακλείδι να αντιληφθούμε την εξωτερική πολιτική τόσο ως έκβαση (output), όσο και ως επιλογή (choice).

    10) Στη μελέτη της σχέσης μεταξύ πολιτικής (εν γένει), κοινωνίας και εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας θα αναφερθώ στο κρίσιμο ζήτημα/δίλημμα ανάμεσα στο «(δημοκρατικά) λογοδοτούν κράτος» (accountability state) και στο «ασφαλές κράτος» (security state), στον ρόλο της κοινής γνώμης, των ομάδων συμφερόντων αλλά και του κορπορατισμού στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων στην πρόκληση γεγονότων ή/και «θεαμάτων», στις έννοιες της κοινωνίας των πολιτών (civil society), της ταυτότητας αλλά και της διαφορετικότητας.

    11) Και, τέλος, στη μελέτη του ζητήματος της εξωτερικής πολιτικής  σε σχέση με την «αναβίωση» (revival) του κράτους, στο πλαίσιο της οποίας θα ανακεφαλαιώσω -υπό το φώς των αναπτύξεων που αποτέλεσαν το αντικείμενο των προηγουμένων διαλέξεών μου- παρουσιάζοντας κάποια συμπεράσματα όσον αφορά τα πιο καίρια ερωτήματα που απασχολούν την Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής: α) το θέμα της δράσης, δηλαδή ποιος δρα και για λογαριασμό ποίου β) το θέμα της επιλογής, δηλαδή τι περιθώρια επιλογής υφίστανται γ) το θέμα της ηθικής και της σχέσης της με την εφαρμοσμένη πολιτική και δ) το ζήτημα ποιές είναι ή θα έπρεπε/μπορούσε να είναι οι προσδοκίες μας από την εξωτερική πολιτική.

    Γ. Τα διδακτικά εγχειρίδια που έχουν προταθεί για το μάθημα θα τα βρείτε, όπως γνωρίζετε, στον «Εύδοξο».

    Δ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσες και όσους από εσάς επιλέξετε το μάθημα, «Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής», και σας περιμένω στις παραδόσεις μου. Παρότι, αυτές είναι νωρίς το πρωΐ κάθε Παρασκευής, αξίζει, νομίζω, να είστε παρούσες και παρόντες.  Και τούτο διότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν πρέπει να θεωρείτε το Πανεπιστήμιο απλώς «εξεταστικό κέντρο» αλλά χώρο διδασκαλίας, μάθησης, συγκρότησης επιστημονικής σκέψης και ελεύθερης ανάπτυξης και διακίνησης ιδεών.

  • 3. Διεθνής Ασφάλεια και Ενέργεια 

    Το μάθημα «Διεθνής Ασφάλεια και Ενέργεια» εξετάζει συστηματικά τα πολιτικά και θεσμικά χαρακτηριστικά της ροής της ενέργειας στο διεθνές περιβάλλον και τις επιπτώσεις τους, στη διεθνή ασφάλεια. Αναλύεται η πολιτική διάσταση της ενέργειας, ως παράμετρος της γεωπολιτικής-γεωοικονομίας, από τα αρχικά στάδια εύρεσης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων, στη συνέχεια των διεθνών πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του 1970, έως τις σημερινές αλλαγές που αφορούν τη χάραξη των ενεργειακών οδών (αγωγών) και την ανάδειξη της ενέργειας ως αιτίας συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών. Γίνεται ειδική αναφορά στην προβληματική περί «σχιστολιθικής επανάστασης» και τις επιπτώσεις της στο σύγχρονο ενεργειακό χάρτη.

    Μελετάται σε ευρεία κλίμακα το πλαίσιο, από τη διεθνή ενεργειακή διπλωματία, τις επιπτώσεις της ενέργειας στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και συρράξεις, μέχρι το «ασύμμετρο» περιβάλλον και την ενεργειακή τρομοκρατία. Η ανάλυση επικεντρώνεται στην εμφάνιση νέων πολιτικών οντοτήτων που βασίζουν την ύπαρξή τους στην «παράνομη» εκμετάλλευση και διακίνηση ενεργειακών πόρων, καθώς και επαναστατικών-εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων που εστιάζουν τη δράση τους σε επιθέσεις ή απειλές επιθέσεων, εναντίον αγωγών μεταφοράς πετρελαίου.

    Τίθεται σε διαπραγμάτευση, η σύγχρονη πολιτική διάσταση μεταξύ των «κρατών-κατόχων» και των «κρατών-διόδων» ενέργειας, καθώς και των κρατών που βρίσκονται εκτός ενεργειακού παιγνίου, μέσα από μελέτες περιπτώσεων.

  • 4. Διεθνές Δίκαιο ΙΙ: Δίκαιο Θάλασσας 

    Στόχος του μαθήματος να αποκτήσει κάθε φοιτήτρια και φοιτητής την απαραίτητη γνώση σε βάθος των υποκειμένων του διεθνούς δικαίου καθώς και των αρμοδιοτήτων κάθε κράτους στη διεθνή έννομη τάξη. Ειδικότερος στόχος είναι η εμβάθυνση στους κανόνες και αρχές του δικαίου της θάλασσας που αποτελεί ένα ειδικότερο αντικείμενο του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου κρίνεται η εισαγωγή του. Για την αποσυμφόρηση των υποχρεωτικών μαθημάτων του κλάδου μαθημάτων του Διεθνούς Δικαίου, το «Δίκαιο Θάλασσας» διδάσκεται ως μάθημα επιλογής για να προσελκύσει φοιτητές με έντονο ενδιαφέρον στον κλάδο αλλά και έφεση εμβάθυνσης αλλά και εξοικείωσης με ένα θέμα που ενδιαφέρει τη χώρα μας με πλείστες θαλάσσιες ζώνες αλλά και μείζονα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες που εγείρουν διεκδικήσεις αρμοδιοτήτων που εκ του δικαίου της θάλασσας έχουν εκχωρηθεί ως εξουσία στη χώρα μας.

    Περιεχόμενο διδακτικής ύλης:

    Οι θεματικές της ύλης του μαθήματος προσδιορίζονται ως ακολούθως: Γενική εισαγωγή και η ιστορική εξέλιξη του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (οι απαρχές και οι Συνδιασκέψεις), Οι θαλάσσιες ζώνες: ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας, οι γραμμές βάσης, τα εσωτερικά ύδατα, η Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα), Συνορεύουσα ζώνη – Αρχαιολογική ζώνη, Στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας, Αρχιπελαγικά κράτη, Υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το καθεστώς των νήσων, ζώνες διεθνούς δικαιοδοσίας, Ανοικτή θάλασσα, ο Διεθνής Βυθός (κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας), η Συνθήκη των Βυθών του 1971.

    Το μάθημα ολοκληρώνεται με την εξέταση των υποθέσεων που εκδικάσθηκαν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και αφορούν σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ανήκει στα μαθήματα του διεθνούς δικαίου και συνδέεται άμεσα με τα αντικείμενα Διεθνές Δίκαιο Ι και Διεθνές Δίκαιο ΙΙ που διδάσκονται. Λόγω της υψηλής εξειδίκευσης των κανόνων του το δίκαιο της θάλασσας απαιτεί για τη διδασκαλία του ένα χωριστό εξάμηνο. Υπάρχει ευκρινής ο διαχωρισμός του από το αρθρωτό μάθημα του Α΄ εξαμήνου «Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί» όπου διδάσκονται οι διεθνείς οργανισμοί που αποτελούν τμήμα του γενικού διεθνούς δικαίου.

  • 5. Ειδικά Θέματα Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής 

    Αντικειμενικός στόχος του μαθήματος είναι η περιγραφή και ερμηνεία μιας σειράς μείζονων ζητημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τον 19ο έως και τον 21ο αιώνα.

    Ειδικότερα μεταξύ και άλλων εξετάζονται οι εξής θεματικές:

    • Ιστορική επισκόπηση των κεντρικών σταθμών της νεότερης  και σύγχρονης και ελληνικής  ιστορίας, 1821-2000.  
    • Αξονικοί παράμετροι της Ελληνικής υψηλής στρατηγικής
    • Το πολιτικό και στρατηγικό εγχείρημα για την πραγμάτωση του αέναου εθνικού στόχου της Μεγάλης Ιδέας και οι συμπαρομαρτούσες απολήξεις του, 1828-1922.
    • Ανάλυση και ερμηνεία της υψηλής στρατηγικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, 1910-1920.
    • Η περίοδος της ελληνοτουρκικής συνεννόησης 1930-1940.
    • Η μονομερής εξάρτηση της Ελλάδας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, 1950-1965.
    • Η πολιτικοδιπλωματική διαχείριση των μείζονων εθνικών ζητημάτων –Ελληνοτουρκικά- Κυπριακό.
  • 6. Ειδικά Θέματα Σύγχρονης Διεθνούς Πολιτικής 

    Το μάθημα αυτό επιλέγει δυο η τρεις γεωγραφικές περιφέρειες κάθε χρόνο και αναλύει σε βάθος τις πολιτικές και οικονομικές τους εξελίξεις. Για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 θα καλυφθούν η ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αμερική και η ΝΑ Ασία. Απαιτούνται παρουσιάσεις.

  • 7. Διπλωματία & Στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων 

    Το μάθημα καλύπτει το θεωρητικό και εμπειρικό σκέλος που αφορά στην στρατηγική δράση των μεγάλων δυνάμεων στο διεθνές σύστημα. Μέσα στα πλαίσια αυτά παρουσιάζονται και αναλύονται διεξοδικά τα ακόλουθα: πρώτον, τα βασικά χαρακτηριστικά και η στρατηγική συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων, δεύτερον η συστημική θεωρία μελέτης των διεθνών φαινομένων και ιδιαίτερα ο επιθετικός ρεαλισμός του Mearsheimer για την κατανόηση της δράσης και της συμπεριφοράς των μεγάλων δυνάμεων, τρίτον παραδείγματα από περιπτωσιολογικές μελέτες των δύο τελευταίων αιώνων που αφορούν τη συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων όπως αυτές των ΗΠΑ (1900-σήμερα), της Σοβ. Ένωσης (1917-1991), της Γερμανίας (1868-1945), της Ιαπωνίας (1868-1945), της Μεγ. Βρετανίας (1792-1990) και της Γαλλίας (1789-1945). Επιπρόσθετα και σε μια εξειδικευμένη προοπτική αναλύεται η ισορροπία ισχύος μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός ασφαλείας, η έννοια του πολέμου μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, η έννοια της ισχύος και οι συντελεστές ισχύος που αναπτύσσουν οι μεγάλες δυνάμεις.

  • 8. Διπλωματία & Στρατηγική των ΗΠΑ 

     

    Στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τις βασικές πτυχές της αμερικανική εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας από την ίδρυση του αμερικανικού κράτους έως σήμερα. Το περιεχόμενο του μαθήματος στηρίζεται σε δύο ιστορικούς πυλώνες. Ο πρώτος αναφέρεται από την ίδρυση του αμερικανικού κράτους έως την λήξη του Β’ Π.Π. και ο δεύτερος από το 1945 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, υπό το πρίσμα κεντρικών ερωτημάτων της θεωρίας διεθνών σχέσεων εξετάζεται η διαδρομή του αμερικανικού κράτους που οδήγησε στην διαδοχική διεύρυνση των συνόρων του, την ενίσχυση των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης, τους παράγοντες που διαμόρφωναν την ιδιόμορφη πολιτικής της «απομόνωσης» και τους παράγοντες που οδήγησαν σε μια πιο ενεργή συμμετοχή στην διεθνή πολική που κορυφώθηκε με την συμμετοχή στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακολούθως, υπό το πρίσμα των ίδιων βασικά κεντρικών ερωτημάτων, εξετάζεται η διαδρομή της στρατηγικής των ΗΠΑ κατά την μεταπολεμική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμαχίες των ΗΠΑ μετά το 1945, το πυρηνικό δόγμα και εξέλιξή του από την Χιροσίμα μέχρι σήμερα, ο Ψυχρός Πόλεμος και η στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την άλλη υπερδύναμη, οι μεταπολεμικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παράμετροι της αμερικανικής εθνικής στρατηγικής και η μετεξέλιξή τους, οι στρατηγικές προϋποθέσεις του Ευρωατλαντικού άξονα πριν και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ατλαντική Συμμαχία και τα στρατηγικά της δόγματα καθώς επίσης και η μετεξέλιξή και προβολή της αμερικανικής εθνικής στρατηγικής μετά το 1990 μέχρι και τις 52 μέρες μας αναφορικά με την Ατλαντική Συμμαχία. Τέλος, στα πλαίσια των ιστορικών αναφορών για τις αμερικανικές προεδρίες αναλύεται το αμερικανικό στρατηγικό δόγμα μετά τον Β’ Π.Π. Το μάθημα αυτό όπως και κάθε άλλο μάθημα διεθνών σχέσεων είναι συμπληρωματικό με όλα τα άλλα και συχνά επικαλυπτόμενο με διδακτικά γόνιμο τρόπο.

  • 9. Εξωτερική Πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας 

     

    Στο μάθημα παρουσιάζονται πτυχές της Ρωσικής (και Σοβιετικής) ιστορίας και των κοινωνικών – πολιτικών – κοσμοθεωρητικών μεταβολών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 120 χρόνια και οι οποίες επιδρούν στο σημερινό Ρωσικό Κράτος και την εξωτερική του πολιτική. Αναλύεται ο τρόπος που ορίζει η Ρωσία τα εθνικά της συμφέροντα. Το κέντρο βάρους του μαθήματος αφορά στις αλλαγές που πραγματώνονται στον σύγχρονο κόσμο και πώς αυτές επιδρούν και λαμβάνονται υπόψη στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Η εξωτερική πολιτική της οποίας, εξετάζεται μέσα από τρεις κύκλους: (1) Η παγκοσμιοποίηση, το διεθνές σύστημα και ο κόσμος σήμερα, (2) Οι τρίτες δυνάμεις στον περίγυρό της Ρωσίας και (3) Ο «γειτονικός» μετασοβιετικός χώρος. Ειδικό βάρος δίνεται στις σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και ειδικότερα με την Ελλάδα, καθώς και με την Κύπρο.

  • 10. Κίνα: Διεθνής Ρόλος & Εξωτερική Πολιτική  

     

    (αντικατάσταση: Κοινωνία, Οικονομία & Εξωτερική Πολιτική της Κίνας)

    Το μάθημα αποτελεί μια γενική εισαγωγή στην εσωτερική οικονομική, κοινωνική και πολιτική δομή της Κίνας, από τις απαρχές της, ως Αυτοκρατορία το 200 π.χ. έως την συγκαιρινή περίοδο.  Μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι η κατανόηση των προσδιοριστικών συστημικών και εσωτερικών μεταβλητών (γεωγραφία, πλουτοπαραγωγικοί πόροι, τεχνολογία, κουλτούρα, θρησκεία) που επηρέασαν τον τρόπο οργάνωσης και εξέλιξης του κινεζικού πολιτικού/πολιτειακού συστήματος.

    Επίσης, η απόκτηση των βασικών γνώσεων γύρω από την οργάνωση-ανάπτυξης των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών της Κίνας και η χρήση τους τόσο για τη συγγραφή μελετών όσο και για την παρουσίαση-ανάλυση-ερμηνεία ζητημάτων που άπτονται στο πεδίο της Κινεζικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

    Συναφώς οι φοιτητές αναπτύσσουν την ικανότητα της έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας δευτερογενών κυρίως πηγών, εντός του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου, για τη διαμόρφωση αξιολογικά ουδέτερων αναλύσεων.

  • 11. Τουρκικό Πολιτικό Σύστημα & Εξωτερική Πολιτική  

     

    (αντικατάσταση: Κοινωνία & Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας)

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι οι εσωτερικές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και η εξωτερική πολιτική του σύγχρονου τουρκικού κράτους, από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας. Το μάθημα αποσκοπεί να εισάγει τους σπουδαστές, αφενός, στους θεσμούς, τις δομές και τους μηχανισμούς του σύγχρονου τουρκικού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος, και αφετέρου, στις μεθόδους και τους στόχους της σύγχρονης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη διακυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη» (Κ.Δ.Α.) και το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί (Δόγμα Νταβούτογλου). Επιδιώκει, δηλαδή, να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την σε βάθος κατανόηση και ανάλυση της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας, αναγκαίο στοιχείο για την κατανόηση και ερμηνεία της διεθνούς συμπεριφοράς της χώρας. Οι σημαντικότερες θεματικές είναι, κατ’ αρχάς, οι κοινωνικο-πολιτικές δομές της γείτονας και οι συνέχειες ή ασυνέχειες με το οθωμανικό παρελθόν της στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα εξετάζεται: η κληρονομιά των Νεοτούρκων, το κεμαλικό κράτος και η ιδεολογία, Ισλάμ και κράτος, στρατός, κράτος και πολιτική, πολιτικό και κομματικό σύστημα, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και κράτος, η τουρκική οικονομία, οι παράγοντες, τα μέσα και η στρατηγική της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής διαχρονικά απέναντι σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Δύση.  

  • 12. Διεθνείς Σχέσεις και ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο  

     

    Το μάθημα εξετάζει τις μεταπολεμικές διεθνείς σχέσεις της περιοχής μας. Αναλύει τα διεθνή ζητήματα στην NΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει των θεωρητικών εργαλείων που παρέχουν οι διεθνείς σχέσεις. Συγκεκριμένα θα μελετηθεί η θεωρία των περιφερειακών υποσυστημάτων. Θα εξεταστούν, αφενός, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των (μη-)κυρίαρχων οντοτήτων, δηλαδή τόσο οι συγκρουσιακές σχέσεις των δρώντων του υποσυστήματος όσο και οι συνεργατικές σχέσεις μεταξύ τους, και αφετέρου, η επιρροή που άσκησαν οι υπερδυνάμεις (Ε.Σ.Σ.Δ./Ρωσία και Η.Π.Α.) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο πριν και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ειδικότερα μελετάται ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του περιφερειακού υποσυστήματος της Ανατολικής Μεσογείου. Θα τονιστούν ημερομηνίες σταθμοί για την εξέλιξη του συγκεκριμένου υποσυστήματος, όπως η γέννηση του κράτους του Ισραήλ, η κρίση του Σουέζ, ο πόλεμος των «Έξι ημερών», το Κυπριακό, κ.λπ.. Αναφορά θα γίνει και στις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις μεταψυχροπολεμικά. Θα αναδειχθεί επίσης ο ρόλος της ενέργειας (υδρογονάνθρακες) στις διακρατικές σχέσεις του υποσυστήματος και την δημιουργία του άξονος «Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ-[Καΐρου]». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ανάδυση του μεταψυχροπολεμικού περιφερειακού υποσυστήματος της ΝΑ Ευρώπης, τη διολίσθηση προς τη χρήση βίας και τη σταδιακή μετάβαση προς την ομαλότητα και τη συνεργασία, τη θέσπιση διακυβερνητικών θεσμών πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα τη δεκαετία του 1990, τις επεμβάσεις του διεθνούς συστήματος, και την πορεία ένταξης και ολοκλήρωσης των χωρών της περιοχής αυτής με τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς (Ε.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο.). Θα εξεταστούν επίσης οι βαλκανικές πολιτικές ορισμένων μονάδων του περιφερειακού υποσυστήματος, όπως η Τουρκία, οι οποίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην περιοχή.

  • 13. Ενεργειακά Δίκτυα στη Μέση Ανατολή και Καύκασο  

     

    (αντικατάσταση: Διεθνείς Σχέσεις & Οικονομία Ανατολικής Μεσογείου & ΝΑ Ευρώπης)

    Το μάθημα αυτό, το οποίο βασίζεται εν μέρη σε παρουσιάσεις και εργασίες, καλύπτει τις σύγχρονες διεθνείς, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

    • Το Νέο Μακεδονικό Ζήτημα και η Διαμάχη για την Ονομασία.
    • Ο Ρόλος των ΗΠΑ στη ΝΑ Ευρώπη.
    • Ο Ρόλος της Ρωσίας στη ΝΑ Ευρώπη.
    • Ο Ρόλος της Τουρκίας στη ΝΑ Ευρώπη.
    • Ο Ρόλος της Σερβίας στη ΝΑ Ευρώπη.
    • Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑ Ευρώπη.
    • Το Ζήτημα του Κοσόβου.
    • Το Ζήτημα της Βοσνίας.
    • Ο Αλβανικός Παράγοντας στη ΝΑ Ευρώπη.
    • Οργανωμένο Έγκλημα στη ΝΑ Ευρώπη.
    • Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.
  • 14. Ανατολική Μεσόγειος: Διεθνείς Σχέσεις & Οικονομία  

     

    (αντικατάσταση: Διπλωματία & Οικονομία της Σύγχρονης Μέσης Ανατολής)

    Το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα των κρατών της Μέσης Ανατολής. Το μάθημα χωρίζεται σε δύο θεματικές.

     Η πρώτη αναλύει διεξοδικά την ιστορική-πολιτική εξέλιξη των κρατών της Μέσης Ανατολής.  Ειδικότερα, θα αναλυθεί η δημιουργία των κρατών  της Μέσης Ανατολής καθώς και οι πολεμικές συγκρούσεις που επακολούθησαν μέχρι και την δεύτερη Ιντιφάντα του 2003. Επιπροσθέτως, η

    θεματική εμβαθύνει στις εξελίξεις ανά χώρα, σε πολλαπλά επίπεδα: όπως πολιτικής, διεθνών σχέσεων, το ρόλο της θρησκείας, των ηγετών, της ιδεολογίας, κοκ. Στην δεύτερη θεματική του μαθήματος αναλύονται ζητήματα Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας καθώς και της Διεθνούς προοπτικής της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, θα αναλυθεί διεξοδικά η συνολική εικόνα της  οικονομίας των χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς

     και οι πολιτικές/οικονομικές μορφές συνεργασίας,

    π.χ ΟΠΕΚ, Συμβούλιο Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου. Τέλος θα αναλυθεί η Διεθνής Προοπτική των χωρών της Μέσης Ανατολής καθώς και το ολοένα αυξανόμενο χάσμα που παρατηρείται με τον Δυτικό Κόσμο ιδιαίτερα μετά την πτώση μοναρχικών καθεστώτων όπως του Σανταμ Χουσείν.

  • 15. Οι Αναδυόμενες Δυνάμεις στο Διεθνές Σύστημα 

     

    Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η αυξανόμενη οικονομική επιτυχία και η πολιτική προβολή χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία καθώς και οι νέες πολυμερείς μορφές συνεργασίας, όπως οι συναντήσεις κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), επανέφεραν στο επίκεντρο το ζήτημα των αναδυόμενων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντικειμενικός σκοπός του μαθήματος είναι η συνεξέταση των θεωρητικών και πολιτικό-στρατηγικών προβληματισμών που συνδέονται με το ρόλο και τη θέση των αναδυόμενων δυνάμεων στο διεθνές σύστημα. Ειδικότερα, ο θεωρητικός και εμπειρικός προβληματισμός του μαθήματος επικεντρώνεται στην πολιτικοστρατηγική συμπεριφορά της Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας και Βραζιλίας στο μεταψυχροπολεμικό διεθνές σύστημα. Μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων θα αποτελέσουν τον πυρήνα της θεωρητικής και εμπειρικής ανάλυσης που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια των διαλέξεων: Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος της υψηλής στρατηγικής των αναδυόμενων δυνάμεων ως προς την υπάρχουσα κατανομή ισχύος-συμφερόντων; Ποια είναι τα αποτελέσματα από την αύξηση του αριθμού των μεγάλων δυνάμεων στο νέο διεθνές σύστημα; Θα είναι σταθεροποιητικός ή αποσταθεροποιητικός ο ρόλος τους; Πώς διαχειρίζονται τα εν λόγω κράτη την περίσσεια ισχύος τους, στο εσωτερικό κοινωνικοπολιτικό τους σύστημα και στη διαμόρφωση του στρατηγικού τους δόγματος; Πως αντιμετωπίζονται στο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα τα πλανητικά ζητήματα –διεθνής ασφάλεια, μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, διεθνής οικονομική διακυβέρνηση; Για την απάντηση των ανωτέρω ερωτημάτων, θα χρησιμοποιηθούν τα αναλυτικά εργαλεία της θεωρίας των διεθνών σχέσεων, με βάση τα οποία θα εξετασθούν οι πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της πολιτικοστρατηγικής συμπεριφοράς των αναδυόμενων δυνάμεων της Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας και της Βραζιλίας, εστιάζοντας στους κεντρικούς στόχους της υψηλής πολιτικής των εν λόγω κρατών για την προάσπιση και προαγωγή των εθνικών τους συμφερόντων.


Θεματική ευρωπαϊκών σπουδών

  • 1. Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο 

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι το ουσιαστικό δίκαιο της ΕΕ με έμφαση στις διατάξεις της Συνθήκης και το παράγωγο δίκαιο που αφορούν αφενός την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της εσωτερικής αγοράς (ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, ελευθερία εγκατάστασης, ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, και ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου), αφετέρου τους βασικούς κανόνες προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. 

  • 2. Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική 

     

    (αντικατάσταση: Πολιτική & Οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

    Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εξέταση των πολιτικών της ΕΚ που συνθέτουν και αναδεικνύουν το ευρωπαϊκό οικονομικό σύνταγμα. Δίκαιο, πολιτική και οικονομία προσεγγίζονται ως ένα ενιαίο όλο. Αναλύονται σημαντικές οριζόντιες και τομεακές πολιτικές όπως η περιφερειακή πολιτική και πολιτική συνοχής, η ενεργειακή πολιτική, η πολιτική περιβάλλοντος, η αγροτική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική κλπ. Η ύλη του μαθήματος δεν περιλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς διαμόρφωσης πολιτικής ούτε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που αποτελούν αντικείμενο άλλων μαθημάτων. 

  • 3. Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική 

     

    Το μάθημα προσεγγίζει το φαινόμενο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ΕΕ μέσα από το πρίσμα της ανάλυσης της δημόσιας πολιτικής.

    Εξετάζει τα κύρια πρότυπα διακυβέρνησης της ΕΕ και αναλύει τις κύριες διοικητικές διαδικασίες που συνδέονται με αυτά. Ειδικότερα εξετάζει τις διαδικασίες (α) συγκρότησης / διαμόρφωσης και (β) εφαρμογής / υλοποίησης και εποπτείας / επιτήρησης των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Επικεντρώνεται στη μελέτη της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ (θεσμική διαδικασία και φορείς και όργανα) και τις παραμέτρους της υλοποίησης / εφαρμογής των Ευρωπαϊκών πολιτικών από τα κράτη μέλη και τις εθνικές διοικήσεις (υλοποίηση, εποπτεία / έλεγχος, όργανα, διαδικασίες).

    Το μάθημα δίνει ειδικό ενδιαφέρον στο ρόλο και τη σημασία των επιμέρους φορέων δράσης και των οργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές (όργανα της ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις, εθνικές διοικήσεις, άλλοι φορείς, κά) όπως και στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων και των διαφοροποιήσεων που παρουσιάζουν οι επιμέρους τομείς πολιτικής της Ένωσης (όπως στις περιπτώσεις της εσωτερικής αγοράς, της πολιτικής ανταγωνισμού, της ΟΝΕ, των πολιτικών που διέπονται από την ΑΜΣ, κά.)

    Τέλος, το μάθημα πραγματεύεται τις πολιτικές διαστάσεις των διαδικασιών αυτών και τη σημασία τους για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη διατύπωση και αναδιατύπωση προτεραιοτήτων από τα θεσμικά όργανα και τους δρώντες και την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

    Θεματικές Μαθήματος

    1. Το «περιεχόμενο» της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Οι πολιτικές της ΕΕ
    2. Στοιχεία και συνιστώσες μελέτης της Ευρωπαϊκής δημόσιας πολιτικής
    3. Πρότυπα διακυβέρνησης στην ΕΕ
      • 1. Η ΕΕ ως φορέας διαμόρφωσης πολιτικών. Λήψη αποφάσεων και διαδικασίες συγκρότησης Ευρωπαϊκών πολιτικών
      • 2. Η υλοποίηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών: Διαδικασίες και φορείς δράσης
      • 3. Διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής / επιτήρησης – Προβλήματα συμμόρφωσης στην ΕΕ
  • 4. ΕΕ στην Παγκόσμια Πολιτική & Οικονομία 

     

    Το μάθημα πραγματεύεται το ρόλο και τη σημασία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία. Εξετάζει την επιρροή και το ρόλο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για την Ευρωπαϊκή οικονομία και πολιτική στον κόσμο όπως και τη σημασία των θεσμικών και πολιτικών εξελίξεων στην ΕΕ και τι αυτές συνεπάγονται για την ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Επίσης εξετάζει τις εξωτερικές διαστάσεις των πολιτικών της ΕΕ και ειδικότερα την εμπορική πολιτική, την πολιτική αναπτυξιακής βοήθειας και εκείνη των εξωτερικών σχέσεων. Η ανάλυση της διεθνούς διάστασης της Ένωσης περνάει μέσα από τη συστηματική εξέταση των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του εθνικού, του υπερεθνικού και του διεθνούς επιπέδου.

  • 5. Ενέργεια: Οικονομία & Στρατηγική  

     

    (αντικατάσταση: Οικονομικά & Διπλωματία Περιβάλλοντος & Ενέργειας)

    Εξέταση της οικονομικής και διπλωματίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας μέσα από τρεις πυλώνες.

    (1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Βασικές αρχές περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας. Οικολογία και οικοσυστήματα. Υδρόσφαιρα, υδατική ρύπανση και υδατική μόλυνση. Γεώσφαιρα, αρχές εδαφολογίας και εδαφική διάβρωση. Ατμόσφαιρα και ατμοσφαιρική ρύπανση. Αστική θερμική νησίδα. Ενέργεια, φαινόμενο θερμοκηπίου και παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

    (2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Βασικές έννοιες περιβαλλοντικής ηθικής. Έννοια και επίπεδα ανάπτυξης, εισόδημα ανά κεφαλή και ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης. Τάσεις εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού και της διεθνούς οικονομίας. Φτώχεια και πείνα σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο. Οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξη. Εξωτερικό κόστος και μέθοδοι ενσωμάτωσης αυτού στις παραδοσιακές αγορές. Βέλτιστο επίπεδο ρύπανσης. Οι τέσσερεις παράμετροι: οικονομία, ενέργεια, περιβάλλον και εκθετική αύξηση. Εξίσωση IPAT. Περιβαλλοντικές καμπύλες Kuznets. Ατζέντα 21. Μελέτες κόστους-ωφέλειας και αριθμητικές μέθοδοι επιλογής εναλλακτικών έργων. Κίνητρα και σηματοδότηση. Μέθοδοι αποτίμησης μη βασιζόμενες σε αγορές: ενδεχόμενη ή εξαρτημένη εκτίμηση, μεταφορικό κόστος, ηδονικό κόστος, μεταφορά ωφελειών. Ανάλυση οικολογικού αποτυπώματος. Δείκτες ποιότητας ζωής.

    (3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Διμερή, περιφερειακά και πλανητικά προβλήματα διασυνοριακής ρύπανσης. Στρατηγικά παίγνια σε παγκόσμιες ενεργειακές και περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις.

  • 6. Εκπαίδευση Κατάρτιση ΄Ερευνα και Καινοτομία στην Ε.Ε.  

     

    Στο μάθημα εξετάζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση στις τρεις διαστάσεις – γενική εκπαίδευση, κατάρτιση, ανώτατη εκπαίδευση – καθώς και η πολιτική για την Έρευνα και Ανάπτυξη. Οι φοιτητές μελετούν τη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών, το θεσμικό πλαίσιο καθώς και τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι εξελίξεις στους δύο αυτούς τομείς εξετάζονται συγκριτικά με τις εξελίξεις στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αλλά και σε συγκεκριμένες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κορέα, Ισραήλ, Νορβηγία, Κίνα, κ.λ.π.). Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν επίσης με τις διάφορες ιστοσελίδες της ΕΕ για τη διεθνοποίηση των σπουδών και της έρευνας, την αναζήτηση υποτροφιών, εύρεσης εργασίας, ερευνητικών προγραμμάτων κ.λ.π

  • 7. Διαχείριση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων  

     

    Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή, με συστηματικό τρόπο, στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, παρέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις για όλα τα επιμέρους στάδια. Ταυτόχρονα σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων από τους φοιτητές στο να αξιοποιούν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συγκεκριμένα να εντοπίζουν προσκλήσεις προτάσεων, να αναζητούν διακρατικούς και εθνικούς εταίρους και να συγγράφουν ανταγωνιστικές προτάσεις έργων που υποβάλλονται απ’ ευθείας στις Βρυξέλλες. Επίσης, να διαχειρίζονται τα εγκεκριμένα έργα με ταχύτητα και αξιοπιστία, να ανταποκρίνονται πλήρως σε πιθανό εξωτερικό έλεγχο της Ε.Ε. και τέλος να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για έναν οργανισμό.

  • 8. Ευρωατλαντικές Σχέσεις  

     

    Η προβολή, οι θέσεις και η λειτουργία της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας από τη δημιουργία της έως σήμερα. Το μάθημα εξετάζει την πορεία της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας από το τέλος του Β’ΠΠ, το Ψυχρό Πόλεμο έως τη σημερινή εποχή. Το μάθημα αποτελεί συνέχεια των μαθημάτων των Διεθνών Σχέσεων, της Διεθνούς Ασφάλειας και της Στρατηγικής.

  • 9. Ευρωμεσογειακή Συνεργασία  

     

    Το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στα ιστορικά/πολιτικά/κοινωνικά δεδομένα των κρατών της Βορείου Αφρικής (Μαγκρέμπ - Μασρέκ) καθώς και στο σύνθετο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οικοδομήσει μία περιφερειακή συνεργασία με τα κράτη του μεσογειακού νότου μέσω της Διαδικασίας της Βαρκελώνης. Το μάθημα χωρίζεται σε δύο ενότητες με συγκλίνουσες προσεγγίσεις Η πρώτη αναλύει διεξοδικά την ιστορικοπολιτική πορεία των κρατών της Βορείου Αφρικής (Μαγκρέμπ - Μασρέκ) από την εποχή της αποικιοκρατίας έως σήμερα. Η ενότητα περιλαμβάνει τις ανά χώρα εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα όπως: πολιτικής, διεθνών σχέσεων, το ρόλο της θρησκείας, των ηγετών, της ταυτότητας, το αραβικού εθνικισμού, της ιδιαιτερότητας των πολιτικών κομμάτων, κοκ. Στη δεύτερη ενότητα του μαθήματος αναλύεται η Διαδικασία της Βαρκελώνης από το 1995 μέχρι και την ίδρυση της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» το 2008. Στο μάθημα αναλύονται οι τρεις πυλώνες της Διαδικασίας της Βαρκελώνης, τα θεσμικά όργανα, οι κανονισμοί καθώς και οι πολιτικές, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πολιτικές της Εταιρικής Σχέσης για τον εκδημοκρατισμό, τη συγκρότηση ενός κράτους δικαίου και την ενίσχυση των φορέων της κοινωνίας πολιτών στις αραβικές-μουσουλμανικές κοινωνίες, καθώς και στα προβλήματα υλοποίησης των πολιτικών αυτών. Στο μάθημα εξετάζεται επίσης η ευρύτερη δυναμική της Διαδικασίας της Βαρκελώνης, οι εξωτερικοί παράγοντες, που την επηρέασαν (π.χ. η 11η Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας), καθώς και η μελλοντική πορεία της Εταιρικής Σχέσης στα πλαίσια της «Ένωσης για τη Μεσόγειο».

  • 10. Πολιτική Βία & Ασύμμετρες Απειλές στην Σημερινή Ευρώπη 

     

    (νέο μάθημα)

    Το μάθημα «Πολιτική Βία και Ασύμμετρες Απειλές στη σημερινή Ευρώπη» διαπραγματεύεται εισαγωγικά, τη διαχρονική έννοια και τη θεωρία της πολιτικής βίας, με άξονα την εμφάνιση και δράση της στα Ευρωπαϊκά κράτη, από τη δεκαετία του 1960, έως σήμερα. Παράλληλα, προσεγγίζεται το πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο επί του οποίου αναπτύχθηκε και λειτούργησε η πολιτική βία και αναλύονται τα αίτια και οι αφορμές της εμφάνισης και της εξέλιξής της.

    Ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, η ανάλυση επικεντρώνεται στην οπτική των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και εκ μέρους τους αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών καταστολής που αναδείχτηκαν ως επίσημη ή μη, κρατική αντίδραση. Παράλληλα, η ανάλυση εστιάζεται σε μελέτες περιπτώσεων, ανά χώρα, αρχικά αυτοτελώς και εν συνέχεια σε συγκριτικό πλαίσιο, με σκοπό την ανάδειξη μελέτη και εξήγηση των διαφοροποιήσεων του φαινομένου.


Οικονομική θεματική

  • 1. Διεθνές Εμπόριο και Οικονομική Ενεργειακή Διπλωματία 

    Το μάθημα αναφέρεται στη θεωρία και πολιτική του διεθνούς εμπορίου. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει στους φοιτητές εκείνο το αναλυτικό οικονομικό υπόβαθρο που θα τους καταστήσει ικανούς να κατανοούν και αναλύουν τα σύγχρονα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου και της διεθνούς εμπορικής πολιτικής. Το μάθημα εστιάζει τόσο στη θεωρητική- οικονομική, όσο και στην θεσμική και πολιτικο-οικονομική ανάλυση του διεθνούς εμπορικού συστήματος. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα κατανοούν τις παραδοσιακές και νεότερες θεωρίες του διεθνούς εμπορίου, τα μέσα της εθνικής και διεθνούς εμπορικής πολιτικής, τους θεσμούς και τα καθεστώτα της διεθνούς εμπορικής πολιτικής, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και τα σύγχρονα ζητήματα της διεθνούς εμπορικής διπλωματίας. Στα περιεχόμενα του μαθήματος περιλαμβάνονται οι θεωρητικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του διεθνούς εμπορίου, η θεωρία της εμπορικής πολιτικής (καθεστώτα, στόχοι, μέσα, λήψη αποφάσεων, επιδράσεις των μέσων), οι περιφερειακές εμπορικές ενώσεις, το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα (ΠΟΕ/GATT), τα σύγχρονα προβλήματα της διεθνούς εμπορικής πολιτικής καθώς και τις τεχνικές άσκησης εμπορικής διπλωματίας. 

  • 2. Συναλλαγματικά Συστήματα, Αγορές Συναλλάγματος και Συναλλαγματική Πολιτική 

     

    (νέο μάθημα)

    Οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις είναι ένα από σημαντικότερα φαινόμενα των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Οι επί μέρους χώρες ή περιοχές του κόσμου έχουν διαφορετικά νομίσματα, τα οποία ανταλλάσσονται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα συναλλαγματικά συστήματα. Οι αλλαγές των συναλλαγματικών ισοτιμιών επιφέρουν σημαντικές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία και ευημερία, ενίοτε δε ισχυρότατες οικονομικές διαταραχές. Η διεθνής οικονομική διπλωματία, όπως αυτή αναπτύσσεται σε διάφορα επίπεδα, έχει ως στόχο τη ρύθμιση των διεθνών νομισματικών σχέσεων και την αποφυγή νομισματικών πολέμων. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διεθνείς συναλλαγματικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις υιοθετήθηκε ο στόχος της βελτίωσης του διεθνούς νομισματικής διακυβέρνησης. Σκοπός του μαθήματος είναι η μετάδοση στους φοιτητές ειδικών γνώσεων στο γνωστικό πεδίο της συναλλαγματικής θεωρίας και πολιτικής, καθώς και στο πεδίο της πολιτικής οικονομίας των διεθνών νομισματικών σχέσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των παραδόσεων αλλά και μέσω της εκπόνησης και παρουσίασης εργασιών θα αναπτυχθούν οι αναλυτικές, συνθετικές και κριτικές δεξιότητες των φοιτητών. Μετά το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοούν και να ερμηνεύουν τα διεθνή νομισματικά φαινόμενα και να διατυπώνουν προτάσεις πολιτικής.

  • 3. Ανάλυση & Διαχείριση Διεθνών Οικονομικών Κρίσεων 

     

    Ο σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη των διεθνών οικονομικών κρίσεων. Παρουσιάζονται και αναλύονται όλες οι σημαντικές κατηγορίες διεθνών οικονομικών κρίσεων όπως οι κρίσεις ύφεσης και πληθωρισμού, οι διαρθρωτικές κρίσεις, οι κρίσεις στις παγκόσμιες αγορές αγαθών, οι κρίσεις χρέους, οι τραπεζικές κρίσεις, οι φούσκες και οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι κρίσεις στις αγορές συναλλάγματος. Η ανάλυση κάθε μορφής κρίσης περιλαμβάνει τα αίτια, τις επιπτώσεις, τους μηχανισμούς διεθνούς μετάδοσης και τις πολιτικές αντιμετώπισής της. Επίσης, η ανάλυση κάθε κρίσης ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ιστορικών φαινομένων. Ειδική αναφορά γίνεται στην τρέχουσα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, στην κρίση της Ευρωζώνης καθώς και στην Ελληνική κρίση. Στο τέλος του μαθήματος συζητείται η σχέση μεταξύ της οικονομικής επιστήμης και του φαινομένου της κρίσης. Στόχος του μαθήματος είναι να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς στην κατανόηση και διαχείριση ενός εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της διεθνούς οικονομίας και πολιτικής.

  • 4. Παγκόσμια Οικονομική Γεωγραφία 

     

    (αντικατάσταση: Παγκόσμιος Καταμερισμός Εργασίας, Ανάπτυξη & Κοινωνική Ευημερία)

    Σκοπός του μαθήματος είναι η αποτύπωση του παγκόσμιου καταμερισμού της εργασίας, του εισοδήματος και του πλούτου, με απώτερο σκοπό να εξετασθεί το πως η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική ευημερία και όχι στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το μάθημα εξετάζει την εξέλιξη της κατανομής του εισοδήματος κατά μήκος της ιστορίας, βασισμένο σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Εξετάζει επίσης την αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της συσσώρευσης του κεφαλαίου, δημόσιου και ιδιωτικού, ερμηνεύοντας τη συσχέτιση τους σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους όπως η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση. Το μάθημα εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών BRICS, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον καταμερισμό της εργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αλλά και στο πως επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή μέσω της κατανομής του εισοδήματος. Τέλος, το μάθημα εξετάζει τη χρήση των δημόσιων πολιτικών για ρύθμιση και φορολόγηση του παγκόσμιου κεφαλαίου, ως μέσο αντιμετώπισης θεμάτων οικονομικών ανισοτήτων και κοινωνικής συνοχής.

  • 5. Διεθνής Αναπτυξιακή Συνεργασία 

     

    Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας ως πεδίο για την ανάπτυξη αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών. Στο σύγχρονο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αναδεικνύονται συνθήκες άνισης ανάπτυξης ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η διεθνής κοινότητα μέσα από ορισμένες πρωτοβουλίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες των έντονων οικονομικών ανισοτήτων. Στα πλαίσια του μαθήματος μελετώνται το πλαίσιο διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας και οι πολιτικές που υιοθέτησαν τα αναπτυσσόμενα κράτη για να προσεγγίσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανεπτυγμένων κρατών. Αναλύονται επίσης, οι κύριοι προσδιοριστικοί παράγοντες της ανάπτυξης όπως είναι ανθρώπινοι πόροι, το κεφάλαιο, η τεχνολογική πρόοδος, το μέγεθος της αγοράς και το θεσμικό πλαίσιο.

  • 6. Διεθνή Συστήματα Μέτρησης Οικονομικής Δραστηριότητας

     

    (αντικατάσταση: Διεθνή Συστήματα Μέτρησης Οικονομικής Δραστηριότητας & Αξιολόγησης Χωρών)

    Τα κράτη στη σύγχρονη διεθνή οικονομία αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός εκδηλώνεται σε διάφορους τομείς της σύγχρονης οικονομικής παγκοσμιοποίησης όπως για παράδειγμα: οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, οι  τεχνολογίες και η πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό. Τα τελευταία έτη έχουν εισέλθει στη διεθνή βιβλιογραφία ορισμένα εργαλεία με στόχο τη μέτρηση και την αξιολόγηση των επιδόσεων ενός κράτους που καθορίζουν τις επιλογές που θα πραγματοποιηθούν από επιχειρήσεις, κράτη, διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα για την αποφυγή του κινδύνου στις συναλλαγές τους με ένα κράτος. Η αξιολόγηση βασίζεται σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της θέσης κάθε χώρας στην παγκόσμια οικονομία. Ο σκοπός του μαθήματος είναι η ανάλυση συστημάτων μέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεων των κρατών σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η παρουσίαση των συστημάτων μέτρησης και αξιολόγησης θα αναδείξει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των κρατών για τη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης στη σύγχρονη διεθνή οικονομία. Τα συστήματα μέτρησης και αξιολόγησης διαδραματίζουν όλο και πιο κρίσιμο ρόλο αναφορικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες ενός κράτους.

  • 7. Θεσμοί & Οικονομική Ανάπτυξη

     

    (αντικατάσταση: Οικονομία & Δημοκρατία)

    Το μάθημα εξετάζει ενδελεχώς τη γέννηση και την ανάπτυξη της δημοκρατίας, καθώς και την επιρροή της στη σύγχρονη διακυβέρνηση. Επίσης, αναλύεται η σχέση της πληροφόρησης με  τη δημοκρατία και την ηθική, καθώς και η συμβατότητα της μυστικής δράσης και της οικονομικής κατασκοπείας με τη δημοκρατία, την ηθική και την οικονομική αλληλεξάρτηση/οικονομική διπλωματία. 

    Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

    Καταστροφή του μυκηναϊκού κόσμου – Δημοκρατία και πόλεμος

    Δημοκρατία, θρησκεία, αθλητισμός, παιδεία και πολιτική Αθηναϊκή οικονομία

    Πολιτειακά και θεσμικά ζητήματα της αρχαίας αθηναϊκής κοινωνίας

    Πρώτες Ομοσπονδίες των Ελλήνων

    Σταδιακή αναβίωση της δημοκρατίας από τον 13ο αιώνα. Οι πρώτες δημοκρατίες και ομοσπονδίες.

    Οι Ενωμένες Επαρχίες: η πρώτη σύγχρονη ναυτική πρωτο-δημοκρατική ομοσπονδία.

    Αγγλία και Ενωμένες Επαρχίες: Ναυτικοί δημοκρατικοί νάνοι εναντίον ηπειρωτικών αυτοκρατορικών γιγάντων.

    Νέες χώρες ανακαλύπτουν τη δημοκρατία.

    Αυτοκρατορία του Ωκεανού εναντίον της ηπειρωτικής αυτοκρατορίας.

    Σύγχρονες μορφές άμεσης δημοκρατίας

    Η δημοκρατία στα χρόνια της κρίσης.

    Μυστική Δράση και Δημοκρατία

    Δημοκρατία και Ηθική vs. Πληροφόρηση και Ασφάλεια: Από τα WikiLeaks στον Snowden.

    Δημοκρατία, Οικονομική Διπλωματία και Οικονομική Κατασκοπεία σε ένα παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα

  • 8. Διεθνές Μάρκετινγκ 

     

    Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις στρατηγικές και τις πολιτικές του διεθνούς μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα αναπτύσσονται οι ακόλουθες ενότητες: 1. Θεωρίες και Ερμηνεία της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων 2. Αξιολόγηση και Επιλογή Διεθνών Αγορών 3. Αξιολόγηση και Επιλογή Τρόπου Εισόδου στις Διεθνείς Αγορές 4. Συμπεριφορά Καταναλωτών & Στρατηγικές Τμηματοποίησης Διεθνών Αγορών 5. Επίδραση από τη Χώρα Προέλευσης & Βαθμός Εθνοκεντρισμού των Καταναλωτών. 6. Στρατηγικές Τυποποίησης & Προσαρμογής του Μίγματος Μάρκετινγκ

  • 9. Επιχειρηματική Πολιτική & Στρατηγική 

     

    Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εξετάζεται η διαμόρφωση και υλοποίηση της στρατηγικής των επιχειρήσεων για την επίτευξη των οργανωσιακών σκοπών. Αντιμετώπιση των ευκαιριών και απειλών που εμφανίζονται από τις αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον, εναρμόνιση της στρατηγικής με τις επιχειρηματικές δυνατότητες και δημιουργία οργανισμών με κατάλληλες δομές, διαδικασίες και συστήματα. Το μάθημα δεν ασχολείται μόνο με τις επιρροές της αγοράς, της κουλτούρας και του πολιτικού περιβάλλοντος στη λήψη αποφάσεων, αλλά ακόμη ενθαρρύνει την αντίληψη για δημιουργική ανταπόκριση και καινοτομία.

  • 10. Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων

     

    Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση του σύγχρονου διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο σ’ ένα διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και πολυσύνθετο. Το διεθνές επιχειρηματικό κλίμα καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων που οφείλουν να μελετηθούν προκειμένου να κατανοηθούν οι στρατηγικές των σύγχρονων επιχειρήσεων για την επίτευξη των στόχων τους. Η μελέτη των άμεσων ξένων επενδύσεων και οι επιδράσεις τους τόσο στις χώρες πραγματοποίησης όσο και στις χώρες προέλευσης και η διαδικασία εξέλιξης των πολυεθνικών επιχειρήσεων αποτελούν κεντρικά ζητήματα προς διεύρυνση στα πλαίσια του μαθήματος.

  • 11. Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

     

    Το μάθημα εισαγάγει μοντέρνες μεθόδους χρηματοοικονομικής ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ανταγωνιστικής στρατηγικής και αξιολόγησης επιχειρηματικού κλάδου, της αξιολόγησης της ποιότητας των λογιστικών πληροφοριών, της παραδοσιακής ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, όπως και της προοπτικής ανάλυσης για πρόβλεψη μελλοντικών μεγεθών και τη χρήση μοντέλων αποτίμησης της αγοραίας αξίας μιας επιχείρησης. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία επίσης σε ταμειακές ροές και στη σημασία των ελευθέρων ταμειακών ροών μιας επιχείρησης. Ένα μέρος του μαθήματος ασχολείται με την εφαρμογή των μεθόδων αυτών σε δεδομένα Ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Μετανάστευση και Διασπορά

    Στην συγκεκριμένη ενότητα αναλύονται αρχικά οι κεντρικοί όροι του μεταναστευτικού φαινόμενου, τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του φαινομένου καθώς και οι διαφοροποιήσεις του ανά γεωγραφική ζώνη. Αναλύονται διεξοδικά οι πιο σύγχρονες τάσεις του μεταναστευτικού φαινομένου (όπως η αύξηση του προσφυγικού πληθυσμού, η «θηλυκοποίηση» της μετανάστευσης, η συγκέντρωση των περισσότερων προσφύγων στις αναπτυσσόμενες χώρες). Έμφαση δίνεται στη διαδικασία συγκρότησης της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής για το άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις συνέπειες των πολιτικών αυτών τόσο σε σχέση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο και με τη παγίωση συγκεκριμένων μεταναστευτικών ροών. Στο μάθημα αναλύονται επίσης τα κεντρικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών κοινοτήτων της διασποράς. Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση τόσο των διαχρονικών χαρακτηριστικών του μεταναστευτικού φαινομένου όσο και της αλληλεξάρτησης μεταξύ των μεταναστευτικών πολιτικών και των μεταναστευτικών ροών.

Course Timetables

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Courses 2016-2017

  • European Political History

    Course Code:ΕΣΙΣΤ35 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: Aristotle Tziampiris - Professor
    Ilias Papagiannopoulos - Assistant Professor

    This class covers European political history from 1500 until today. Lectures deal with the following topics:

    • The Concept of Europe.
    • European Civilization after the Middle Ages.
    • War and European History.
    • The Rise of Europe (The ''European Miracle").
    • Religion and Diplomacy in the Age of Richelieu.
    • The French Revolution.
    • The Rise of Napoleon Bonaparte.
    • The Congress of Vienna.
    • The Revolutions of 1848.
    • Bismarck and the Unification of Germany The Congress of Berlin.
    • The October Revolution.
    • The First World War.
    • Interwar Europe and the Rise of Fascism and Nazism.
    • The Second World War.
    • The Holocaust.
    • The Case of Greece in European History (19th century until today).
    • The Path to European Integration and the Future of Europe.
  • Economic Analysis

    Course Code:  ΕΣΟΙΚ38-1Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: A. Kotios - Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES167/

    The course introduces the concepts, methods and toolkits of orthodox economics both micro and macro so that the student can acquire the necessary background to follow subsequent courses in micro and macroeconomic theory.

    Topics include:

    The science of economics

    1. Theories and models.
    2. Economic data and variables.
    3. Production possibility frontier
    4. Efficiency and opportunity cost.
    5. Demand and supply.
    6. Elasticity. Cost (total, average and marginal, short and long run).
    7. The supply decisions of the firms and the determination of the supply curve of the industry. Market forms (perfect competition, pure monopoly, monopolistic competition, oligopoly). Welfare economics, Pareto optimality, externalities and public goods.
    8. Introduction to macroeconomic theory.
    9. GDP, Inflation and Unemployment.
    10. The real economy in the long run.
    11. Prices and money in the long run.
    12. Macroeconomic theory in the open economy.
    13. Economic growth and cycles.
    14. Macroeconomic policy.
  • International and European Institutions

    Course Code:ΕΣΔΙΚ40-2 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 2 / 3
    Faculty: P. Liakouras - Associate Professor
    F. Asderaki - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES114/

    The course is divided in two parts: The first part (P. Liakouras) examines the International Institutions. The second part (F. Asderaki) examines the European Institutions. The course aims to familiarize the students with the International and European organization, in particular through the examination of the principles, objectives and bodies emphasising the institutional status and function of various international and European organisations. The first part (P. Liakouras) examines the following organisations: the United Nations; the Council of Europe; the NATO; the OSCE.

    Course outline: Introduction to International Organization (historical review, main figures and the legal personality of the international institutions).

    The UN system (history, establishment, principles, objectives, membership, structure and bodies).

    The Council of Europe (history, establishment, principles, objectives, membership and bodies); The European Convention on Human Rights and the international and the judicial mechanism for protection.

    The North Atlantic Treaty Organization (history, establishment, principles, objectives, membership, the new new strategic concept), political and military bodies, military command structure, areas of responsibility).

    The Organization for Security and Cooperation in Europe: (history, evolution since the Helsinki Act 1975, principles, objectives, membership, action areas, the human aspect, the OSCE High Commissioner on National Minorities, conflict prevention)

    Β. As far as the part on the European institutions is concerned, the main objective is to familiarize the students with the EU institutional system and the key-competences of the main institutions and as well as with the changes brought about by the Treaty of Lisbon. The evolutionary formation of the European institutional system since the founding treaties to date, the distinction between intergovernmental and supranational institutions and the allocation of responsibilities between the Member States and the European institutions are deeply examined. Particularly, the function and the powers of the European Parliament, the European Council, the Council, the Commission, the Court of the European Union, the Court of Auditors and the European Central Bank are analysed along with the role of the subsidiary bodies, such as the Economic and Social Committee and the Committee of the Regions.

  • Introduction to Political Science

    Course Code:ΕΣΚΟΙ17  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: M. Simiti - Associate Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/EBI111/

    The course presents an overview of the discipline, including the basic theories, concepts and vocabulary of Political Science. It concentrates on the operation of political institutions and the behaviour of political actors in contemporary parliamentary democracies.

    The course consists of the following units: 1) “political community”, “political authority” and “political “legitimacy” , 2) direct and representative democracy, 3) voting and elections (e.g. voting systems, electoral behavior, referendum), 4) political parties (e.g. social cleavages, partisanship, party systems), 5) interest groups (e.g. interest groups - political parties, lobbying, pluralism and corporatism), 6) the Greek political system and its historical evolution.

    The course provides the necessary analytical skills for understanding policy formation on the national level. Moreover, by introducing students to the different theories of Political Science, it contributes to the development of critical thinking skills.

  • Introduction to Political Theories

    Course Code:ΕΣΚΟΙ95 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: N. Raptopoulos - Assistant Professor
    Il. Papagiannopoulos - Assistant Professor

    The course offers an outline of the development of the major political theories from the beginnings of modernity until today. Especially liberalism, Marxism and conservatism are being analyzed in their plural historical forms, in their paradoxes and the variations of the relations between them. We also study important theories of the 20th century such as nationalism, fascism, anarchism, feminism, fundamentalism and ecologism. Students can thus attain a historical map of modern political theories through the notions of political modernity on man and the state, on ideology, religion and the gender, on the structures of power and the organization of the political institutions.

  • Introduction in International Relations

    Course Code:ΕΣΔΙΚ09-1  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: A. Platias - Professor
    E. Evaghorou - Assistant Professor
    I. Konstantopoulos - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES184/

    The basic course objective of this introductory course is the student’s familiarization with International Relations as an academic and scientific field. Further objective of the course is the understanding of complexity and the controversial character of the issues involved in peace and war. The main aim is to introduce the basic questions at the three levels of analysis of international politics: The man, the state and the international system. Moreover, a principal objective of the course is to help students develop scientific sharpness, objectivity and familiarity with the terms and concepts of the theory of international relations. Overall, at the outset of their studies, the students are called to familiarize with the controversial issues of international politics, the many and often conflicting interpretations and the central questions they should focus their attention.

  • English-Basic Concepts and Technical Language Structures in International Relations I

    Course Code: ΕΣΑΓΓ01-3 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3
    Faculty: G. Diamantis - Associate Professor
    I. Mamakou - Senior Teaching-Fellow
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES115/

    The purpose of this course is twofold: the review of the main structures of the English language and the development of basic vocabulary within the domain of business, public relations, politics and finance.

    To consolidate and utilize previously acquired language, to familiarize students with specialized topics and language using specialized texts relevant to the students’ field of study, to further develop the students’ writing skill in summary writing.

     

     

     

  • Language Skills

    Course Code:ΕΣΓΑΛ01-2 ΕΣΓΕΡ01-2  ΕΣΑΡ01Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3 / 3 / 3 / 3
    Faculty: Ch. Gousios - Associate Professor (Language Skills in French)
    E. Alexiadou - Kotiou - E.E.P. (German Language)
    G. Diamantis - Associate Professor (Π.Δ.) (Arabic language I)
    A. Samaras - Assistant Professor (Π.Δ.) (Chinese Language and Culture I)
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES157/

    Language Skills in French

    The A1 level of the Common European Framework of Reference for Languages [CEFR].

    The A1 level “basic user”:

    • Can understand and use familiar everyday expressions and very basic phrases aimed at the satisfaction of needs of a concrete type.
    • Can introduce him/herself and others and can ask and answer questions about personal details such as where he/she lives, people he/she knows and things he/she has.
    • Can interact in a simple way provided the other person talks slowly and clearly and is prepared to help.

    German Language - Introduction of the basic structures

    Students elaborate basic texts, the content of which refers to issues of academic and professional everyday life. On the basis of the texts, grammatical and syntactical phenomena are interpreted and through appropriate exercises they are embedded. Grammar / syntax: declension of nouns, regular and irregular verbs, imperatives, possessive pronouns and others.

    Arabic Language I

    The teaching materials for the course of Arabic are based on the book Al.Kitab Al.Asassi Fi Ta’lim Al Lugha Al Arabiya AnNatiqin Biha by El-Said Badawi and Fathi Ali Yunis. The book is published by the Arab League Educational, Culture and Scientific Organisation (ALESCO) together with the International Organisation of Cooperation and the Spreading of the Arab-Islamic Culture “ ALESCO” (1983,1988,2006 & 2006) and the American University of Cairo, Egypt (2006 ISBN-13: 978 977 4160370, 2008 ISBN 977 416 231 5.) The above cited book includes the teaching materials necessary for a student to learn in order to sit for an exam leading to the state certificate of language competence- equivalent to the English First Certificate which is granted by the Cultural Centre of the Egyptian Embassy in Athens. Semester One: eleven units are covered which include: the alphabet, basic reading and writing skills, basic vocabulary (up to 200 words) and basic grammatical skills.

    Chinese Language and Culture I

     

  • IT Skills (Windows, Word Processor, Databases

    Course Code: ΕΣΠΛΗ01 Type of Course: 
    ECTS Credits: 2 Teaching hours: 3
    Faculty:
    I. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor

    The evolvement of computer systems and their architecture, networks and internet, Information Systems’ problems and their solutions, practices in the use of software for searching, presenting and analyzing computer data, introduction to office automation with emphasis in word processing and presentation applications.

  • European Union Law: Institutions

    Course Code:ΕΣΔΙΚ14-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: N. Farantouris - Professor

    The analysis of the law of the European Union is based largely on the Treaty on European Union and the Treaty on the functioning of the European Union, and legislation made under the Treaties by the Council, the Parliament, and the Commission (secondary legislation). The techniques of harmonisation are examined and illustrated by reference to the Treaty provisions and secondary legislation. The principal objective is to enable students to acquire knowledge and understanding of the role and function of EU law and business regulation within the internal market, and to be able to discuss critically at an advanced level the legal and policy issues arising therefrom.

  • Economic, Institutional and Political Constitution of Europe

    Course Code:  ΕΣΔΙΚ55Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: M. Mendrinou - Professor

    The course aims to introduce the economic, institutional and political construction of the EU through the study of the main dimensions and parameters that define the organization and the functioning of the EU; the dynamic of its development since the formation of the first European Community to the presents, and; the changes that have taken place. The organs, the policy processes, the actors (national, supranational, local) that set the institutional framework of the EU and support the functioning of the EU sui generis political system are approached in systemic manner. The course aims to familiarize students with the political system of the EU; the evolution of the phenomenon and the institution of European integration; the development of the EU institutional framework and the main EU policy processes; the theoretical approaches to EU integration; the relation between institutional development and EU policies; and, last but not least, the linkage between politico-institutional developments and EU economy.

  • Economic Policy

    Course Code: ΕΣΟΙΚ91 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: A. Kotios - Professor
    Ch. Hadjiemmanuil - Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES116/

    This course presents the basic theoretical concepts, principles and institutions of the applied modern economic policy in a mixed economic system. The main purpose of the course is to develop the economic way of thinking and make the students ready to use logic, methods and instruments of economic policy in their further studies. Specifically the course aims at giving students a solid grasp of macroeconomic policy at the basic level and ensuring students can apply macroeconomic analysis to the policy management of contemporary national and international economic problems. This course introduces basic concepts and tools used in economic policy and economic policy analysis: the theory, institutions and political economy of economic policy, fiscal theory and policy, budget deficits, and the national debt; growth and business cycles; money, banking and monetary policy; foreign economic policy (trade, exchange rates, balance of payments, international investments); unemployment and inflation; development theory and policy and contemporary economic issues.

  • Contemporary International Politics

    Course Code: ΕΣΚΟΙ19-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: A. Liaropoulos - Assistant Professor
    I. Konstantopoulos - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/EBI106/

    This course covers some of the most significant developments and trends in contemporary international politics.

    Topics include:

    • The Arab Spring.
    • USA: In a Path of Relative Decline?
    • The Rise of China.
    • The Rise of India and Brazil.
    • Islamic Terrorism
    • The Issue of a Nuclear Iran.
    • The issue of North Korea.
    • Turkey's New Regional Role
    • Developments in SE Europe.
    • The Future of European Integration.
  • History of International Relations and Strategic Studies

    Course Code:ΕΣΙΣΤ36-1  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 2 / 1
    Faculty: A. Platias - Professor
    I. Konstantopoulos - Assistant Professor

    The course objective is the historical study of international relations and strategic approaches among the member-states of the international system. More specifically, the course deals with the framework of international community from its very beginning till the modern transnational international system. The study of this discipline focuses on the evolution of international relations and strategy from Ancient Mesopotamia and Ancient Greece, through the Empires (Roman, Byzantine, Ottoman), then through Europe of the Middle Ages and until the transnational system that was created with the Peace of Westphalia. Furthermore, the course objective provides answers concerning the institutions and codes of conduct among international actors on which political groups attempted to frame and develop the types of relations that connected them. Last but not least, the disciplinary field incorporates meanings such as: international community, international systems, state actors, strategic choices, competition and sovereignty, independence, empires and hegemonic powers.

    The course objective is to clarify the function of international systems in the scope of the historical evolution of international community as well as of the formulation of strategy by the actors of the international systems. The historical knowledge of the evolutionary process of international relations and inter-state conflicts will assist to the understanding of historical structures that run through the international systems. It is essential to examine the various models of relations among states for the understanding of their special characteristics and the advantages each one provides. Furthermore, the course aims at the clarification of basic notions of thehistory of international systems and the state strategies in general, but more specifically, the notions concerning the study of the field, as described above. Special emphasis is placed on the phenomenon of uncertainty of nations between their will for independence and sovereignty on one hand and the promotion of a global community of cooperation on the other. The comparative analysis of case-studies throughout international history leads to conclusions that help understand the function of international relations as well as the ability to foresee the future model of the international community.

    Relevance with courses on international relations theory and strategic analysis.

  • Quantitative Methods

    Course Code:  ΕΣΣΤΑ02Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: I. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES103/

    Descriptive and inferential statistics. Population and sample. Observational studies and designed experiments. Sampling methods. Bias. Quantitative and qualitative and data types. Variables and Observations. Univariate and bivariate statistical charts. Measures of location and spread. Basic concepts in probability. Normal distribution and empirical rule, t or student distribution, chi square distribution and F distribution. Central Limit Theorem. Sampling error and sampling distribution. Confidence intervals and hypothesis tests of mean and proportion of one or two samples with known or unknown population standard deviation. Chi-square goodness of fit test. Contingency tables and chi-square independence test. One-way ANOVA. Simple linear regression. Usage of statistical packages for the analysis of social science data. Basic uses of simulation in social sciences. Complex system simulation with the Netlogo software package.

  • English-Basic Concepts and Technical Language Structures in International Relations II

    Course Code:ΕΣΑΓΓ12-2 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3
    Faculty: G. Diamantis - Associate Professor
    I. Mamakou - Senior Teaching Fellow
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES117/

    This is the second part of the course offered in the first semester. The purpose of this course is to further advance the vocabulary within the domain of business, public relations, politics and finance.

    • To help students successfully communicate in business contexts
    • To expand on and recycle semi-technical business vocabulary and language structures
    • To develop students’ writing skills in order to produce short essays whose topics are directly related to their subject courses
  • Language Skills

    Course Code:    ΕΣΓΑΛ02-2        ΕΣΓΕΡ02-2      ΕΣΑΡ02Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3 / 3 / 3 / 3
    Faculty: Ch. Gousios - Associate Professor (Communication Skills in French Language)
    E. Alexiadou - Kotiou - E.E.P. (German Language)
    G. Diamantis - Associate Professor (Π.Δ.) (Arabic language II)
    A. Samaras - Assistant Professor (Π.Δ.) (Chinese Language and Culture II)
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES147/

    Communication Skills in French Language

    The A2 level of the Common European Framework of Reference for Languages [CEFR].

    The A2 level “basic user”:

    • Can understand sentences and frequently used expressions related to areas of most immediate relevance (e.g. very basic personal and family information, shopping, local geography, employment).
    • Can communicate in simple and routine tasks requiring a simple and direct exchange of information on familiar and routine matters.
    • Can describe in simple terms aspects of his/her background, immediate environment and matters in areas of immediate need.

    German Language - Development of Language Patterns

    Students elaborate simple texts, the contents of which refer to themes of academic and professional everyday life. On the basis of the texts, grammatical and syntactical phenomena are interpreted and through appropriate exercises they achieve their impediment. Grammar / syntax: declination of regular and irregular verbs, times (present, future and past), auxiliary verbs, pronouns, declension of adjectives.

    Arabic Language II

    The material covered in this semester- seven units- familiarize the student with everyday situations such as the language used at the airport, in hotels and at the bank. (Approximately 260 new words). The grammar skills will cover describing nationalities, personal and possessive pronouns and the conjugation of Aorist along with the pronouns.

    Chinese Language and Culture II

     

  • IT Skills (Powerpoint, electronic mailing, intranet, internet navigation)

    Course Code: ΕΣΠΛΗ02 Type of Course: 
    ECTS Credits: 2 Teaching hours: 3
    Faculty:
    I. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor

    Information Systems’ problems and their solutions, introduction to computer applications, algorithms, logical diagrams, practices in the use of software applications for presenting computer data, electronic mailing and internet surfing, design of information systems and relational databases, practical training in problems’ solving with the use of spreadsheets and database management applications

  • International Law I

    Course Code: ΕΣΔΙΚ41-2 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: P. Liakouras - Associate Professor

    The formal sources of international law, i.e. principal sources: treaties, custom, general principles of law and the secondary sources or evidence: case law and the teachings of qualified publicists as part of the international law making process and its evidence, well as the supremacy of international law over domestic law are the coral considerations of the course. In particular the conclusion and observance of treaties, the element of consent in getting bound by a treaty, the reservations, the invalidity, termination and suspension of treaties, treaties and third states, treaties and state succession are part of the international law of treaties. With regard to international custom the examination of its formation prevails. The peremptory international law norms (jus cogens) are also considered with regard to hierarchy of rules and principles. Other secondary sources such as the acts of international organizations and unilateral acts are examined in the framework of evidence of international law rules.

  • Decision Making Methods

    Course Code:ΕΣΜΑΘ73-2  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: J. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES104/

    Econometric methods and forecasting. Multiple Linear Regression of cross sectional and time series data. Forecasting based on atheoretical methods: autoregression, ARIMA, artificial neural networks. Basic concepts and methods in psychometry and multivariate statistics: principal component analysis, factor analysis, cluster analysis, canonical correlation analysis.

    Operations Research and optimization. Linear programming and integer linear programming problems. Transportation, transhipment and assignment problems. Usage of the Gretl econometric package for time series analysis and forecasting. Usage of the NEOS server for optimization.

     

     

  • International Political Economy

    Course Code: ΕΣΚΟΙ82 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: S. Roukanas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES120/

    The aim of this course is to understand the interactions realized in the contemporary international economic and political environment. To understand the interactions we study the four dimensions of the field study of International Political Economy. These four dimensions are the state, the market, the domestic and international environment. Understanding these interactions is directly related to the theoretical approach taken by each scholar to understand the contemporary international economic and political environment. The study of the interactions of the four dimensions of international political economy is attempted in various disciplines of International Political Economy such as international monetary relations, international trade relations, relations between the countries of South and North, the issue of high external debt for developing economies, financial crises, multinational corporations and global production and the effects of the global financial crisis which first showed in August 2007.

  • Comparative Political Systems

    Course Code:ΕΣΚΟΙ83  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: M. Mendrinou - Professor
    M. Simiti - Associate Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/EBI103/

    The course focuses initially on the political systems of western liberal democracies and the differences amongst them. The classification system applied is based on the institutional characteristics of their political systems (e.g. political systems with one or two legislative bodies, federations or unitary states, political systems with written Constitution or Unwritten Constitutionalism). Subsequently, political systems that diverge significantly from contemporary liberal democracies are examined (e.g. political systems of East Asia, New Democracies, Islamic regimes, military regimes). In order to facilitate the comprehension of the latter category, the analysis incorporates also economic and cultural dimensions.

     

     

  • International System: Globalization and Global Governance

    Course Code:ΕΣΚΟΙ81-1  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: A.Liaropoulos - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES181/

    Following the introductory courses of the A and B semester teaching aims at introducing the students to the main issues as regards the structure and functions of contemporary interstate relations. The course focuses, inter alia, on central issues such as the political aspects of international institutions and international law, the role of hegemonic powers in international politics, the role of diplomacy and the differences between interstate relations and domestic policy. Following Hedley Bull’s approach in Anarchical Society “international order” should be examine as a term, as a concept and as the central reality of contemporary international politics. If follows that the course shall enter into such issues as “intervention”, the role of great powers in international politics, the role of power in interstate relations and war and the causes of war as destabilizing intervening variables between international order and peace and stability.

  • International Relations Theory

    Course Code: ΕΣΔΙΚ33-1Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 1 / 3
    Faculty: A. Platias - Professor
    E. Evaghorou - Assistant Professor

    The main purpose of the course is the critical approach by the students of the Theory of International Relations and especially of the assumptions of the two basic theories: political realism/neorealism and liberalism/neoliberalism.

    The presentation of the historical evolution of the discipline of International Relations and of the key theoretical approaches. Particularly, we analyze in detail the main assumptions of the theory of Political Realism/Neo-realism, as well as those of Liberalism/Neo-liberalism. In such a framework, we analyze basic concepts of International Relations, like the anarchical international system, the causes of war, the national interest, the balance of power, the self-help principle, the security dilemma, the economic interdependence, the theory of democratic peace, the role of international organizations, collective security etc. Finally, we examine the levels of analysis in International Relations, as well as the decision-making theories.

  • English in Word Politics and Global Economics Developing Oral Presentation Skills

    Course Code: ΕΣΑΓΓ10-3Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3
    Faculty: G. Diamantis - Associate Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES112/

    This course presents some major concepts encountered in political analysis. Each concept is defined clearly and fully. It also familiarizes students with some global issues for class discussion (Women’s Liberation-the Feminist Movement , Talking about Great National Figures. The Role of Religion in International Relations: Secular vs. Theocratic States etc.) Reference is also made to technical terms related to International Trade and Finance and the effective communication needed in making effective business/oral presentations.

    Course Objectives:

    • To further develop students’ awareness in processes involved in receptive and productive skills.
    • To introduce basic concepts in politics, law, international trade & finance.
    • To train learners in identifying features of spoken and written discourse.
    • To develop specific areas of professional communication.
    • To build the students’ confidence in academic writing and speaking by providing a wide range of pair and group work as well as writing tasks
  • Language Skills

    Course Code:

    ΕΣΓΑΛ10-1     ΕΣΓΕΡ03       ΕΣΑΡ03 

    Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3 / 3 / 3 / 3
    Faculty: Ch. Gousios - Associate Professor (Communication Skills in French Language)
    E. Alexiadou - Kotiou - E.E.P. (German Language)
    G. Diamantis - Associate Professor (Π.Δ.) (Arabic language II)
    A. Samaras - Assistant Professor (Π.Δ.) (Chinese Language and Culture II)

    Writing Skills in French Language

    The B1 level of the Common European Framework of Reference for Languages [CEFR].

    The B1 level “independent user”:

    • Can understand the main points of clear standard input on familiar matters regularly encountered in work, school, leisure, etc.
    • Can deal with most situations likely to arise whilst travelling in an area where the language is spoken.
    • Can produce simple connected text on topics which are familiar or of personal interest.
    • Can describe experiences and events, dreams, hopes & ambitions and briefly give reasons and explanations for opinions and plans.

    German Language - Application of basic language elements

    In the third, more complex and demanding texts are taught, which refer to linguistic diversity in Europe, learning foreign languages, the institution of the European Culture Capital and others. Also, students learn new grammar. Grammar / syntax: present perfect participle, past times, declension of nouns with definite and indefinite article, personal pronouns, causative and temporal sentences.

    Arabic Language III

    Eight of the next units in the book will be covered which they refer to visiting a doctor, family life and relatives, the post office etc. The grammar taught in this semester will cover: verb conjugation in the Aorist, Present, Future, the imperative, the active and passive voice, gerund and infinitive, time and place adverbs.

    Chinese Language and Culture IIΙ

     

  • IT Skills (Statistics)

    Course Code: ΕΣΠΛΗ03 Type of Course: 
    ECTS Credits: 2 Teaching hours: 3
    Faculty: J. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor

    The course aims at: Learning the statistical software SPSS, Data preparation, reading and storing data files, Define variables, Encoding values, variables and data processing, data transfer (import / export) between statistical packages and other data management programs (Excel), Descriptive analysis of qualitative and quantitative characteristics, regression analysis and dispersion, statistical inference (hypothesis testing, goodness of fit, etc.), Common statistical terms (mean, median, prevailing value, variance, maximum, minimum, etc.) Diagrams, Editing and modifying graphics performances, Analysis of data from surveys and scientific studies, Application of appropriate statistical techniques, Writing statistical reports and presentation of results, Dissemination of results.

  • History and Theory Of European Integration

    Course Code:ΕΣΚΟΙ84-1  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: F. Asderaki - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES119/

    The course is based on three thematic axes. The first concerns the process of the regional integration in Europe through the various historical events and the establishment of the postwar world order. The crucial role of the USA and the Soviet Union and the so called “Cold War” environment and its effect on the strategic choices of the European states to create an economic and possibly a political community are explored. The course will introduce students to the main historical events since the founding Treaties (European Coal and Steel Community, European Economic Community, European Atomic Energy Community) till the Lisbon Treaty i.e. The European Defense Community, Charles de Gaulle’s European policy, the European Political Cooperation, crisis in 1973,1979,”Eurosceptisism”, the Single European Act, EMU, the Treaties of Maastricht, Amsterdam, Nice, the European Constitution’s failure, the Lisbon Treaty and the Enlargement Policy.

    The second axis concerns the development and evolution of the theoretical debates on European integration. The federalists’ views (CoudenhoveKallergi, Briad, De Rougemont, Spinelli) and the theoretical approaches of federalism (Pinder, Burgess), David Mitrany’s functional theory, neofunctionalism and its revision (Ernst Haas, Lindberg, Puchala, Scheingold, Sandholtz, Zysman Stone-Sweet), intergovernmentalism (Hoffmann, Milward, Moravcsik) and the international regimes theory (Krasner et. al.) are analysed.

    The third thematic axis concerns the fundamental questions that lies at the centre of the theoretical debates i.e the establishment of a community-society or of a partnership within the member-states (Gemeinschaft or Gesellschaft); the impact of the European integration on member-states’ sovereignty; the formation of a European identity; and the democratic deficit issue.

  • Global Civil Society: NGOs

    Course Code:ΕΣΚΟΙ80-2 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: M. Simiti - Associate Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/EBI110/

    The course introduces students to contemporary forms of collective action (e.g. social movements, non-governmental organizations) and analyzes the role of non-governmental organizations in the new networks of Global Governance The course focuses on the different interpretations of the concept ‘civil society’, the emergence of New Social Movements (e.g. the feminist, ecological movement), the proliferation of Non-Governmental Organizations and their contemporary role in the international community. Finally it analyzes the debate on Global Governance. The course by providing the necessary knowledge about the extent and the limits of the political influence of civil society’s actors, contributes to the better understanding of politics on the national and supranational level.

     

     

     

  • Big European Powers: Diplomacy and Strategy

    Course Code: ΕΣΟΙΚ40-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: D. Tsirigotis - Assistant Professor
    F. Asderaki - Assistant Professor

    The principal aim of the course is to comprehend the main strategic issues underpinning European Integration at three levels.

    First, the political. strategic and institutional evolution in the Euroatlantic relations after 1945.

    Second, the way the big European powers were influenced by underlying strategic trends in Europe, in Transatlantic relations and in the world. At the European level, we shall stress the single most important issue, that is, the “German Question” and the factors that influenced the construction of the strategy and diplomacy of the great powers of Europe. Also the way it influenced their postures and decisions as regards European integration.

    Third, as regards the latter issue, in a more general perspective outlining broader trends and policies of the great powers, we shall examine the way their strategic and diplomatic approaches influenced the creation, evolution and formation of European integration, its institutions, its physiognomy and its decision making modes.

    Forth, focusing on facts and decision during the post-cold war era, the course shall examine the underlying strategic, economic and institutional factors that caused the creation of EMU.

  • International Trade and Economic Diplomacy

    Course Code:ΕΣΟΙΚ89-2  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: A. Kotios - Professor
    S. Roukanas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES151/

    This course is an introduction to international trade theory and policy. The main goal of the course is to provide students with the theoretical background in economics that will allow them to analyze current trade policy questions. Material covered includes economic theory but also institutions and legal frameworks that govern the current international trading system. By the end of this course, students should understand the traditional and new theories of international trade, instruments of national and international trade policy, modern trade policy institutions and regimes, contemporary world trade issues. The course will cover: international trade patterns, basic theories of international trade including the Ricardian comparative advantage model, the Hecksher-Ohlin theory, Technological Development,, Economies of Scale, Imperfect Competition and International Trade, theory and policy of foreign direct investments, the theory and the political economy of trade policy and international trade regimes, the instruments of trade policy, regionalism and preferential trade agreements, the world trade system (GATT/WTO), main issues of contemporary international trade policy and the management of foreign trade matters.

  • European Business Law

    Course Code: ΕΣΔΙΚ49-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: Ch. Hadjiemmanuil - Professor
    N. Farantouris - Professor

    Τhis module focuses on the legal basis for the functioning of the EU internal market, covering the law of free movement across borders (free movement of goods, free movement of labour, freedom of establishment, freedom to provides services and free movement of capital) and the basic institutions of EU competition policy (agreements, decisions and concerted practices , abuse of dominant position and state aid rules.

     

     

  • Modern Greek Foreign Policy

    Course Code: ΕΣΚΟΙ85-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: D. Tsirigotis - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES173/

    The purpose of the ‘Contemporary Greek Foreign Policy’ course is to familiarize students with the theory of Foreign Policy Analysis as well as with the central dilemmas that Greece is facing in the post Cold War environment. Students should be able to understand the decision making process regarding Greek Foreign Policy and to comprehend the changes that take place in the world system and affect Greece. The ‘Contemporary Greek Foreign Policy’ course examines the main approaches in Foreign Policy Analysis and reviews several factors that shape the decision making approach, like the role of the elite, the political parties, the media and the public opinion. Having shaped a theoretical framework on foreign policy, the focus is shifted on the priorities of Greek Foreign Policy in the international, regional and European environment (Southeast Europe, Mediterranean), as well as on the bilateral relations (Turkey, FYROM, USA, Russia, Israel), in order to comprehend the challenges that Greece is currently facing.

  • English- Basic Elements of Translation in International Relations and Global Economics

    Course Code:ΕΣΑΓΓ14-2  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3
    Faculty: G. Diamantis - Associate Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES127/

    Emphasis is placed on the awareness of patterns in written texts-the columnist’s strategies and the practice of translating from Greek into English materials on International Relations and Global Economics. Heavy emphasis is also laid on Translation Hints and the Summary Translation. Students are acquainted with the technical terms (quantitative English) needed to describe trends and facts as well as with some discussion topics of global interest for class discussion.

    Course Objectives:

    • To sharpen the students' skills in making an oral class presentation
    • To teach students basic translation techniques in order to preserve the meaning of the Source Text (ST) in the Target Language (TL).
    • To enhance skills and abilities such as active translating, presenting information, effective interaction etc.
    • To enable students to identify primary theories in the development of translation studies.
    • To train learners in identifying features of spoken and written discourse.
    • To teach them how to combine the words they already know into word partnerships-collocations
  • Language Skills

    Course Code:    ΕΣΓΑΛ11-1        ΕΣΓΕΡ04-2      ΕΣΑΡ04Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3 / 3 / 3 / 3
    Faculty: Ch. Gousios - Associate Professor (Communication Skills in French Language)
    E. Alexiadou - Kotiou - E.E.P. (German Language)
    G. Diamantis - Associate Professor (Π.Δ.) (Arabic language II)
    A. Samaras - Assistant Professor (Π.Δ.) (Chinese Language and Culture II)

    Writing Skills in French Language

    The B2 level of the Common European Framework of Reference for Languages [CEFR].

    The B2 level “independent user”:

    • Can understand the main ideas of complex text on both concrete and abstract topics, including technical discussions in his/her field of specialisation.
    • Can interact with a degree of fluency and spontaneity that makes regular interaction with native speakers quite possible without strain for either party.
    • Can produce clear, detailed text on a wide range of subjects and explain a viewpoint on a topical issue giving the advantages and disadvantages of various options

    German Language - Application of basic language elements

    This course introduces students to more complex and demanding texts and offers an introduction of new grammar phenomena. The texts refer to the educational system of Germany, CV writing, preparation of applications, formal and essential skills of a candidate. Grammar / syntax: temporal, adversative, causative and interrogative sentences, local and temporal prepositions, reflexive pronouns and reflexive verbs, past tenses.

    Arabic Language III

    The next eight units of the book are covered in this semester. Emphasis is given to newspaper reading skills. The topic areas refer to the market, the police station, and the four seasons. Grammar includes: verb conjugation in the Aorist, the Present, the Future, the Imperative, the Active and Passive Voice, and the gerund and infinitive, relative pronouns and the subjunctive.

    Chinese Language and Culture IIΙ

  • IT Skills (Management Information Systems)

    Course Code: ΕΣΠΛΗ04 Type of Course: 
    ECTS Credits: 2 Teaching hours: 3
    Faculty: J. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor

    The course aims at: Analysis, design and development of a Management Information System (MIS) for modern applications, Definitions and extensive examples in the subjects: Database Management, Decision Science, Modeling techniques, project management, Algorithms of operations research models, Analysis of the requirements of MIS, Design and development of Entity Relationship Diagram of MIS, Diagrams UML, Description of the implementation of MIS. Design and development of Base Data in MS Access and Oracle PL / SQL Developer, Design and Development of User Interface, Final implementation of MIS, Performance Check, Security of MIS, Implementation of a MIS in management (e-government, e-business) .

  • Organization and Management

    Course Code:ΕΣΟΔΕ60-1  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: J. Paravantis - Associate Professor

    Definitions, fundamental concepts and theories of management. Scheduling, strategic management and decision making. Project management with PERT/CPM. Concepts and principles of organization. Leadership theories, motivation, communication and group dynamics. Control and basic concepts of six sigma quality. Cost-benefit studies and quantitative methods of selecting among alternative projects: payback period, return-on-investment (ROI), net present value (NPV) and internal rate of return (IRR).

     

     

  • Monetary and Financial System

    Course Code:ΕΣΟΙΚ90-2  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 5 Teaching hours: 4
    Faculty: Ch. Hadjiemmanuil - Professor

    The course comprises an introduction to the fundamental concepts and relationships that make up the monetary and financial system, mainly from a theoretical point of view. The discussion starts with a description of the functions of financial intermediation and its relationship to the real economy, as well as a brief overview of the historical development and gradual transformations of monetary and banking systems.

    Next, the discussion focuses on issues of monetary circulation, the relationship between monetary policy and inflation, and the exercise by central banks of control over monetary conditions in a fiat-money (non-metallic) monetary system.

    Additionally, the course examines the fundamental structure and activities of banking institutions, the general reasons of banking crises, the ways in which crises can be avoided or contained, and the theoretical foundations of prudential supervision of banks. Specific reference is made to the capital adequacy rules as a key tool of banking supervision.

  • Cultural Diplomacy

    Course Code:ΕΣΔΙΚ51 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: I. Papagiannopoulos - Assistant Professor
    A. Samaras - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES193/

    The first part of the course clarifies the content and the semantic diversity of the notion of culture. The second part analyzes comparatively the main motifs on the nature of man and the social fundaments that run through the structures of the great cultural traditions (Islam, China, India, Japan), while at the same time the question on the particularity of western tradition is also raised. The third part raises the question on the hermeneutical and the ideological potentiality of the concept of culture. The loss, but also the growing emergence of the notion of cultural traditions within contemporary discourse and political practice is the main object of this last part. What are the possible motives, but also the equally possible potentialities of such an emergence within today’s post-traditional conditions?

     

  • Policies of the EU

    Course Code:ΕΣΔΙΚ56 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: N. Farantouris - Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES165/

    This course introduces students to the main horizontal and sectoral policies of the EU, that is to say the objectives set, the means employed and the measures taken in common by the Member States in order to support and supplement their policies in broad economic and socio-political areas (regional development, social progress, taxation, competition and environmental protection) or important sectors of the economy (industry, research, energy, transports and agriculture). We will see that in specific sectors the European Treaties required explicitly the development of common policies, whereas for other activities it was the whole multinational integration process that was geared towards a policy formulation. The various legal foundations of the main sectoral policies certainly account for their dissimilar development; but so do as well the different requirements that the Member States set for those policies during the stages of the customs union, the common market and more recently the economic and monetary union.

     

  • International Economic Institutions

    Course Code:ΕΣΟΙΚ14-3 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: Ch. Hadjiemmanuil - Professor
    N. Farantouris - Professor

    This course introduces students to the main principles and institutions of international economic law. It focuses primarily on the institutions and substantive law of the World Trade Organisation (WTO) and the International Monetary Fund (IMF). With regard to the multilateral agreements under WTO, particular emphasis is given on the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), the General Agreement on Trade in Services (GATS) and the Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS). In addition to introducing students to the basic principles and cores concepts of the institutions above, the course considers the underlying philosophy of world trade nowadays. The course also examines the role, mandate and basic principles of operation of the International Monetary Fund, including the methods and conditionality of its lending to countries facing a balance-of-payments crisis, as well as the organizations responsible for the elaboration of the common international standards for the supervision of banking institutions worldwide.

     

  • English for International Political Economy and Energy and Environment Issues

    Course Code:ΕΣΑΓΓ15-4 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3
    Faculty: G. Diamantis - Associate Professor
    J. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES113/

    The materials in International Political Economy focus on a number of IPE problems that are essential to a sound understanding of the world today, examine the fundamental tensions that shape today’s world, and demonstrate to students how IPE issues tend to be interconnected. A second part of this course refers to discussion topics of global interest, Global Poverty- Overseas Aid to Developing Countries, World - Global Terrorism Women in Power, The Role and the Power of the Mass Media. Reference is also made to structures, systems, values and ideologies in politics.

    Course Objectives:

    • To help students develop self-expression using collocations and memorizing language chunks.
    • To encourage students to develop critical thinking and open mindedness.
    • To help students overcome their error phobia and tailor their message to their competence.
    • To make students understand the process of putting ideas together so that they follow a logical pattern and sound the most persuasive.
    • To stress the effective use of discussion gambits in getting ideas into an academic discussion and making clear and well supported assertions
    • To provide opportunities for students to access more specialized texts and to discuss important issues in international law, world politics, global trade and economics.
    • To place great emphasis on building awareness of language appropriacy and fluency in typical interactions.
    • To extend the learners’ vocabulary by specific, professionally oriented terminology.
  • International Relations in Cinema - Seminar

    Course Code: ΕΣΜΑΘ78Type of Course: 
    ECTS Credits: 2 Teaching hours: 3
    Faculty: I. Konstantopoulos - Assistant Professor
    I. Papagiannopoulos - Assistant Professor
    J. Paravantis - Associate Professor

    Cinema is today one of the most recognized means of representing our world and ways of perceiving it. In this course we shall see how the cinematic art addressed major issues of global politics while, at the same time, examines the way we think politically and compose our theories. Several faculty members of the Department participate in this class, which provides for screening, analyzing and discussing films. Among the International Relations concepts that will be examined are: realism and neorealism; idealism and the international society; neoliberalism and globalization; Marxism and neoMarxism; clash of civilizations; global environmental problems; deterrence in the Cold War; and the Cuban missile crisis.

     

  • Optional

  • Optional

  • EMU & Banking Union

    Course Code: ΕΣΟΙΚ93 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 5 Teaching hours: 4
    Faculty: Ch. Hadjiemmanuil - Professor

    The course covers, οn the one hand, the institutional organization and functioning of the European monetary union and, on the other, the development and key elements of European policy for the financial sector. After a brief overview of the nature and significance of financial intermediation for the European economy, the debate focuses on the conditions and institutional set-up of the single currency area (Eurozone), based, in particular, on an examination of the provisions of the TFEU and the secondary Union legislation relating to the fiscal obligations of the countries of the Eurozone, the structure and functioning of the European Central Bank and the European System of Central Banks and the monetary policy of the euro.

    Next, we examine the process of consolidation of the internal market and implementation of Community freedoms in the financial sector. The discussion emphasizes recent post-crisis developments, signaling a dramatic acceleration of the harmonization process in relation to the prudential and conduct-of-business rules applicable to the Union’s credit institutions, securities intermediaries and insurance intermediaries and the gradual emergence of a new supervisory architecture for the financial sector, with stronger supranational elements, possibly including the creation of a Banking Union for the countries of the Eurozone.

  • European Defense, Security and Political Integration

    Course Code:  ΕΣΚΟΙ89-1Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 1 / 1 / 2
    Faculty: F. Asderaki - Assistant Professor
    D. Tsirigotis - Assistant Professor
    E. Evaghorou - Assistant Professor

    The course builds on many previous courses on European integration attempting to sum up and specialize issues in the fields of defense, security and political unification proper. Combining knowledge concerning the history of European integration, the Euroatlantic relations, the strategies of the great powers of Europe, the “German question” and the underlying moving forces of European integration, the course shall emphasize its evolution during the 1990s, 2000s and the current economic, strategic and institutional crisis.

     

     

  • International Law II

    Course Code: ΕΣΔΙΚ43-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: P. Liakouras - Associate Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES125/

    The course centres on the examination of the subjects of rights and obligations in international public order, i.e., states, international organizations and the individual. With regard to states, in particular the creation of states, their international recognition, the element of sovereignty, the principle of self-determination, the dissolution of states, claims of secession and the international response to any form of secession from existing states, the federal system in international politics are the coral considerations. In the same course, the nature and functions of international organizations, the responsibilities of individuals under international law, the conventional human rights, the International Criminal Court are considered in the examination of subjects of international law. The prohibition of the use of force and the right to self-defence as well as the peaceful means (judicial and political) of disputes settlement are additionally considered.

     

  • Political Philosophy of International Relations

    Course Code: ΕΣΚΟΙ87 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: I. Papagiannopoulos - Assistant Professor

    Main goal of this course is to expose the theoretical and historical bond that links the Theory of International Relations to the tradition of political philosophy. The course begins by analyzing the most profound theoretical and practical dilemmas which emerged within Greek antiquity (Plato, the Sophists, Thucydides, Sophocles, Aristotle), passes through the Middle Ages (St. Augustine, Thomas Aquinas) and modernity`s classics (Machiavelli, Hobbes, Rousseau, Kant, Hegel, Nietzsche, Mill, Tocqueville), and ends with the contemporary discussion on the nature of democracy within a postmodern condition.

     

     

  • Strategic Analysis

    Course Code: ΕΣΟΔΕ61-1Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: M. Bosi - Associate Professor
    A. Liaropoulos - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES152/

    The main purpose of the course is the detailed study of the concept of strategy and of its evolution from the era of Thucydides to our Post-Col War era.

    The course examines thoroughly basic concepts of strategy (strategy, grand strategy, direct-indirect approach, deterrence-compellence/coercion, warprinciples of war, security dilemma, annihilation-exhaustion, attack-defense, escalation, crisis-crisis management, attrition-maneuver etc.). Moreover, it takes place a presentation of the historical evolution of strategy that includes:

    • The holistic study of the strategy of Athens and Sparta during the Peloponnesian War, according to Thucydides
    • The strategic thought of important figures of strategy (Sun Tzu, Napoleon, Jomini, Clausewitz)
    • The evolution of strategic thought in East, Byzantium and Western Europe)

    Furthermore, specific issues are examined:

    • The issue of leadership via the study of history (mainly during the World War I & II)
    • Seapower (Alfred Thayer Mahan, Corbett, Sir Julian S.)
    • Geopolitics
    • Air Power theorists (Douhet, Mitchell, Boyd, Warden)
    • Nuclear Strategy
    • Guerrilla Warfare

    The examination of strategy is not restricted during the study of history (especially in Ancient Greece, World War I & II, and during the Cold War), but it also reaches our era. Nowadays, we study the strategy of the only superpower left (U.S.A.) and the rest great powers, in Iraq, Afghanistan, during the recent crisis in the Middle East and Africa. Finally, based on the study of history, we try to compare the strategies of the main actors of the international system in the past (city-states, nation-states) with the strategies of the great powers of our era, taking into consideration the unity of strategic thought.

  • Language Skills

    Course Code:    ΕΣΓΑΛ06-1          ΕΣΓΕΡ06-1       ΕΣΑΡ05Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3 / 3 / 3
    Faculty: Ch. Gousios - Associate Professor (Communication Skills in French Language)
    E. Alexiadou - Kotiou - E.E.P. (German Language)
    G. Diamantis - Associate Professor (Π.Δ.) (Arabic language II)

    French for Specific Purposes

    1. The C1 level of the Common European Framework of Reference for Languages [CEFR].

    The C1 level “proficient user”:

    • Can understand a wide range of demanding, longer texts, and recognise implicit meaning.
    • Can express him/herself fluently and spontaneously without much obvious searching for expressions.
    • Can use language flexibly and effectively for social, academic and professional purposes.
    • Can produce clear, well-structured, detailed text on complex subjects, showing controlled use of organisational patterns, connectors and cohesive devices.

    2. Articles published in the French press regarding:

    A. Greece and European economy

    B. Greece’s international policy

    C. Greece’s interior policy

    German Language - Focus on Texts with Social, Political and Financial Aspects

    The syllabus of the sixth semester includes texts that refer to the personal and professional career of a student, studying in a foreign university via exchange programs or visiting a graduate program. It also presents the political and electoral system, political parties and politicians as well as the history of the Federal Republic of Germany. Grammar / syntax: infinitive, special and final sentences, passive voice, prepositions, declension of nouns after the definite and indefinite article, relative sentences, formulation of temporal sentences and derivatives, vocabulary.

    Arabic Language VI

    The content of the teaching material used in this semester refer to house hunting, salary/remuneration contract and to the importance of Arabic on a global level. Grammar includes: verb conjugation in the Aorist, the Present, the Future, the Imperative, the Active and Passive Voice, the gerund and infinitive, relative pronouns and the subjunctive. Grammar will also cover prepositions and the genitive case. A revision of the acquired knowledge follows which helps the students to consolidate the materials covered in this course. Students will also be involved with several essay topics as well as in listening to texts which is a partial requirement/ one of the components of the language certificate in Arabic equal to the First Certificate in English.

  • International Relations in Cinema - Seminar

    Course Code: ΕΣΜΑΘ79 Type of Course: 
    ECTS Credits: 2 Teaching hours: 3
    Faculty: A. Platias - Professor
    I. Papagiannopoulos - Assistant Professor

    Cinema is today one of the most recognized means of representing our world and ways of perceiving it. In this course we shall see how the cinematic art addressed major issues of global politics while, at the same time, examines the way we think politically and compose our theories. Several faculty members of the Department participate in this class, which provides for screening, analyzing and discussing films. Among the International Relations concepts that will be examined are: realism and neorealism; idealism and the international society; neoliberalism and globalization; Marxism and neo-Marxism; clash of civilizations; global environmental problems; deterrence in the Cold War; and the Cuban missile crisis.

     

  • Optional

  • Optional

  • International Political Negotiations

    Course Code: ΕΣΔΙΚ53-1Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: P. Liakouras - Associate Professor

    The basic idea of how to get to a successful negotiated agreement first has been developed by Roger Fisher and his team at Harvard Law School in the Negotiation Project. His main argument is based on the so called principled negotiation, the exploration of mutual benefits, the negotiation on the basis of interests and not positions, the preparation for the negotiation, the alternative options, the use of objective criteria, the negotiating power as well as his concept of BATNA (Bets Alternative to a negotiated Agreement) as a means of considering the negotiating power of each part to a negotiation and the measure of evaluating the negotiation outcome in terms of losses and gains. Along with negotiation theory the styles of mediation and the settlement of crises complete the course’s content.

     

  • Strategy

    Course Code: ΕΣΟΔΕ54-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 5 Teaching hours: 2/1
    Faculty: N. Raptopoulos - Assistant Professor
    I. Konstantopoulos - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES182/

    The purpose of the ‘Strategy’ course is to familiarize students with the main issues in strategic analysis, the levels of strategy (tactical, operational, strategic) and the types of strategy (land, naval, air). Students should be able to approach a number of topics in international relations, like the use of force, the causes of war, deterrence, alliance formation, etc.

    The course ‘Strategy’, reviews a subfield of International Relations, which emphasizes on the concept of power in the international system. Therefore, the course examines the meaning and typology of power, as well as the ways in which states increase their power, in order to survive. The works of classic and contemporary strategic thinkers is also being analyzed, and case studies are used in order to comprehend past and contemporary international conflicts, wars and defense doctrines.

  • International Security

    Course Code: ΕΣΚΟΙ94Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: M. Bosi - Associate Professor

    To examine international environment within the framework of security The course is both theoretical and practical as it examines the dimensions of security in the national and international environment. The course is part of International Relations and Strategic Studies.

     

     

     

     

  • Big Powers: Diplomacy and Strategy

    Course Code:ΕΣΚΟΙ93 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: E. Evaghorou - Assistant Professor

    The module covers both the theoretical and empirical pylons of the great powers strategy in international system. According to those two pylons we present and analyze in details the following: first, the systemic theory of studying international relations and especially this of offensive realism introduce by Mearsheimer; secondly we examine case studies of the last two centuries in regard of great powers strategy such as those of the U.S.A. (from 1900 till today), the Soviet Union (from 1917 till 1991), Germany (from 1868 till 1945), Japan (from 1868 till 1945), the Great Britain (from 1792 till 1990) and France (from 1789 till 1945). Moreover, with more advances and special standards, we analyse the balance of power among the great powers, the great powers competition for security, the war among great powers, the term “power” and the factors of power that a great power develop. Additionally, we mention that we suggest the students first, to study carefully the books and article provided for the understanding of the module and second, to attend the classes by participate in the discourse with comments and questions. The research during the whole period of the semester is more than necessary. The text which is proposed for the course is the The Tragedy of Great Power Politics of J. Mearsheimer. Furthermore, we refer in other related with course texts of the previous years, so as to enforce the students with eclectic references in theory and practice. Finally, the written exams are based on the knowledge received from the classes teaching, the discussions take place in the teaching meetings and also the books and articles which are suggested during the semester.

  • International Business

    Course Code:ΕΣΟΙΚ41-1 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 3
    Faculty: S. Roukanas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES121/

    This aim of the course is the understanding of contemporary international business environment. The international business activity grows increasingly in an international environment highly competitive and complex. The international business climate is determined by several factors which should be studied to understand the strategies of modern enterprises to achieve their goals. The study of foreign direct investments and their effects on both countries to carry out and in the countries of origin and the development process of multinational companies are key issues within the course.

     

     

  • English in International Political Economy, Structures - Systems and Ideologies in World Politics

    Course Code: ΕΣΑΓΓ16-2 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3
    Faculty: G. Diamantis - Associate Professor

    Heavy emphasis is placed on intercultural communication, cultural elements of some countries, public speaking skills and simulation skills in diplomacy. The second part of the course refers to the language policy in EU and the acquaintance of basic technical EU law terms through translation tasks.

    Course Aims:

    • To introduce the academic spoken discourse making students able to evaluate, interpret and expand on contemporary areas of interest to them.
    • To demonstrate to students techniques of generating ideas and participating in democratic group discussions by sharing their thoughts on global issues which are of interest to them and have many levels of discussion.
    • To encourage students to develop critical thinking and open mindedness so as to put global issues into a wider context
    • To place heavy emphasis on fluency- the ability to speak easily without unnecessary hesitations- saying the words in groups and allowing a natural pause.
    • To help students overcome their error phobia and tailor their message to their competence.
    • To develop students’ confidence and communicative power when speaking before an audience.
  • Greek Diplomacy: Turkey & Cyprus - Seminar

    Course Code:ΕΣΜΑΘ82 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 2
    Faculty: D. Tsirigotis - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES154/

    The basic objective of The Greek Diplomacy-Turkey & Cyprus Seminar is the study of Greek foreign policy core issues in the peripheral subsystems and mainly in the Athens-Ankara-Nicosiatriangle, which is characterized by a conflictual-contending natureafter 1974. In this line the course aims to familiarize students with the process and content of Greek foreign policydiplomacy. It is intended to help them acquire a sound to theconceptual and practical understanding of the making and application of Greek diplomatic practice throughout the current era. Furthermore the conjunction between theory and practice, helps students to understand the basic challenges of Greek foreign policy that Greekpolicy-makers face, and the reasons for and implications of their decisions. In this manner students are managed to prepare for the professional world of international relations and diplomacy. The methodological plan of the course is divided in 12 seminar’s, once per week, totaling approaching three hours of contact. The seminar consists partly of lectures, tutoring, studentspresentations and simulations.

  • Optional

  • Optional

  • Seminar on Greek Foreign Policy

    Course Code:ΕΣΑΓΓ16-2 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 5 Teaching hours: 4
    Faculty: P. Liakouras - Associate Professor
    D. Tsirigotis - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES178/
  • Theory of War in International Relations

    Course Code: ΕΣΚΟΙ92 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: N. Raptopoulos - Assistant Professor
    E. Evaghorou - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES196/

    The principal aim of the course is to build on knowledge taught during three years studying international relations. Teaching goes deeper by examining the single most important issue of history, that is, war. We focus on the relation between war, politics and strategy, contemporary issues as regards the proliferation of nuclear weapons, intervention and the related issues of non-state actors. We refer to great thinkers on war, inter alia, Thucydides, Maciavelli, Clausewitz, Aron, Bull, Κονδύλης, Wight, Waltz and Mearsheimer.

     

     

     

  • Business Policy and Strategy

    Course Code: ΕΣΟΔΕ58 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: N. Georgopoulos - Professor (ΟΔΕ)

    The course examines the formulation and implementation of business strategy to achieve corporate objectives. Coping with opportunities and threats arising from changes in the company’s environment, matching strategy and corporate capability and creating organization with appropriate structures, processes and systems. The course not only examines the influence of the market place, cultural and political environment on decision making within the firm, but also encourages the perception of creative response and innovation.

     

     

  • Seminar on Contemporary International Politics

    Course Code:ΕΣΚΟΙ96  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: A. Tziampiris - Professor
    A. Liaropoulos - Assistant Professor

    This class chooses two or three geographical regions every year, and then covers in depth the political and economic developments in the, For the academic year 2012-13 the regions will be the greater Middle East, North America and SE Asia. Presentations are required.

     

     

     

     

  • Environmental Energy, Economics and Diplomacy

    Course Code:ΕΣΟΙΚ92-1  Type of Course:Core
    ECTS Credits: 4 Teaching hours: 4
    Faculty: J. Paravantis - Associate Professor
    A. Dagoumas - Assistant Professor
    Eclass: https://eclass.unipi.gr/courses/DES177/

    Environmental and Energy Economics and Diplomacy through three pillars.

    (1) ENVIRONMENTAL SCIENCE: Fundamental principles of environmental science and technology. Ecology and ecosystems. Hydrosphere and water pollution. Lithosphere, basic concepts of soil science and soil erosion. Atmosphere and air pollution. Urban heat island. Energy, greenhouse effect and global climate change.

    (2) ENVIRONMENTAL ECONOMICS: Basic concepts of environmental ethics. Concept and levels of development, per capita income and purchasing power parities. Trends of world population and global economy. Poverty and hunger in the north and south hemisphere. Ecological, social and economic aspects of sustainable development. External cost and methods of its internalization into traditional markets. Optimal level of pollution. The four E’s: Economy, energy, environment and exponential growth. The IPAT equation. Environmental Kuznets curves. Agenda 21. Motives and signaling. Non market valuation techniques: contingent valuation, travel cost, hedonic cost pricing, benefit transfer. Ecological Footprint Analysis. Quality of life indicators.

    (3) ENVIRONMENTAL DIPLOMACY AND POLICY: bilateral, regional and global problems of transboundary pollution. Strategic games in international energy and environmental negotiations.

  • Language Skills

    Course Code: ΕΣΓΑΛ08-1 ΕΣΓΕΡ08-1 ΕΣΑΡ06 Type of Course:Core
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 3 / 3 / 3
    Faculty: Ch. Gkousios - Associate Professor
    Elpida Alexiadou - Kotiou - EEP
    G. Diamantis - Associate Professor

    French for International Relations

    1. The C1 level of the Common European Framework of Reference for Languages [CEFR].

    The C1 level “proficient user”:

    • Can understand a wide range of demanding, longer texts, and recognise implicit meaning.
    • Can express him/herself fluently and spontaneously without much obvious searching for expressions.
    • Can use language flexibly and effectively for social, academic and professional purposes.
    • Can produce clear, well-structured, detailed text on complex subjects, showing controlled use of organisational patterns, connectors and cohesive devices.

    2. Authentic documents regarding:

    • European Union
    • United Nations
    • World Trade Organisation
    • French’s foreign policy

    German Language - Methodological Approach of Special Texts

    The syllabus of the eighth semester includes special texts with content related to the main cognitive fields of the Department. The texts refer to the European integration, the institutions of the European Union, the European Community law, the EU Treaties, the European economic and monetary policy and international and European institutions. Grammar / syntax: derivatives, compound words, participial determinations, relative sentences, gerund, final, temporal, deductive, oppositional and comparative sentences, passive voice, intentional verbs, vocabulary

    Arabic Language VIII

    A general course revision is done in class. Students also work on current issues from the Press both of cultural and political nature. Great emphasis is placed on the discussion skill.

  • Rhetorical Communication and Persuasion - Seminar

    Course Code: ΕΣΜΑΘ81Type of Course: 
    ECTS Credits: 3 Teaching hours: 2
    Faculty: A. Samaras - Assistant Professor

    The aim of this course is to familiarize students with the phenomena of rhetoric and persuasion, introduce them to using communication as a means to attain goals and to develop communication skills. In the context of the course rhetoric communication and persuasion are related to modern expressions of strategic communication while stress is placed on the development of argumentation. Stress is also placed on the rhetoric composition of narratives and persuasion strategies relating to international politics.

    The students who will participate in group projects will acquire an operating knowledge of the methodology of qualitative content analysis.

    1. Rhetoric as a form of Communication
    2. The Historical and Ideological Framework of Rhetoric
    3. Rhetorical Genres, Analysis of Rhetorical Topoi
    4. Process of Persuasion (Ethos, Logos, Pathos).
    5. Introduction to Argumentation theory.
    6. Attack and Negativity in Domestic and International communication 
    7. Questions and Interview Strategies
    8. Persuasive Definition and Terminsitic Control
    9. Frames and Framing as tools for Message Formulation
    10. Metaphors in International Politics
    11. Attribution Theory and the Rhetoric of Blame Game
    12. Apology and Image Restoration Strategies. Collective and International Apologies.
    13. Speech Writing Techniques.
  • Optional

  • Optional

Ομάδα Διεθνών Σχέσεων

W: Winter - S: Spring

  • The purpose of the course is to examine aspects of Russian-Soviet and Russian history and the mutations of the social and political ideologies that occurred the last 120 years and have affected the Russian state of nowadays and its foreign policy. The way Russia defines its national interest is thoroughly analysed. The core of the course deals with the changes taking place in the modern world and their effect on the Russian foreign policy. The foreign policy of Russia evolves around and is analysed through three thematic topics:

    1. Globalisation, the international system and the modern world.
    2. The powers surrounding Russia.
    3. The “neighbouring” postsoviet space.

    Special value is assigned to the relations of Russia with the Balkans and especially with Greece and Cyprus.

  • The course considers the principles and rules that regulate ranging state jurisdiction in the various maritime zones, which, according to the 1982 law of the sea convention, are: the internal waters, the territorial sea, the contiguous zone, the international straits, the continental shelf, the exclusive economic zone, the high seas and the international deep seabed area.

  • W - Current Topics in Bioethics

    The course explored the moral, legal, and political implications of recent advances in bioethics, bio-environment and biotechnology at international and European level. Topics included death, euthanasia and assisted suicide, abortion, embryonic stem cell research, human cloning, sex selection, genetic engineering, eugenics, genetic discrimination and insurance, bioterrorism, environmental ethics, telemedicine, tobacco regulation, rights to have and refuse medical care, genetic privacy, and reproductive health. Aim of the course was to promote reflection on the ethical and legal and political issues raised by research in the life sciences and their applications and to encourage the exchange of ideas and information, particularly through education. It also aspired to promote action to heighten awareness among professionals involved in bioethics and bio-environment.

  • The objective of this course is to familiarize students with the study of the means of communication (Media), their function and the way they contribute to the composition of the international environment. The course is developed on the following axes: structure and function of the media, content theories with emphasis on news making process, theories of Media effects, globalization and communication, consolidation of new media as the carriers of new conditions in the field of communication. The specialization of the function of media in the international political environment is effected through the study of issues such as: the effect of technological developments in the continuous transfiguration of the field of communication; the internationalization of Media; imbalances in the global flow of information; the local and global dialectic in the production and consumption of Media content (glocalization); the analysis of specialized Media effects in foreign policy, such as the CNN-effect and the evolution of pan-Arabic communication channels. The students who will participate in group projects will acquire an operating knowledge of the methodology of quantitative content analysis.

  • The purpose of the course is to inquire the causes of rise and fall of the hegemonic powers into the international system and the various behaviors observed throughout history. The mechanisms that led a country of leading technology, strong organization and apt bureaucracy to decline and the circumstances of its rehabilitation are analyzed through a flashback to the five thousand years of China’s history. The mechanisms through which China was thrusted aside during the period of internationalization and its comeback in the period of globalization are examined. We analyze the factors of emergence of China in the global economy and how it affects the global economic structures. We examine the network of economic relations of China with Southeast Asia and Africa. We study the energy policy of China. The consequences of the rise of China in the modern global system are pinpointed in parallel with the morals that can be drawn out of the case of China and applied for Europe and Greece. The politics in the era of Mao (as Great steps ahead, “let a thousand flowers blossom”, Cultural Revolution) is compared to the era of modernization reforms during the last thirty years. The relations of People’s Republic of China with the USA, the EU, Russia, India and Japan and the special national affairs of China (Taiwan, Tibet, Muslim populations, Inner Mongolia) constitute a core subject of the course.

  • First, Turkey’s internal politics and its changes over the role of the army. Second, Pan-Turkism and Kemalist Nationalism. Third, Islamism and its variations within Turkey, Turkey as a metropolitan state as well as the Turks outside Turkey. Fourth, the Kurdish rebellion and its suppression within Turkey, as well as the suppression of other minority groups. Fifth, the course deals with the Turkish foreign policy and the relation of the state with third parties (USA/Russia/Europe). Six, with the historical background of the Turkish foreign policy and its future perspectives (as a regional power / Greece – Turkey relations / Cyprus Problem). There is no relevance with other course.

  • The course aims to present and analyze key aspects of U.S. foreign policy and diplomacy since the establishment of the United State until today. The course is based on two historical pillars. The first is referred from the establishment of American state until the end of World War II and the second from 1945 until today. Specifically, in the light of the central questions of international relations theory, the course examines the way of the American state, which led to the subsequent enlargement of its borders, the strengthening of central government power, the factors that shaped the unique policy of 'isolation' and the factors that led to a more active participation in international politics culminating with participation in the first and second World Wars. Next, in the light of the same basic central questions the course examined the route of U.S. strategy in the postwar period. More specifically, the subjects are examined are as followed: the U.S. alliance after 1945, American nuclear doctrine and its evolution from the Hiroshima until today, the Cold War and the U.S. strategic relationship with the other superpower, the postwar geopolitical and geostrategic considerations of U.S. national strategy and its transformation, the strategic requirements of the Euro-Atlantic axis before and after the Cold War, the Atlantic Alliance and the strategic doctrines as well as the evolution and promotion of American national strategy from 1990 until our days on the Atlantic Alliance. Finally, within the historical reference to the American presidencies the course analyzes the American strategic doctrine after World War II.

    This course, like any other course of international relations, is complementary to all other and often overlapping with teaching fruitful way.

  • Application of games in everyday life, sports, economics and business, political science and international relations. Terminology and fundamental concepts of the theory of strategic games.. Players, moves, strategies, payoffs. Simultaneous move games and game tables. Constant and zero-sum games. Atomic games: the cooperation game, the battle of the sexes, the game of chicken and the prisoner’s dilemma. Dominant strategy equilibrium, Nash equilibrium, Schelling or focal point equilibrium. Sequential move games and game trees. Subgame-perfect Nash equilibrium and credibility of promises and threats. Game theoretic analysis of the Cuban Missile Crisis (1962). Examples of games in films. Applications of games in global environmental polities. Deviations from perfect rationality, social response mechanisms, influence science, intuitive judgment and body language.

  • The course ‘International Conflicts and Multilateral Diplomacy’ examine s the causes of international conflicts and the policies regarding conflict resolution. After defining the nature of international conflicts, the goal will be to analyze several means and policies that are applied to resolve international conflicts. Cases of diplomacy, mediation, sanctions, humanitarian interventions and peace operations will be examined. The course will probe into the legal, ethical and practical dilemmas regarding ‘humanitarian’ interventions, the effectiveness of ‘smart’ sanctions and the emergence of new asymmetrical threats for international security. In order to analyze the above, example of international conflicts that took place both before and after the end of the Cold War, will be used. Case studies will involve conflicts in Europe (Balkans), the Middle East and Africa. In particular we will examine the cases of Iraq, Somalia, Kosovo, Afghanistan and Libya.

  • This course, which requires from students the writing of essays and class presentations, covers the contemporary international political and economic developments in South Eastern Europe.

    Topics include

    • The New Macedonian Question and the Name Dispute.
    • The Role of the US in SE Europe.
    • The Role of Russia in SE Europe.
    • The Role of Turkey in SE Europe.
    • The Role of Serbia in SE Europe.
    • The European Union and SE Europe.
    • The Kosovo Issue.
    • The issue of Bosnia.
    • The Albanian Factor in SE Europe.
    • Organized Crime in SE Europe.
    • Greece and SE Europe.
  • Theoretical and applied knowledge derived from the scientific fields of Political Communication, International Communication and International Relations are presented in order to examine the phenomenon of International Political Communication. The following shall be developed:

    1. Definition of Political Communication, Introduction to a Systems Analysis.
    2. Domestic Political Communication and its Interplay with International Political communication.
    3. Political Communication at the E.U. Level; Effects on European Integration
    4. Typology and Models of Propaganda
    5. International Communication and Propaganda
    6. Images of Nations
    7. Image of Leader and Image of Country: From Personalization Functions to Re-branding Processes.
    8. Rhetorical Presidency and the “Going Public” Strategy in the USA.
    9. Rally Around the Flag Effect.
    10. Public Diplomacy and Soft Power.
    11. Commodification of Nation Image: The Nation Branding Approach.
    12. International Public Opinion: The Case of Armed Conflicts.
    13. Image Making and Media Management in Armed Conflicts
    14. The Home Front Management and the Communication Element of Finlandization

    The students who will participate in group projects will acquire an operating knowledge of the methodology of quantitative content analysis.

  • To acknowledge the purpose of NATO throughout its history The course examines the process of the euroatlantic relations from the end of the WWII till the present days. The course is part of International Relations, International Security and Strategic Studies.

Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής

W: Winter - S: Spring

  • S - Diplomacy and Economics

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Analysis and Management of International Economic Crises

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - International Cooperation for Development

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - Financial Statement Analysis

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - International Marketing

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Enterpreneurship

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - International Systems (Measurement of Economic Activity)

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - Economy and Democracy

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - World Distribution of Work Growth and Social Prosperity

    ADD_CONTENT_HERE

Ομάδα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Θεσμών

W: Winter - S: Spring

  • W - Processes of Policy Formation and (Policy) Supervision in the EU

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - The Political Economy of European Union

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - Euro-Mediterranean Partnership

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Education and R&D in the EU

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - EU competition and business law

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - Planning, Administration and Implementation of European Programs

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Theories of State, of Law & Economy : Fundamental Texts

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - The EU in the World Politics and Economy

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Political Sociology

    ADD_CONTENT_HERE
  • S - International Law and Policies of Environment

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Deterrence and Greek Strategy

    ADD_CONTENT_HERE

Ομάδα Γλωσσών Κ.Λ.Π.

W: Winter - S: Spring

  • W - Translation for the EU Institutions / Policies and the World Organizations

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Communication Skills in French Language

    ADD_CONTENT_HERE
  • S -Teaching Skills

    ADD_CONTENT_HERE
  • W - Mass Media English

    ADD_CONTENT_HERE

Get In Touch

Department of International & European Studies

  • Secretary Tel: +30 210.4142394
  • Email: des-secr@unipi.gr
  • Address: 80, Karaoli & Dimitriou St.
  • 18534, Piraeus, Greece

University of Piraeus
Department of International &
European Studies

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used.